DIREKTORU RGZ-a BORKU DRAŠKOVIĆU PRIZNANJE ZA REFORMATORA GODINE: Ovo je tek početak!
Borko Drašković, Foto: Zorana Jeftić

web

DIREKTORU RGZ-a BORKU DRAŠKOVIĆU PRIZNANJE ZA REFORMATORA GODINE: Ovo je tek početak!

Na skupu je predstavljena Siva knjiga 11, NALED-ova publikacija sa 100 preporuka za unapređenje administrativnih procedura i uslova za poslovanje

Objavljeno:

Upravni odbor NALED-a dodelio je danas priznanje Reformator godine direktoru Republičkog geodetskog zavoda Borku Draškoviću za uspešno sprovedenu reformu upisa prava u katastar nepokretnosti i uspostavljanje elektronske jednošalterske procedure - e Šalter.

Od sredine prošle godine građani i privreda dokumentaciju za upis i poreske prijave mogu da dostave katastru i poreskim organima preko javnih beležnika. Šest odlazaka na šaltere zamenjeno je jednom posetom notaru i za prvih šest meseci elektronski je podneto više od 130.000 zahteva za upis, što je 40 odsto svih postupaka pred katastrom dok je vreme rešavanja skraćeno sa 25 na pet dana.

"Sistem e Šalter, koji su Ministarstvo građevinarstva i RGZ razvili omogućava lakši, efikasniji i sigurniji postupak upisa i uspostavljanje tačne i potpune evidencije o nepokretnostima u Srbiji. Iako je javna uprava često izložena kritici, nagradom Reformator godine želimo da istaknemo uspešne reforme i ljude koji su ih predvodili, kao model koji bi trebalo da slede i drugi predstavnici državne i lokalne administracije, rekla je potpredsednica UO NALED-a Dragana Čukić na 11. godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama.

Po oceni direktora katastra, to je tek početak reforme i radiće se na povezivanju registra nepokretnosti sa bazama drugih institucija i daljem pojednostavljenju procedure.

"Uskoro ćemo uz podršku NALED-a i britanske vlade uspostaviti i jedinstvenu veb stranicu za građane, privredu i nadležne organe na kojoj će na jednostavan način moći da se informišu o svim aspektima upisa kroz video uputstva i vodič, kao i rad kontakt centra", rekao je Drašković po dobijanju priznanja.

Na skupu je predstavljena Siva knjiga 11, NALED-ova publikacija sa 100 preporuka za unapređenje administrativnih procedura i uslova za poslovanje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.