DANILO OSTAO BEZ HRANE ZA OVCE, PA SE OBRATIO NEDIMOVIĆU ZA POMOĆ: Ministar mu poslao detelinu NA KUĆNU ADRESU
Danilo Krstić, Foto: Facebook

pomoć stigla brzinski

DANILO OSTAO BEZ HRANE ZA OVCE, PA SE OBRATIO NEDIMOVIĆU ZA POMOĆ: Ministar mu poslao detelinu NA KUĆNU ADRESU

Danilo Krstić (43) iz Štitarca kod Knjaževca, jedini je stočar iz ovog malog sela na jugu Srbije koje ima 25 aktivnih domaćinstava

Objavljeno:

Danilu Krstiću iz Štitarca, na poziv ministra Nedimovića, stočari pritrčali u pomoć. Kolege iz Srema koji su imali viška stočne hrane, odmah je poslali.

Duga zima, veoma hladna, sa puno snega, koja je opasala ovaj kraj zabrinula je vrednog domaćina, kako će do proleća prehraniti četrdesetak ovaca, jer mu je skroz ponestalo hrane, koje nažalost zbog loše finansijske situacije, nije u mogućnosti da kupi. U nevolji kukajući, tražeći pomoć od drugih ljudi, nije bilo vajde, a onda se SMS porukom obratio Branislavu Nedimoviću, ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ni ne sluteći da će mu ministar uopšte i odgovoriti. U povratnoj poruci Nedimović mu je zatražio adresu, na koju je posle nekoliko dana poslao kamion sa baliranom detelinom (400) bala i 10 džakova kukuruza, što će ovom stočaru, kako sam kaže, biti sasvim dovoljno za ovce do prolećne ispaše.

foto: Marina Lopičić

Ovce su mu jedan od glavnih izvora prihoda, a od aprila do kasne jeseni najviše uživa i ne mora da razmišlja kako će prehraniti životinje, jer su stalno na paši, ovog lepog i potpuno nezagađenog kraja.

– Spremim ja hranu za zimu, ali to nije dovoljno, još mi se neke i ojagnje, pa dođe do povećanja grla. Tako je bilo i sada. A kada čovek zapne u takvu nevolju, traži rešenje na sve strane, pa sam došao u tu situaciju, da se obratim čak i ministru – priča Danilo, koji prvo nije bio siguran da li je dobio pravi ministrov broj, a priznaje da kasnije nije ni poverovao u Nedimovićevo obećanje da će mu poslati hranu za stoku.

– Kada me je pozvao neki čovek i upitao, gde da istovari detelinu, od mene nije bilo srećnijeg čoveka. Ministar je kontaktirao stočare iz Srema i šire, koji imaju viška hrane da mi poklone. A onda su organizovali i prevoz da mi dostave.- priča domaćin koji je svima zahvalan na ovoj pomoći.

– Sve poslove sam obavljam, jeste da mi je teško, jer hoću sve da imam, pa neki put ne mogu ni da postignem. Ali šta ću, kad volim da radim – ovako sebe u najkraćim crtama opisuje Danilo, koji je samohrani otac šesnaestogodišnje ćerke Renate.

Pored ovaca, Danilo ima i 300 stabala šljive, sadi krompir i papriku za turšiju, ajvar i pečenje.

– Moja majka je sačuvala seme starinske paprike sa Stare planine, jako je ukusna, i nju brzo prodamo. Imam i još dve njive na kojima sejem kukuruz. Nemamo mi ovde oranica, kao u Vojvodini i Sremu odakle je ministar, siromašan smo kraj – kaže Danilo, koji pored ćerke srednjoškolke živi i sa majkom, koja je bolesna i stara.

VODA PROBLEM

Krstić je predsednik Saveta mesne zajednice Štitarac i susednog sela Vidovac koje broji svega 15 duša. Sela imaju problem sa vodosnabdevanjem, što je konačno urađen projekat, čija realizacija bi trebalo da počne tokom ove godine.

Danilo Krstić jedini je stočar iz ovog malog sela na jugu Srbije koje ima 25 aktivnih domaćinstava.

BONUS VIDEO: Espreso intervju Biljana Jovanović, sestra Slavča Petrova, mladića koji je 7. januara preminuo od tumora na mozgu, nakon lečenja metodama Miroljuba Petrovića

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.