DOKTORE, ČESTITAM, MOG BRATA VIŠE NEMA! Biljanin brat je umro zbog Miroljuba Petrovića, a ona mu je IPAK OPROSTILA
Biljanin brat je umro zbog Miroljuba Petrovića, a ona mu je IPAK OPROSTILA, Foto: Stefan Kojić

espreso intervju

DOKTORE, ČESTITAM, MOG BRATA VIŠE NEMA! Biljanin brat je umro zbog Miroljuba Petrovića, a ona mu je IPAK OPROSTILA

Biljana i njena porodica slepo su verovali Miroljubu Petroviću, a ona je za naš portal pričala o svemu što se dešavalo od trenutka kada je njen brat saznao da boluje, do njegove smrti

Objavljeno: 22:21h
Milica Božinović

Biljana Jovanović, sestra Slavča Petrova, mladića koji je 7. januara preminuo od tumora na mozgu, bila je gost Espreso intervjua.

Priča Slavča koji je odlučio da slepo veruje Miroljubu Petroviću, a ne lekarima, dobila je veliku pažnju javnosti, a Više javno tužilaštvo u Leskovcu pokrenulo je predistražni postupak protiv Miroljuba Petrovića kako bi se ustanovilo da li se bavio nadrilekarstvom. Petrović je dao prvu izjavu u policiji u vezi sa optužbama Biljane Jovanović.

Biljana je za naš portal ispričala na koji način je njena porodica upoznala Miroljuba Petrovića, kako je lečio njenog brata, zbog čega su mu verovali, kao i zbog čega su pratili njegove instrukcije, da momak koji boluje od raka ne ide kod doktora i da se ne operiše, ali i šta se dešavalo nakon Slavčetove smrti.

Intervju u video formi možete pogledati ispod:

Vaš brat Slavča Petrov je preminuo 7. januara. Da li smatrate da je za to kriv Miroljub Petrović?

- Mislim da gospodin Miroljub Petrović ima veliki udeo u svemu što se dogodilo, sobzirom na to da nje bio uz nas i da nije potvrdio ono što je pričao sve vreme.

Kada ste upoznali Miroljuba Petrovića i kako?

- Za Miroljuba Petrovića sam znala godinama unazad. Cela moja porodica i ja smo slušali kako je pričao o lečenju neizlečivih bolesti i njegova predavanja o veronauci. To me je najviše interesovalo od onoga što je on pričao, ne znajući da ću jednog dana morati da mu se obratim. Kada čovek ima muku, strah i živi sa bolom u sebi, a to je trenutak kada smo otkrili da je moj brat boluje i da ima tumor na mozgu - veruje. Gospodin Petrović je autoritativan čovek i sugerisao je zdrav način ishrane i molitve i tvrdio da će to pomoći. Komunicirala sa njim preko mejla.

Kada je Vaš brat saznao da je bolestan?

- Saznali smo 26. marta prošle godine, posle epileptičnog napada. Moj brat nije imao epilepsiju, međutim desio mu se jedan epileptični napad koji je bio posledica tumora na mozgu. Kada mu se dogodio taj napad odvezli su ga u bolnicu u Skoplju gde su konstatovali tumor na mozgu. Mi smo bili isprepadani, to je bio šok za celu našu porodicu, mnogo smo loše primili tu vest i to nas je mnogo povredilo. Moj brat se puno uplašio, imao je veliki strah u sebi, kao i moja majka, moj otac isto, ja takođe. Međutim, u to vreme bila sam zahvalna Bogu što poznajem gospodina Miroljuba Petrovića. Kontaktirala sam ga istog dana. On mi je rekao da se tumor na mozgu brzo i lako rešava, da se ne plašimo i dao mi program za čišćenje i jačanje organizma.

foto: Stefan Kojić

Šta je podrazumevao taj program?

- Podrazumevao je ceđene sokove. To je program od trideset dana tokom kojih se piju ceđeni sokovi i tinkture. Ceđene sokove od šargarape, cvekle, jabuke. Dakle, samo ceđeno. Ali, nakon toga se nastavlja samo sa sirovom biljnom hranom. Moj brat je stopostotno pratio taj program Miroljuba Petrovića. Mi smo bukvalno radili sve kao što je Miroljub Petrović pričao, ceo njegov program.

Saznali ste da Vaš brat ima tumor u martu 2018. godine i kako ste rekli, odmah ste se obratili Petroviću. Da li ste se konsultovali sa lekarima pre razgovora sa Miroljubom Petrovićem i zašto se odlučili da više verujete Miroljubu Petroviću nego medicini?

- Lekari su nam rekli da tumor nije opasan, da treba da se prati. Da je na manje dostupnom mestu, ali da može da operiše. Mi smo bili u finansijskoj mogućnosti da se moj brat operiše bilo gde u inostranstvu, međutim, doktor Petrović je meni tvrdio da će sve biti u redu i naravno da smo izabrali lakši način. Misleći da je to lakši način. Da sve to prođe lakše, bez klasične operacije. Ne uključujući klasičnu medicinu.

Dakle, imali ste vere u alternativne metode lečenja i to sve na osnovu toga što se verovali u ono što Miroljub Petrović priča?

- Tako je. Verovali smo alternativnim metodama jedino zbog onoga što je govorio.

Da li ste znali da je Miroljub Petrović samoprozvani lekar, da je u stvari šarlatan i Jutjub "zvezda", da se "proslavio" rečenicom - "pod mač, bato"?

- Tada nisam znala. Sada kada pogledam sve ovo što se trenutno dešava, moram da kažem da mi uopšte nije drago zbog toga. Ja ovo ne radim da bih se nekome osvetila ili da bih nekom naudila. Prosto, nisam imala kome da se obratim, morala sam na ovaj način. Moja porodica, idilična, harmonična, kompletna, sada ima samo grob na kom piše Petrov Slavče.

foto: Stefan Kojić

Kako je tekla Vaša komunikacija sa Petrovićem, da li se nekada sreo sa Vašim bratom?

- Ne. Petrović se nije sreo sa mojim bratom i pored toga što je moj brat bio u njegovom takozvanom Institutu za prirodnu medicinu. Nekad je za mene to bio institut za prirodnu medicinu zato što sam verovala. Ali, sva ta naša naivnost i strah koji smo osećali, uključujući i poverenje prema Miroljubu Petroviću, nas je navelo da izbegnemo klasičnu medicinu. Slavče je bio u tom takozvanom institutu u selu Petrovac kod Leskovca, na poziv Miroljuba Petrovića. On je imao epileptične napade i oni su počeli češće da se dešavaju. Kada sam se obratila gospodinu Petroviću, on je predložio da moj brat radi sa njegovim studentom. U to vreme ja nisam znala da je on student, već smo misliili da se radi o osobi koja ima iskustva sa lečenjem pacijenata, jer nam je tako Petrović precizirao. Tako je moj brat otišao u taj njegov institut i bio je tamo pet ili šest dana, gde je sve koštalo 120 evra po danu.

Zašto Miroljub Petrović sada kaže da nije uzeo nikakav novac od Vas?

- Znate šta, gospodin Petrović nije došao čak ni da se pozdravi sa mojim bratom, što u svemu ovome meni nije jasno. Zaista sam ljuta zbog toga. Prvo kaže da je doktor, posle da on ne leči, nego samo sugeriše i da daje savete. Kad imate takvu neizlečivu bolest, naravno da se sve shvati ozbiljno. Tu nema prostora za šale.

Šta se dešavalo tih dana dok je Vaš brat bio u njegovom centru?

- Proveo je šest dana sa jednom divnom osobom. Ta osoba kod Petrovića je zaista divna. Konzumirao je tnkture, ceđene sokove, šetali su, malo se bavili sportom i molili se. To je jedna pobožna osoba, divnog karaktera i imam samo reči hvale za tu osobu. Ali Petrović čak i na moje insistiranje, nije došao da se pozdravi sa mojim bratom, iako je znao da on ima želju da ga upozna.

Šta se dešavalo po povratku iz centra i kako se nastavila terapija? Prosto mi je neverovatno da neko može da poveruje, da čoveku kome je konstatovan tumor na mozgu i ima epileptične napade, mogu da pomognu samo ceđeni sokovi. Vaš brat nije bio na dijeti, čovek je bio bolestan. Znači, šta je Miroljub Petrović Vama priložio kao dokaz, da možete da mu verujete, da li je rekao koje ljude je izlečio i da li ste se Vi raspitali da li takvi ljudi postoje? I da li ste nekada posumnjali u metode Miroljuba Petrovića?

foto: Stefan Kojić

- Ne, nikada nisam sumnjala. On je pričao sa samopouzdanjem, autoritetno i dosad za sve što je rekao, nekako je stajao iza toga, bio je tu. Verovala sam mu sto posto. Nisam znala da postoji slučaj, a da ga je on izgubio. Kada su epileptični napadi postali češći, posle povratka iz centra, gospodin Petrović je rekao da mog brata opsedaju demoni.

Na osnovu čega je to zaključio?

- Ne znam. Ne bih znala da odgovorim na to.

Zašto ste mu poverovali onda da Vašeg brata opsedaju demoni?

- Kada sam mu pisala da su napadi sve češći on mi je rekao da moj brat više radi na svojoj pobožnosti i na svom duhu, da je opsednut demonima i da radi neki pametni posao, da šeta konja ili psa. Kada smo saznali za bolest, odmah smo počeli da se raspitujemo koja je najlakša i najbrža opcija. Mogli smo da poslušamo Miroljuba Petrovića, da odemo na gama nož kod doktorke Danice Grujičić ili da idemo na klasičnu operaciju bilo gde u svetu.

foto: Privatna arhiva

Zašto ste se odlučili za Miroljuba Petrovića?

- Brat i ja smo mu stopostotno verovali. Mislili smo da se radi o osobi koja je pre svega pobožna i da je uz nas.

Koliko novca ste ukupno dali Miroljubu Petroviću i za koji vremenski period, odnosno koliko je dugo lečio Vašeg brata i koliko ste mu za to platili?

- Od samog starta, od 26. marta kada me je gospodin Petrović savetovao za te tinkture, ja sam ih odmah naručila. Jedna tinktura je otprilike 700, 800 dinara. Za dve nedelje potrebno je oko trinaest flašica. Te tinkture se uzimaju sve odjednom svakog dana i to je ta njegova terapija. Na sve to i dani provedeni u centru, što je bilo 120 evra po danu. Doktor Petrović kaže da je njemu nisam dala novac. Još da je došao po pare, pa on se svakako nije ni pojavio da kaže makar "ćao" mom bratu. Da kaže, "ja sam Miroljub Petrović". Samo ja sam se srela s njim uživo. Tvrdi da mu nisam davala novac, i tačno je da nisam davala njemu lično, međutim, moj brat je platio boravak u centru, a Petrović je povezan sa tim centrom, jer je to centar gde je on nas uputio.

Da li je Petrović bio u centru dok je Vaš brat bio tamo?

- Ne, jer on i sam kaže da se sa pacijentima ne viđa.

Šta sada imate da kažete na njegove tvrdnje da Vas je samo savetovao i da ni u jednom trenutku nije rekao da može da izleči Vašeg brata, tačnije da nije čudotvorac?

- Ja razumem njegovu želju da bude doktor i da voli da bude doktor. Sve to poštujem i znam da svi mi imamo želje. I nemam bukvalno ništa protiv njega, ali njegova želja je moju porodicu strpala u jednu crnu budućnost. On je zacrnio našu budućnost svojim sugestijama i tvrdnjama u mejlovima. Ja sam iznela mejlove u javnost baš zbog toga što se ne plašim da kažem istinu. Mene vodi Sveto pismo i ja se ne plašim nikoga, jer govorim istinu.

Da li se Vaš brat do samog kraja pridržavao Petrovićevih metoda?

- Da, bio je uz nas navodno. Moj brat je do kobnog 7. januara potpuno bio na Miroljubovoj terapiji. Pridržavao se svega i ja to tvrdim, a mogu da potvrde i naši prijatelji.

Da li ste za tih sedam, osam meseci primetili neko poboljšanje i da li ste išli kod lekara da proverite ima li pomaka?

- U julu mesecu moj brat je ponovo išao na magnetnu rezonancu. Lekari su rekli da nema poboljšanja, da je stanje isto i da je moguće, ali to nisu potvrdili, da je tumor i malo porastao. Međutim, nisu to potvrdili, s obzirom na to da su rekli da je magnetna loše urađena. Obavestila sam gospodina Petrovića o tome, a on mi je oštro odgvoorio: "rekao sam vam da ne idete kod lekara". I mi smo se uplašili.

Uplašili čega? Gospodina Petrovića?

- Nije me on uplašio, već da će mom bratu biti još gore.

foto: Stefan Kojić

Kako ste mislili da će Vašem bratu odlaskom kod lekara biti gore, kada je sve te mesece poštovao samo ono što mu je Petrović sugerisao? Da li ste mu slepo verovali?

- Slepo sam mu verovala, da. Najviše zbog toga što je pobožan kao i mi. Mislim da ljudi koji tvrde da veruju u Boga, ne treba da se bave nečim što tek ispituju. Kada nešto tvrdite u javnosti, morate da stojite iza toga što ste rekli.

Da li Vam je gospodin Petrović nekad rekao zbog čega njegova terapija ne deluje?

- Ne. On meni nikada nije rekao da njegova terapija ne deluje, nego je uvek postojalo objašnjenje zašto je to tako. Kao kada je rekao da ga napadaju demoni. Pred kraj, u novembru mesecu rekao mi je da, kada bi moj brat bio godinu dana u njegovom centru, on nikada više ne bi imao epileptične napade. Stalno smo radili na sebi. Mislil smo da je greška do nas i da radimo nešto pogrešno, a nismo znali šta. Nismo imali ni kome da se obratio, zato što je doktor Petrović mene na kraju blokirao na mejlu. Rekao mi da mu ne dosađujem, jer će me blokirati i to je i uradio. To je bilo pre smrti mog brata, 30. novembra.

Zbog čega je rekao da mu dosađujete, kada ste do tad poštovali njegov program?

- Sada kada to protumačim, čini mi se da je video da se stanje pogoršava, pa nije znao šta da mi kaže dalje ili nije razmišljao uopšte o našem stanju. Drugo obrazloženje zaista nemam.

Da li sada možete da kažete da je Miroljub Petrović odgovoran za smrt Vašeg brata?

- Neću da ga direktno optužim, jedino iz verskih razloga. Ja sam se nadala da će sve ovo što se desilo dobiti povratan odgovor od Miroljuba Petrvoića, da će poboljšati nešto u svom poslu, da će nešto da preduzme. Nekakav osećaj, bilo koju emociju da ću da vidim. Iskreno sam se tome nadala, međutim, sem odbrane i napada, ništa drugo nisam videla. I ništa drugo tarapeutsko nisam primetila kod njega.

Kada ste mu saopštili da je Vaš brat preminuo, šta je rekao?

- Moj brat je preminuo posle napada epilepsije, za koje je gospodin Petrović tvrdio da su demoni. Kada sam to saznala, jako teško sam primila. Nakon sat vremena sam pozvala doktora Petrovića, ali on se nije javio. Zatim sam mu poslala poruku i napisala, "doktore Petrović, ja Vam čestitam na uspehu, moj brat je preminuo". Napisala sam mu i da nikad nije bio uz nas i zamolila sam ga da pročita Sveto pismo i Bibliju i da nauči ko je bio Isus Hrist. Isus je pomagao ljudima i bio sa njima u njihovoj boli. Na to mi je gospodin Petrović odgovorio da smo moja porodica i ja upropastili to jadno dete, da ne cenimo trud ljudi koji nam pomažu i da poradim na svojoj pobožnosti.

foto: Privatna arhiva

Dakle, on je praktično vas okrivio za smrt?

- Kada sam ga obavestila, dobila sam hladan odgovor. Ja se tako ne ponašam kad mi ugine pas. Ne ponašam se tako ni prema čemu u životu.

foto: Privatna arhiva

Protiv Miroljuba Petrovića je pokrenut predistražni postupak zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo, teško delo protiv zdravlja ljudi. Da li planirate vaša porodica planira da podnese prijavu protiv njega?

- Ja sam njemu već oprostila sve ovo. Iz verskih razloga, kao što sam rekla. Vidim da su se javili i drugi ljudi, koji su preživeli sličan bol kao moja porodica. Ja ne bih ništa radila zasad i volela bih da čujem i njihove želje.

Šta biste poručili ljudima koji možda dalje veruju Miroljubu Petroviću, kao što ste mu Vi verovali?

- Sve ovo što se meni i mojoj porodici izdešavalo, volela bih da bude apel ljudima, da prvo veruju u Boga, da se oslone na klasičnu medicinu. Mi moramo verovati doktorima, jer su oni specijalizovani za to. I zdrav način ishrane, sa tim se slažem, ali alternativne metode i bilo koji terapeut, ne. Ja nisam znala da Miroljub Petrović i njegov rad nisu priznati u Srbiji i da on nema pokriće za to.

Da li ste to saznali kad Vam je brat preminuo?

- Kada sam se obratila medijima saznala sam da nema pokriće, a kakav je karakter saznala sam na dan kada mi je brat preminuo. Kada saznate da se u jednoj porodici dogodila tragedija, neverovatno je da se jedna normalna, pobožna osoba ponaša kao Miroljub Petrović. To nisam očekivala.

Da možete da vratite vreme, kako biste postupili?

- Verovala bih medicini, defintivno. Moj brat bi se i tad posvetio zdravom načinu ishrane, ali bi se sigurno obratili lekarima i preduzeli sve.

Rekli ste da ste Miroljubu Petroviću oprostili, da ne možete da ga krivite za smrt svog brata, ali ko je onda krivac?

- To je razlika između njega i mene. Pa, prvo je on kriv. Gospodin Petrović. Jer, on promoviše takav način lečenja, to on kaže. Zato se nisam obratila bilo kome drugom. On tvrdi da leči. To je on rekao meni. Da nije to tvrdio, naravno da bi se obratili klasičnoj medicini. Verovali smo mu na mejl.

Šta biste poručili Miroljubu Petroviću i šta mu želite?

- Rekla bih mu da radi nešto pametno, kao što je on meni preporučivao i da ne leči ljude. Možda on nije loš čovek, kao što je i gospodin Šešelj izjavio, ali medicina nije njegov pun pogodak i ne bi trebalo da se bavi medicinom.

Kako se sada borite sa svim?

- Ne borimo se. Moja porodica i ja sada živimo kako moramo. Moramo dalje da živimo, a ja ne znam kako ću dalje bez mog brata. On meni nije bio samo bratom nego i najbolji prijatelj. Imali smo zajedničke planove, a sada je uništena cela naša budućnost. Moja budućnost, mog sina, mojih roditelja. Bukvalno je sve uništeno.

BONUS VIDEO: Espreso.co.rs na školskoj priredbi koju su priredila slepa i slabovida deca


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.