OVDE JE BIO BEOGRADSKI MOST KU*VI: Niko nije znao da se iza imena ovog dela prestonice krije KRVAVA PRIČA!
Niko nije znao da se iza imena ovog dela prestonice krije KRVAVA PRIČA!, Foto: Printscreen / Google maps

zanimljivo

OVDE JE BIO BEOGRADSKI MOST KU*VI: Niko nije znao da se iza imena ovog dela prestonice krije KRVAVA PRIČA!

Poreklo imena ovog dela grada je veoma je interesantno

Objavljeno:

Dimnjaci brojnih ciglana nalaze sa na putu od Karaburme ka Višnjičkoj Banji. To je Rospi ćuprija, i sigurno jedan od najneobičnijih delova Beograda.

Rospi ćuprija se nalazi na teritoriji beogradske opštine Palilula i to je stambeno nasilje, ali je najpoznatija po nizu ciglana koje zauzimaju veliki prostor.

Ulica i jedno od naselja srpske prestonice nalazi se na desnoj obali Mirijevskog potoka. Graniči se sa Karaburmom, Ćalijama i Višnjičkom Banjom. Ovo je najniža tačka užeg dela grada, s obzirom na to da se nalazi na nadmorskoj visini od svega 66 metara.

Keltski Skordisci osnovali su Singidunum u 3. veku pre Hrista, a na lokalitetima Rosi Ćuprije pronađena je nekropola iz tog perioda, sa vrednim artefaktima koji su pripadali njihovim ratnicima.

Poreklo imena ovog dela grada je veoma je interesantno.

Rospi ćuprija potiče od otomansko-turskog izraza rospı(lı) köprü (“most rospija” tj. kurvi).

Sudeći prema legendi, tu su navodno ubijane žene iz harema visokih turskih dostojanstvenika koje su optužene za neverstvo. Po drugoj teoriji, zaista je postojao neki mostić, a podigla ga je neka bludnica (“rospija”) kako bi iskupila grehe.

BONUS VIDEO: Espreso intervju Biljana Jovanović, sestra Slavča Petrova, mladića koji je 7. januara preminuo od tumora na mozgu, nakon lečenja metodama Miroljuba Petrovića

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.