SVAKE GODINE IZGUBIMO GRAD VELIČINE LAZAREVCA: U Srbiji godišnje od RAKA umre čak 20.000 LJUDI!
Rak pluća, dojke I debelog creva vodeće su lokalizacije raka u obolevanju i umiranju, Foto: Profimedia

STRAVIČNI PODACI

SVAKE GODINE IZGUBIMO GRAD VELIČINE LAZAREVCA: U Srbiji godišnje od RAKA umre čak 20.000 LJUDI!

Godišnje devet i po miliona izgubi borbu sa ovom bolešću!

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka.

Međunarodno udruženje za borbu protiv raka počinje trogodišnju kampanju pod sloganom "Ja sam, ja hoću", kojom se podseća da pojedinac može da doprinese smanjenju globalnog opterećenja malignim bolestima, poručuju iz Institu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Godišnje se u svetu od malignih bolesti registruje oko osamnaest i po miliona oboleloh, dok devet i po miliona izgubi život kao posledica ove bolesti, pokazuju statistike.

"U Srbiji se prema podacima iz Batuta godišnje se registruje oko 36.000 obolelih od malignih bolesti, a oko 20.000 na godišnjem nivou premine od posledica raka", rekla je direktorka Batuta dr Verica Jovanović.

Rak pluća, dojke I debelog creva vodeće su lokalizacije raka u obolevanju i umiranju, dodaje Jovanović i kaže da ove tri vrste raka čine zajedno jednu trećinu novoobolelih i umrlih osoba u svetu.

"Muškarci na prvom mestu obolevaju od raka plučha, a žene rak dojke",dodaje direktorka Batuta.

Za sve maligne bolesti jako je važno da se rade redovni preventivni pregledi,jer ukoliko se bolest otkrije na vreme, veća je šansa za izlečenjem, kaže dr Jovanović.

"Studenti medicine i farmacije danas zajedno preporučuju dan za zdravlje. Veoma je značajno reči da se na faktore rizika koji dovode do malignih bolesti može uticati, ne treba pušiti cigarete, smanjiti kozumaciju alkohola, povećati fizičku aktivnost i korigovati ishranu", zaključuje direktorka Batuta.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovih Batut" sa mrežom instituta i zavoda planira promotivno edukativne aktivnosti usmerene ka informisanju stanovnišva o prepoznavanju ranih simptoma malignih bolesti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.