SADA IM JE MAFIJA ZA PETAMA: Srpska banda je ubila bogataša na Siciliji tokom pljačke, a onda su pali u Valjevu!
Pali su tek kada ih je valjevska policija pred kraj prošle godine uhapsila zbog serije pljački i razbojništava, Foto: Profimedia

HOLIVUDSKI FILM

SADA IM JE MAFIJA ZA PETAMA: Srpska banda je ubila bogataša na Siciliji tokom pljačke, a onda su pali u Valjevu!

Fetovski o zločinu ispričao SVE, dok je neprestano molio da ne bude izručen Italiji

Objavljeno: 03.02.2019. 10:22h
  • 1

Žarko Fetovski, poslednji uhapšeni član bande koja je ubila zlatara Pankracija Muskolinija, istražnim organima u Srbiji otkrio je sve detalje zločina na Siciliji.

Muskolini (44), vlasnik lanca draguljarnica "Sigma", ubijen je u noći između 12. i 13. septembra 2005. tokom pljačke u svojoj vili u letovalištu Taormina na Siciliji. Likvidirala ga je banda od deset državljana Srbije, koja je boravila u izbegličkom kampu u gradu Agriđento, a petorica od njih, koje je Vrhovni sud Italije u odsustvu osudio na doživotnu robiju, uspela su da pobegnu s ostrva i da skoro 14 godina u Srbiji žive pod drugim identitetom.

Plan

Pali su tek kada ih je valjevska policija pred kraj prošle godine uhapsila zbog serije pljački i razbojništava u privatnim kućama na području Valjeva, Uba i Lajkovca. Fetovski, kao poslednji među uhapšenima, kako saznaje "Blic", Višem javnom tužilaštvu u Valjevu ispričao je sve okolnosti, od kovanja plana i organizovanja pljačke, preko samog izvršenja i precizne uloge svakog od učesnika u zločinu, do toga kako su uspeli da pobegnu sa Sicilije.

- Ostali uhapšeni, Lajkovčani Milovan Dimitrijević, njegov sin Vojislav, kao i rođaci Slavoljub i Slobodan Dimitrijević negirali su učešće u pljački i ubistvu, tvrdeći da su Fetovskog instruisali policije i tužilaštvo da tereti njih, a zauzvrat mu je obećan povoljan status vezan za druga krivična dela koja je počinio u Srbiji. Branili su se da ili nikada nisu bili na Siciliji ili da su u kampu u Agriđentu boravili pre zločina. Takođe, naveli su da su stanovnici kampa u Agriđentu naveli policiji njihova imena i uloge u zločinu i da se neko služio njihovim identitetom da bi pokrio stvarne aktere i zaveo pravosudne organe Italije - priča za "Blic" pouzdani izvor iz istrage.

 

Strah od mafije

Prema njegovim rečima, Fetovski je otkrivajući sve detalje pljačke i ubistva sicilijanskog bogataša neprestano molio da ne bude izručen Italiji. Kod ostalih okrivljenih, dodaje naš izvor, prisutan je strah od osvete, jer je ubijeni Pankracio navodno bio u srodstvu sa nekim od viđenijih visokrangiranih pripadnika sicilijanske mafije.

Još u toku same pljačke i ubistva Muskolinija, kako za "Blic" otkriva branilac okrivljenih advokat Miroljub Živković, došlo je do sukoba između razbojnika.

- Naime, kada su upali u vilu i zatekli Muskolinija kojeg je probudio alarm, on je pristao da im da novac i dragocenosti, pa je otvorio dva sefa koja se nalaze u garderoberu spavaće sobe. U momentu kada je sef otvoren, nastalo je otimanje oko plena, a onda je došlo i do unakrsne pucnjave u kojoj je Pankracio ubijen. Potom su se dali u beg, a supruga i sin ubijenog Pankracija su pojurili u spavaću sobu gde su zatekli njegovo telo na podu. Tada je neko od pljačkaša pucao i na Muskolinijevog sina Gaetana, teško ga ranivši - priča Živković.

Telo kao dokaz

Pronalazak tela jednog od ubijenih pljačkaša, kako dodaje, pomogao je italijanskoj policiji da otkrije identitet ostatka bande.

- Jer, jutro nakon zločina na plaži u Vilafranci pronađeno je telo nekog muškarca tamnije puti, te je policija u prvi mah pomislila da se radi o azilantu iz Afrike, ali su forenzičari na njegovim rukama otkrili tragove baruta, a na obući tragove od zemlje iz vrta Muskolinijeve vile. Ubijeni je identifikovan kao Bojan Nikolić, sa boravkom u kampu u Agriđentu, a zahvaljujući iskazima svedoka iz kampa utvrđeno je da je on bio u društvu sada uhapšenih koji su uspeli da pobegnu sa Sicilije - objašnjava Živković.

Dok je petorka među kojom je bio Fetovski tada uspela da pobegne, karabinjeri su posle opsežne potere uhapsili Željka i Đuku Dimitrijevića, Vitomira Stojanovića i Vesnu Radosavljević, kod kojih je i pronađen deo plena iz Muskolinijevog sefa. Zbog ovog zločina, italijanski sud je, pored šest doživotnih kazni, presudom naložio obeštećenje porodice ubijenog Pankracija u vidu vraćanja svega ukradenog i isplate odšete od po 100.000 evra supruzi Steli i deci, sinu Gateanu i ćerki Frančeski.

Zločin kao holivudski scenario

  • U noći između 12. i 13. septembra 2005. u gradu Taormina na Siciliji osmočlana grupa razbojnika upada u vilu lokalnog bogataša Pankracija Muskolinija
  • Alarm se oglašava, zlatar ih odvodi do sefa, kada ih iznanenađuje Pankraciov sin Gaetano
  • U opštem metežu, razbojnici ubijaju Pankracija i ranjavaju Gaetana
  • Dolazi do rasprave između lopova o podeli plena
  • Policija hapsi trojicu napadača, ali petorica beže
  • Stižu do Srbije gde pod lažnim imenima žive slobodno skoro 14 godina
  • Policija ih hapsi zbog novih pljački, i identifikuje kao ubice sa Sicilije

 

(BONUS VIDEO)

(Espreso.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media