OVI TAKSISTI SU HEROJI DANA: Prišli su autu SEKUND PRED EKSPLOZIJU koja bi raznela ceo Zeleni venac (FOTO) (VIDEO)
Jedan od taksista koji je učestvovao u gašenju požara, Foto: Espreso.co.rs, Privatna arhiva

POŽAR NA ZELENOM VENCU

OVI TAKSISTI SU HEROJI DANA: Prišli su autu SEKUND PRED EKSPLOZIJU koja bi raznela ceo Zeleni venac (FOTO) (VIDEO)

Drama je počela kada je vlasnik automobila M. Lukić, koji je vozio iz pravca ulice Kraljice Natalije ugledao gust dim, koji se probijao sa svih strana haube, a ubrzo i vatru

Objavljeno:
Bojana Kontić

Sve koji su se jutros nešto pre devet časova, zatekli na Zelenom vencu, iznenadio je gust dim koji je kuljao iz zapaljenog taksi vozila. Iako je na svu sreću, požar saniran u najkraćem roku, a povređenih nije bilo, ovakve scene navikli smo da viđamo uglavnom u akcionim filvovima.

Drama je počela kada je vlasnik automobila M. Lukić, koji je vozio iz pravca ulice Kraljice Natalije ugledao gust dim, koji se probijao sa svih strana haube njegovog automobila, a ubrzo i vatru. Vidno uznemiren, izašao je iz vozila, a kolege koje su tuda prolazile spasile su tragedije, kako Lukića, tako i veliki broj prolaznika koji se u tom momentu zatekao na ovom prometnom mestu.

Kako nezvanično saznajemo, uzrok požara su zapaljene instalacije od plina.

Zoran Savić (41) iz Naxis taksija i Borislav Todorov (45) iz Pink taksija, heroji su dana, jer su bez razmišljanja, rizikujući sopstvenu bezbednost, ugasili požar na zapaljenom vozilu i zavrnuli ventil na plinskoj boci, koju su minuti delili od eksplozije. Nakon njihove brze i efikasne akcije, stigli su i vatrogasci koji su dodatno ugasili požar radi bezbednosti, ali i pripadnici policije koji su obavili uviđaj.

Zoran i Borislav su za portal Espreso.co.rs otkrili da li su u trenucima dok su prilazili zapaljenom vozilu osećali strah, kako je izgledala akcija gašenja, ali i da li su se pre ovoga zatekli u sličnoj situaciji.

- Vozio sam suprugu na posao, kada sam video da kolegi na vrhu ulice Narodnog fronta gori automobil. Izašao sam i sa kolegom iz Naksis taksija počeo da gasim požar, našim protivpožarnim aparatima. Vozači GSP-a su nam potom dali svoje aparate od šest kilograma gasa, nakon čega smo brzo ugasili požar - rekao je Todorov za Espreso.

foto: Espreso.co.rs

Eksplozija automobila, prema rečima Savića, drugog taksiste koji je učestvovao u gašenju požara, neminovno bi se dogodila da na vreme nisu zavrnuli ventil na plinskoj boci.

- Kada smo prišli automobilu iz koga je kuljao dim, čulo se šištanje plina i auto bi eksplodirao 99 odsto da nismo otrčali do gepeka u kome stoji plinska boca i zatvorili ventil. To znam i zbog toga što su vatrogasci kada su stigli prvo pitali da li je zavrnut plin. A sigurno ste čuli da plinska boca može čitavu zgradu da digne u vazduh - kaže on i objašnjava kako je izgledalo gašenje požara.

Zoran Savić
Zoran Savić foto: Privatna arhiva

- Kolega iz Pink taksija je gasio požar kada sam ja počeo da zaustavljam autobuse, kako bi nam dali aparate za gašenje, jer naši taksi aparati nemaju više od kilogram gasa. Uzeli smo dva, tri velika aparata iz autobusa i još jedan koji nam je doneo vlasnik picerije koja se nalazi preko puta, a da toga nije bilo, svašta je moglo da se desi. Kada sam nakon svega gledao snimak, iskreno da vam kažem, nisam mogao da verujem u kom smo mi dimu bili - iskren je Zoran.

Zapaljen automobil na Zelenom vencu
Zapaljen automobil na Zelenom vencu foto: Espreso.co.rs

Razboritost i znanje neophodno za efikasno rešavanje ovakvih situacija, pomogli su Zoranu i Borislavu da spreče tregediju.

- Kada se gasi požar, ne smeju da se otvaraju vrata zbog kiseonika, jer on može još više da rasplamsa vatru. Zato mi nismo smeli da dižemo haubu odmah, dok nije stala vatra, jer da smo je podigli, plin bi se sigurno zapalio. Tek nakon što smo ustanovili da smo ugasili požar, zavrnuli smo bocu u gepeku i otvorili haubu, kako bi ugasili dodatno - priča Zoran, kome nije prvi put da se zatekne u sitaciji u kojoj je nekome potrebna pomoć.

Automobil nakon što je ugašen požar
Automobil nakon što je ugašen požar foto: Espreso.co.rs

- Pre 10, 12 godina, u kanjonu Morače u Crnoj Gori, zatekao sam se u situaciji kada je automobil podleteo pod šleper. Mislim da su stranci bili u pitanju, a ja sam tada iz smrskanog automobila izvukao dvoje male dece. Mnogo puta sam se našao u sličnim situacijama, pogotovo kad su sudari u pitanju. Treba biti jak i odmah reagovati, jer šta bi bilo danas da mi nismo prišli i ugasili plamen i zatvorili plin, eksplodirao bi sigurno - zaključuje Savić, koji je tek nakon što je video snimke, postao svestan ozbiljnosti situacije u kojoj se našao.

Strah, kako kaže, nije osetio, jer ga je vukla želja da spreči katastrofu.

Naporom hrabrih taksista, ali i pripadnika vatrogasne službe koji su dodatno sanirali požar, izbegnuta je eksplozija, a samim tim i tragedija na jednom od najprometnijih lokacija u Beogradu.

U videu pogledajte kako je izgledalo gašenje požara:

BONUS VIDEO: Policija u Beogradu pronašla carstvo marihuane


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.