PLATA ZA JUN? MOŽE, ALI U DECEMBRU! Zaposleni u KC Kragujevac bez zarada, OBRAZLOŽENJE RUKOVODSTVA JE ŠOK
Duguju joj sedam meseci plate!, Foto: Profimedia, Printscreen/Google streetview

srbija, brale!

PLATA ZA JUN? MOŽE, ALI U DECEMBRU! Zaposleni u KC Kragujevac bez zarada, OBRAZLOŽENJE RUKOVODSTVA JE ŠOK

Ako nemam platu, ako nemam topli obrok, ako nemam naknadu za put, zašto nas držite tu? - pitala je radnica koja nas je kontaktirala

Objavljeno:

U Kliničkom centru Kragujevac ponovo se naziru problemi u rukovodstvu, vezano za redovne isplate zarada.

Espreso je prošle godine pisao o sličnim situacijama u pomenutoj ustanovi, kada je u javnost dospela informacija da nemedicinskom osoblju ovog zdravstvenog centra plate kasne i do šest meseci - a sada se, po svemu sudeći, stanje pogoršalo.

U obaveze nemedicinskog osoblja spadaju, između ostalog, i pranje odeće i posteljina, posluživanje obroka pacijentima, ali i pomaganje medicinskim sestrama i tehničarima.

Naša sagovornica (ime i prezime poznato redakciji), inače zaposlena u KC Kragujevac kao nemedicinski radnik, obavestila nas je da je platu za jun 2018. godine primila tek u decembru, dok joj zaključno sa današnjim danom, ustanova duguje sedam meseci plate.

Pored ogromnog kašnjenja sa isplatama, ona tvrdi da ona i njene kolege od decembra ne primaju ni naknadu troškova prevoza.

- Malo im je što nas lažu i obećavaju rešenje za stalno, nego su nam ukinuli svaku nadoknadu... Ako nemam platu, ako nemam topli obrok, ako nemam naknadu za put, zašto nas držite tu? Zašto nam ne date otkaz? - rekla nam je naša čitateljka.

Ona je išla od kancelarije do kancelarije, sa pravom tražeći odgovor na ovo pitanje - uvek bezuspešno. Kada je jednom upitala direktora zašto su joj pomenuta prava, po svemu sudeći, ukinuta, kasnije joj je neko od osoblja rekao: "Niste smeli da ga pitate to".

- Zašto nisam smela da ga pitam? Nemam razloga da se plašim, nisam ništa skrivila, samo sam tražila svoja prava - odlučno objašnjava sagovornica tokom razgovora za Espreso.

Ona se takođe obratila stručnoj službi Zaštitnika građana Republike Srbije , gde joj je rečeno da je "potrebno da građani u odbrani svojih prava prethodno upotrebe sva raspoloživa pravna sredstva", pa su joj savetovali da se obrati nadležnoj inspekciji rada.

Možete pogledati i ugovor o radu na određeno vreme, koji nam je dotična radnica poslala:

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Podsećamo još jednom da je kašnjenje sa platama u KC Kragujevac već zabeleženo, ali su sredinom leta 2018. godine medije prenosile da je deo zarada konačno isplaćen.

Međutim, izgleda da su dobre vesti tada stale, jer naša sagovornica i njene kolege, inače svi deo nemedicinskog osoblja KC Kragujevac, već mesecima imaju ogromne finansijske poteškoće.

Objašnjenje koje je njima dato, a i nama nakon što smo kontaktirali direktora ustanove, bilo je da je sadašnje rukovodstvo od prethodnog "nasledilo" ovu kategoriju zaposlenih. Njihovi radni odnosi su pod ugovorima na određeno vreme - ali oni nisu ugovoreni u bazi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). To znači da RFZO ne finansira njihove plate, već se za to uzimaju novčana sredstva koja KC Kragujevac samostalno zarađuje.

Ipak, naša sagovornica kaže da je u trenutku njenog zaposlenja, sadašnje rukovodstvo bilo aktuelno.

Kao odgovor na ova pitanja, direktor KC Kragujevac prof. Predrag Sazdanović je opširno objasnio trenutnu finansijsku situaciju zdravstvenog centra, koja je uzrok silnih kašnjenja plata.

U tom dokumentu je objašnjeno da su radnici primljeni zbog velikog manjka nemedicinskog osoblja, koje je neophodno da se održe higijenski standardi kliničkog centra. Naime, prethodno rukovodstvo nenamenski je nemedicinske radnike plaćalo sredstvima RFZO-a, što je zakonom zabranjeno jer ti radnici nisu bili uključeni u aplikaciju fonda. Takvo trošenje sredstava je prouzurkovalo dug od 48 miliona dinara, koji mora biti plaćen iz sredstava KC Kragujevac.

Takođe, u dokumentu su navedene i okolnosti koje su dovele do blokade računa ustanove, koju je sproveo stečajni poverilac "Velefarm", sredinom decembra 2018, zbog dugovanja nastalih pre više od 8 godina.

Ukupan dug KC Kragujevac iznosi više od 182 miliona dinara. Dok dug ne bude izmiren, a račun odblokiran, nemedicinsko radnici neće primiti ni deo svojih plata.

Ministarstvo zdravlja i Vlada Republike Srbije su uplatili više od polovine iznosa na račun KC Kragujevac, radi namirenja duga. Dok ostatak novca ne bude primljen, račun ne može biti odblokiran.

Kada smo ih upitali kada se tačno očekuje priliv ostatka novca koji će izmiriti dug - rečeno nam je da se datum ne zna. Tako da, nažalost, mi nismo imali nikakva prijatna saopštenja za našu sagovornicu.

U ostatku teksta možete pogledati dokument poslat redakciji od strane direktora KC Kragujevac:

1 / 3 Foto: Privatna arhiva

BONUS VIDEO:

(Višnja Marjanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.