ZID ŠKOLE U VRŠCU SE SRUŠIO NAKON BROJNIH APELA: Građani kažu da je mogao da UBIJE ĐAKE, direktorka TVRDI DRUGAČIJE
Osnovna škola “Jovan Sterija Popović”, sporni zid, Foto: dos@

NAKON BROJNIH UPOZORENJA

ZID ŠKOLE U VRŠCU SE SRUŠIO NAKON BROJNIH APELA: Građani kažu da je mogao da UBIJE ĐAKE, direktorka TVRDI DRUGAČIJE

Iako je dugo bio na "staklenim nogama", zid dvorišta Osnovne škole Jovan Sterija Popovićnije izdržao, već se obrušio..

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Osnovna školaJovan Sterija Popović” nalazi se u Vršcu, a mnogi zabrinuti građani već neko vreme apeluju na zid dvorišta škole koji je bio u kritičnom stanju već duže vreme.

Mnogi su iskazivali svoju zabrinutost preko društvenih mreža i apelovali na nadležne u toj školi.

Osnovna škola “Jovan Sterija Popović”
Osnovna škola “Jovan Sterija Popović” foto: Privatna arhiva

Kako su građani Vršca rekli, prvobitno je bila postavljena žuta traka, pa plava i to je sve služilo kao upozorenje da zid nije bezbedan.

Mnogi roditelji su se žalili u "Savetu roditelja" i komunicirali su između sebe.

foto: Privatna arhiva

Ipak, takvo stanje zida nije održivo, pa se zid srušio, a građani kažu kako se on već dugo "krpio".

Zid je u ovakvom stanju sigurno bar dve godine. Najveći problem je bilo prolaženje jer se zid nakrivio, a pešaci nisu mogli da idu stazom pokrivenom pločama preko uskog kanala do zida jer su se klatile i nedostajali su delovi. Tada su stavili žutu traku. Zid je ostao takav, a stazu su popravili. Ovih dana kada je kiša padala zid i onako ruiniran i kriv nije verovatno izdržao i došlo je do obrušavanja, rekla je B.P. za Espreso.

Dodala je kako je mesto zatim obleženo plavim trakama, kao i da stoji natpis "opasno za prolaz".

1 / 5 Foto: dos@

- Sa druge strane zida se nalazi školsko dvorište i ima dece. Sreća što je zima pa ih u tom delu nema. Iako postoji glavni ulaz u školu dosta, dece ulazi na sporedni do problematičnog zida, i nije mi jasno zašto direktorka ne donese odluku da se taj ulaz zatvori, pita se B.P. koja živi u Vršcu i svakodnevno prolazi tim putem.

Takođe, mnogi na društvenim mrežama su upozorili da se tu nalazi i put sa teškim teretnim saobraćajem i da je to dodatan problem ukoliko zid nema čvrst temelj.

Osnovna škola “Jovan Sterija Popović”
Osnovna škola “Jovan Sterija Popović” foto: Privatna arhiva

Iako je dugo bio na "staklenim nogama", zid dvorišta škole nije izdržao već se obrušio. Na svu sreću nije bilo povređenih đaka.

Sa druge strane, direktoraka škole, Ljiljana Bešlin rekla je za Espreso.co.rs kako sporni zid datira iz davnih dana i kako je prolazak đacima tim putem bio zabranjen iz bezbednosnih razloga.

Mi smo tada obavestili građevinsku inspekciju i imali smo saradnju sa lokalnom samoupravom Vršca. Kao škola, pre dve godine smo izradili projekat i radili smo na rešenju problema, rekla je Bešlin.

Direktorka je poručila da je škola učinila sve što je u njihovoj moći i nadležnosti kako bi zaštitila učenike

Stanje i bezbednosti dece u školi i na putu od kuće do škole se svakodnevno prati, stanje zgrada te i stanje ogradnog zida. Naime, ogradni zid je star više decenija, a zbog izloženosti različitim uticajima i popušta. U tom smislu škola je preduzela raspoložive korake, te je sa lokalnom samoupravom obezbedila sigurnu stazu učenicima udaljenu 6 metara od zida. Na zahtev škole a na osnovu naloga građevinske inspekcije sa kraja 2017. godine, ograđen je deo zida i istaknuto upozorenje da je ZABRANJEN PROLAZ. U ovom periodu bilo je dosta problema oko obezbeđivanja jer su korisnici ulice, prolaznici često kidali trake, sklanjali barijere... U utorak je došlo do odrona dela temelja, deo trotoara je ograđen, a zbog ovakvog stanja u narednoj nedelji će biti srušen deo zida u dužini od oko 20 metara i odnet sav materijal. Inače, škola se nalazi između dve ulice i ima ogradni zid u dužini od 45 metara prema sporednoj ulicii 76 metara uz magistralni put i traži rešenje za ovaj problem. Obavešena je lokalna samouprava, izrađen je projekat za novi zid, traže se sredstva za izgradnju novog čime bi se unapredili uslovi za siguran boravak dece u školi, prolaznika, kao i obezbeđivanje školske imovine.

Dodala je kako će zid najverovatnije biti srušen skroz i kako će se naći bezbednije rešenje za đake, ali i građane koji tuda prolaze.

Podsećamo, škola nosi sadašnji naziv od 1993. godine. Pored matične škole u Vršcu, postoji i izdvojeno odeljenje u Potpornju. Nastavu danas pohađa ukupno oko 800 učenika.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.