I vatrogascima je dogorelo: Nemamo adekvatnu opremu, ugrožavamo i sebe i građane

Krajnje vreme

I vatrogascima je dogorelo: Nemamo adekvatnu opremu, ugrožavamo i sebe i građane

Intervenišu vozilima prosečne starosti više od 27 godina, zaštitnim odelima je istekao rok trajanja, nemaju redovno finansiranje, a zaposlenih je alarmantno malo
Objavljeno:

Vatrogasci više ne mogu da ćute! I njima je dogorelo! Požar u stanu na Labudovom brdu, povređen stariji muškarac O odnosu države prema vatrogasnoj službi najviše govori podatak da vatrogasci intervenišu vozilima prosečne starosti više od 27 godina, alarmantno je mali broj zaposlenih koji rade i u zaštitnim odelima kojima je istekao rok trajanja, a nemaju ni redovno finansiranje. Zbog toga je Sindikat vatrogasaca Srbije ukazao da je ugrožena kako njihova bezbednost, tako i bezbednost građana.

U Srbiji ima 3.100 vatrogasaca, što je u odnosu na broj stanovnika najmanje u regionu jer evropske preporuke nalažu da na 1.000 stanovnika bude jedan vatrogasac, što znači da bi u Srbiji trebalo da bude više od 7.000 vatrogasaca. Problem nedovoljnog broja vatrogasaca, do sada je rešavan izdavanjem "naloga za pripravnost", čime su se vatrogasci obavezivali da 12 sati pre radne smene budu u punom stepenu spremnosti i da se odazovu na poziv.
Zbog racionalizacije troškova Ministarstva unutrašnjih poslova, međutim, ukinuta je ta obaveza za koju su vatrogasci bili plaćeni 20 dinara po satu. - Nedopustіvo je restrіktіvnu polіtіku troškova prіmenjіvati na ovaj načіn i zbog toga insistiramo na što hitnijem vraćanju kategorije pripravnosti sve dok se u službu ne primi dovoljan broj vatrogasaca - navodi se u saopštenju Sindikata vatrogasaca Srbije. (Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.