ALARMANTNO! PROGLAŠENA EPIDEMIJA GRIPA U OVOM SRPSKOM GRADU: Deca su prva na udaru virusa!
Prijavljeno je ukupno 68.516 obolelih od oboljenja sličnih gripu, Foto: AP

PAZITE SE!

ALARMANTNO! PROGLAŠENA EPIDEMIJA GRIPA U OVOM SRPSKOM GRADU: Deca su prva na udaru virusa!

Najviše stope obolevanja beleže se u uzrasnoj grupi od 0-4 godine

Objavljeno: 21:45h

Zavod za javno zdravlje Pirot prijavio je epidemiju gripa na teritoriji Pirotskog okruga što je do sada jedina prijava epidemije gripa na teritoriji okruga u Srbiji.

Prema podacima populacionog nadzora nad gripom od početka sezone 2018/2019 prijavljeno je ukupno 68.516 obolelih od oboljenja sličnih gripu što je za 10 odsto više u poređenju sa istim periodom prošle sezone, prenosi "Blic".

- Najviše stope obolevanja beleže se u uzrasnoj grupi od 0-4 godine. Registruje se nizak intezitet aktivnosti gripa i regionalna geografska rasprostranjenost. Najveća učestalost obolevanja beleži se na teritorji Pirotskog, Topličkog, Pomoravskog, Nišavskog, Braničevskog i Šumadijskog okruga. Zaključno sa današnjim danom u Srbiji je registrovano šest smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa infekcijom virusa gripa i kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo ovog virusa (uzrast 27 do 87 godina).

- Prvi smrtni ishod u ovoj sezoni prijavljeni su na teritoriji grada Beograda i Južnobačkog okruga a poslednji na teritoriji Nišavskog okruga - navode u Institutu "Batut".

U ovoj ustanovi navode da je epidеmiоlоšка situаciја u Srbiјi u vеzi sа оbоlеvаnjеm оd gripа "uobičajena i očekivana i u sкlаdu sа krеtаnjеm učestalosti оbоlevanja zа оvај pеriоd gоdinе".

- U ovoj sezoni je zabeležen najveći obuhvat vakcinacijom protiv gripa u poslednjih 10 godina. Većina vakcinisanih osoba su pripadale najrizičnijim grupama (hronični bolesnici) koje imaju najveći rizik za nastanak komplikacija usled infekcije ovim virusom. Takođe, najveći broj osoba je vakcinisan u preporučenom vremenskom periodu tj. pre započinjanja sezone gripa. Na taj način je formiran imunološki bedem koji je dao značajan doprinos u sprečavanju širenja ovog virusa. Sve navedeno doprinelo je da je epidemiološka situacija gripa u Srbiji povoljnija od epidemiološke situacije u zemljama u okruženju - objašnjavaju u "Batutu".

Pored vakcinacije protiv gripa koja je najznačajnija preventivna mera, neophodno je primеnjivаti u коntinuitеtu i оpštе prеvеntivnе mеrе. Mеrе trеbа primеnjivаti u svакој prilici u sеzоni gripа, u cilju оčuvаnjа zdrаvljа i sprеčаvаnjа širеnjа gripа (higiјеnа disајnih putеvа, higiјеnа ruкu, као i prоvеtrаvаnjе prоstоriја u којimа sе bоrаvi).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.