DEVETI PROTEST POD NAZIVOM JEDAN OD PET MILIONA: Okupljeni čelnici opozicije
Protest, Foto: Printscreen/Facebook

protest

DEVETI PROTEST POD NAZIVOM JEDAN OD PET MILIONA: Okupljeni čelnici opozicije

Medju okupljenima su i lideri Saveza za Srbiju Dragan Djilas, Boško Obradović, Borko Stefanović, Janko Veselinović...

Objavljeno:

Deveti protest protiv aktuelne vlasti, "Jedan od pet miliona" počeo je večeras oko 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Okupljeni duvaju u pištaljke i nose transparente na kojima piše "Srušio se Savamalu, al ti ne dam štalu", "Našu dedovinu krčmiti nećete", "Uništili ste najveću fabriku na otvorenom", "Pošta - poštarima, stranke političarima", "Ne trebaju nam Pupsovci, trebaju nam stručnjaci".

Na protestu su i predstavnici levog bloka koji nose crvene zastave i transparent "Dole Vučić, dole kapitalizam", a tu su i malinari koji su istakli table sa imenima gradova iz kojih dolaze.

Medju okupljenima su i lideri Saveza za Srbiju Dragan Djilas, Boško Obradović, Borko Stefanović, Janko Veselinović...

Nakon obraćanja profesorke Filozofskog fakulteta Marije Bogdanović, pevača Marka Šelića Marčela i predstavnice Udruženja malinara Sladjane Stanković, okupljeni gradjani će krenuti u šetnju centralnim gradskim ulicama.

U šetnji učestvuju i studenti Fakulteta političkh nauka, koji su se priključili protestu tako što su prethodno organizovali protestnu šetnju od fakulteta do platoa Filozofskog fakulteta.

Organizatori protesta najavili su performans "Ostavi pismo Vučiću" tokom kojeg bi gradjani trebali da ostavke poruke predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa objašnjenjem zašto učestvuju u protestnoj šetnji.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. godine, zbog napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Na godišnjicu ubistva lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, 16. januara, organizovana je šetnja do Hrama Svetog Save, gde su zapaljene sveće.

Na početku organizovanja protesta zatraženo je da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronadju nalogodavci napada na Borka Stefanovića i aktiviste Levice.

Zahtevi su dopunjavani, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva ; Ivanovića i napada na novinara Milana Jovanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Protesti se održavaju u nizu gradova, podršku su im dali brojni profesori univerziteta, advokati i umetnici.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.