NAJTEŽA SUDBINA SRPKINJE: 40 godina živela sa NASILNIKOM, a onda je pronašla SPAS!
Ilustracija/ Žena je trpela nasilje punih 40. godina, Foto: Profimedia

sigurna kuća

NAJTEŽA SUDBINA SRPKINJE: 40 godina živela sa NASILNIKOM, a onda je pronašla SPAS!

Majke s decom bežeći od nasilja često spas traže u Sigurnoj kući

Objavljeno:

S ciljem da se nasilje nad ženama i decom više nikada ne bi ponovilo, jedna žena iz sigurne kuće u Nišu otvorila je dušu i sa svima podelila pakao kroz koji je prošla.

Majke s decom bežeći od nasilja često spas traže u Sigurnoj kući, a jedna od štićenica je nasilje od strane supruga trpela punih 40 godina - pišu niške vesti.

Ovo je njena priča:

Nasilje sam trpela dugo, skoro svakodnevno. Moj muž je često pio tukao je i mene i decu. Imam petoro dece, a najteže mi je bilo dok su bili mali, morali su sve to da gledaju, bili su uplašeni, ja sam se bojala da odem, ostajala sam zbog dece, nadala sam se da će biti bolje“, rekla je P.R. štićenica Sigurne kuće.

Školu nije završila, jer se udala rano sa navršenih 16. godina, a na porodicu tada nije mogla da računa. U trenucima kada nije mogla da trpi iživljavanje njenog supruga, odlazila je kod brata.

Par puta sam odlazila kod brata, sestre ali on je uvek dolazio i njima pravio probleme, ja sam zavislila od njega potpuno, deca su zavisila od njega i morala sam da se vraćam. Nisam znala da mogu da ga prijavim, niko mi to nije rekao. Kada sam odlazila nakon brojnih povreda, jednom i sa potpuno razbijenom glavom kod lekara oni mi ništa nisu govorili“, rekla je P.R.

U kuću im je retko ko svraćao, a kaže, svi su znali da trpi nasilje i niko nije prijavio.

„Često me je izbacivao zajedno sa decom, u toku noći na ulicu, boravili smo kod komšija“, kaže P.R.

Spas je našla u Sigurnoj kući nakon 40 godina zlostavljaja i to tek na nagovor svoje ćerke.

Direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić rekla je da će ove godine akcenat rada biti usmeren na ekonomskom osamostaljivanje žena.

„Priča koju smo krenuli o osnaživanju žena je veoma važna jer one moraju da bude svesne svojih mogućnosti. Novac od modne revije, koja je nedavno održana, uložićemo u edukaciju naših štićenica. U narednih desetak dana potpisaćemo novi protokol o saradnji sa Univerzitetom u Nišu, tako da će naše štićenice moći prema svojim interesovanjima da izberu neko od 200 zanimanja za koja će moći da završe obuku i dobiju sertifikat“, kazala je Šćekić.

Kako je navela akcenat će biti posvećen ženama u ruralnim sredinama.

“ Ono što je naša statistika pokazala je da u Sigurnoj kući borave uglavnom žene iz grada, što nikako ne znači da u ruralnim sredinama nema nasilja. Smatramo da je tamo prisutno nasilje ali da one jednostavno nisu istih mogućnosti kao žene u gradu“, rekla je Šćekić.

Šćekić je navela i da u Sgurnoj kući boravi i veliki broj dece koja su često deca anksiozna , depresivna, a primećeno je i često izmokravanje u krevet, slabiji uspeh u školi.

- Ono što mi ovde činimo sa njima je da gledamo da ih emotivno distanciramo kroz kreativne radionice, igru, rad i konstantan razgovor sa njima“, kazala je Šćekić.

Žene u Sigurnu kuću dolaze preko Centra za socijalni rad, a žrtva nasilja može biti svaka žena, bez obzira na socijalni status, godine, obrazovanje. Dešava se navodi Šćekić, da žene saznaju gde se Sigurna kuća nalazi, pa da dođu same.

„ Mi nikada nismo vratili nijednu ženu, ali u takvim sitaucijama dužni smo da obavestimo Centar za socijalni rad kao i policiju“, kazala je Šćekić i dodala da sa zabranom prilaska i komuniciranja obaveštavamo policiju i ukoliko nasilnik uznemirava ženu telefonom“, rekla je Šćekić.

Povodom ovog slučaja oglasila se i psiholog Maja Todorović koja kaže da da se sa svakom štićenicom radi zasebno ali da se kroz edukativne i kreativne radionice podstiče razvoj samopouzdanja kod štićenica Sigurne kuće kao i da one teško izražavaju svoje mišljenje,da ne znaju da se suprotsave, ali ih uče metodama kako da se založe za sebe.

Ona je istakla da su im svima zajedno od velikog značaja i radionice na kojima učestvuju bivše korisnice Sigurne kuće koje dele svoje iskustvo sa sadašnjim i načine kako da prevaziđu probleme.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.