ZRENJANINCI PIJU VODU U KOJOJ SE NALAZI OTROV ARSEN! Blatnjava voda je za njih kao dobar dan!
Ovaj banatski gradić ima fabriku za preradu vode koja je odavno spremna za rad, Foto: Espreso.co.rs

HOROR IZ SLAVINE

ZRENJANINCI PIJU VODU U KOJOJ SE NALAZI OTROV ARSEN! Blatnjava voda je za njih kao dobar dan!

Da li će Zrenjanin konačno dobiti ispravnu vodu za piće, pitanje je sad?

Objavljeno: 11:06h

Iako je Zrenjanin bio na samo jedan korak do proglašenja ispravnosti vode za piće posle nekoliko decenija, ovih dana građani problem vode ponovo rešavaju.

Ovaj banatski gradić ima fabriku za preradu vode koja je odavno spremna za rad, ali iz slavina građana još uvek teče voda koja je zbog prevelike količine arsena nije bezbedna za piće što dokazuje i objava jednog tviteraša koji je nedavno boravi u Zrenanjnu:

- Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine potvrđuju da rezultati vode koja teče iz slavina u Zrenjaninu jeste neispravna, a da novo postrojenje ne uklanja arsen.

Ono što posebno zabrinjava, dodaju, jeste da je poslednji uzorak uzet 25. januara bio najlošiji od svih, odnosno, činjenica da umesto da se kvalitet vode popravlja, on vremenom postaje gori.

Taj poslednji uzorak pokazuje da je koncentracija bora iznad dozvoljene, a koncentracija arsena više nego duplo veća od dozvoljene, ističu iz „Zajedno za vodu“.

Zaključak koji se nameće je da kvalitet vode zavisi od mesta i vremena uzorkovanja, navode oni.

Podsetimo, Srbija je menjala Zakon o komunalnim delatnostima da bi omogućila novoizgrađenom postrojenju u Zrenjaninu da se bavi preradom vode za piće, iako je u privatnom vlasništvu. Izgubljene su godine, prilagođavan je zakon investitoru, a dobijena voda je opet zdravstveno neispravna.

Ove navode potvrđuju i rezultati fizičko-hemijske analize koje su rađene na uzorku vode, a gde se može učiti povećan nivo arsena, mangana, natrijuma i bora što dovodi do ovako narandžaste boje koje nikako nije za konzumiranje.

Podsetimo, da Zrenjaninci ne muče muku s ispravnošću vode nije novitet.

Voda koja ima ukus, boju i miris odavno teče iz nihovih slavina.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.