UBICE SA DRUŠTVENIH MREŽA: Zašto je FEJSBUK postao OPASNIJI od NAJMRAČNIJE ULICE, a TVITER  GLADIJATORSKA arena?
Opasnost vreba sa ekrana, Foto: Profimedia, AP

FENOMENI MODERNOG DRUŠTVA

UBICE SA DRUŠTVENIH MREŽA: Zašto je FEJSBUK postao OPASNIJI od NAJMRAČNIJE ULICE, a TVITER GLADIJATORSKA arena?

Bio je aktivan na tim društvenim mrežama i često je burno reagovao na nepravdu i uvrede

Objavljeno:
Dejan Katalina

Ove nedelje desila su se dva monstruozna zločina koja su počinili mladi ljudi, a zajednički imenitelj im je da su obojica bili zavisnici od društvenih mreža.

Jedan je uzdrmao Srbiju, a drugi Hrvatsku.

Neđeljko Đurović (28) iz Požarevca i Luka Juretić (24) iz Solina imaju mnogo toga zajedničkog, ali njihove priče mogu da nam koriste i kao putokaz kako da prepoznamo potencijalne nasilnike na društvenim mrežama.

KLANICA NA ZVEZDARI

Bio sam nervozan i ljut, celu noć nisam spavao. Visio sam na Fejsu, Tviteru i ostalim društvenim mrežama i shvatio sam da je moj život bezvredan. Rešio sam da zato nekog ubijem. Izašao sam na ulicu i izbo mladića koji je slučajno naišao u tom trenutku.

Ovo je policiji ispričao Neđeljko Đurović, 28-godišnjak koji je, u ranim jutarnjim časovima, brutalno nožem izbo Miloša Mileusnića na Zvezdari pre nekoliko dana.

Neđeljko Đurović
Neđeljko Đurovićfoto: Facebook

- Bio je aktivan na tim društvenim mrežama i često je burno reagovao na nepravdu i uvrede. Znao je da po celu noć ne spava - ispričao je Neđeljkov otac medijima.

IZMASAKRIRAO PENZIONERE I NASTAVIO IGRICU

Prošle nedelje je Solin, mirni antički gradić u blizini Splita potreslo stravično ubistvo.

Luka Juretić (24), pristojan i miran komšija s gornjeg sprata pozvonio je na vrata vremešnom bračnom paru. Otvorila mu je gospođa Senka (87) ne sluteći ništa, a on ju je upitao može li da pozajmi malo brašna. Pozvala ga je da uđe, ali kada mu je okrenula leđa, Juretić ju je izudarao po glavi čekićem i drvenim maljem. Starica je pala na pod i onesvestila se.

Potom se obrušio na njenog muža Vićenca (92) kojemćje zadao 13 udaraca, pet maljem za meso, a sedam čekićem. Za kraj ga je ubo nožem u stomak, a nesrećni je starac umro. Mladić je potom od svojih žrtava ukrao sitne dragocenosti i vratio se u stan gde je mirno seo za kompjuter i nastavio da igra igrice. Kada je njegov stravični zločin otkriven, čak se spustio s ocem kako bi video što se dogodilo komšijama.

Luka Juretić
Luka Juretićfoto: Fejsbuk

Srećom, gospođa Senka probudila se iz nesvesti i identifikovala svog napadača, a mladić je uhapšen. Određen mu je istražni pritvor, a tereti se za teško ubistvo 92-godišnjeg Vićenca Uvodića na okrutan i podmukao način i iz koristoljublja te pokušaj teškog ubistva njegove 87-godišnje supruge Senke.

Komšije i prijatelji su u šoku jer kažu da se radi o predusretljivom mladiću koji do sada nije imao psihičkih problema niti se psihijatrijski lečio. Međutim, analizom Fejsbuk profila Luke Juretića može se primetiti određena patologija u objavama.

Juretić je uglavnom objavljivao linkove pesama omiljenih bendova, kao i isečke iz filmova. Ali, kao tinejdžer, 2011. godine, Juretić je nekoliko puta na svome zidu napisao kako će se ubiti. Pisao je to, izgleda, kako bi probudio sažaljenje devojke koja je nameravala da ga ostavi i tako manipulisao njome. U manje od pola sata Juretić je tri puta za redom napisao:

„Ja ću se stvarno ubiti“, potom (kada je video da nema dovoljno reakcija prijatelja na Fejsbuku), „Ja ću se majke mi ubiti“ i na kraju „Zbogom svete, sad se stvarno idem ubiti“.

Samo dva dana kasnije izveo je novu manipulaciju.

foto: Fejsbuk

„Ovako, recite XY da ću se ubiti ako mi ne da priliku da se pomirimo“, napisao je Juretić i objavio puno ime i prezime devojke koja je „krivac“ za njegov navodni suicid.

U komentarima ispod posta poručio je devojci „da ima pet minuta da se javi“ i da je „ozbiljan“, a naveo je i devojčin broj telefona i naložio prijateljima da je nazovu, za šta im je dao rok od pola sata.

Kada mu se javila kazao je da se ide da se „obisi na Majdan“ i da je „sama to tražila“ kao i da mu „ne dolazi na sahranu“.

Kako nema podataka da je psihijatrijski lečen, na ovakvo ponašanje, izgleda, niko nije regovao.

Juretićevo manipulisanje na Fejsbuku niko od njegovih brojnih prijatelja nije uočio kao nešto problematično.

RAZUZDANE TINEJDŽERKE

Međutim, to nije sve.

Pojavio se i snimak tinejdžerki u kojem se vidi eksplicitni i bizaran seksualni odnos, kao i konzumiranje narkotika.

foto: Print Screen Youtube

Krajnje zapanjujući prizor u kom dvoje tinejdžera imaju seks na samo par metara od dve tinejdžerke dok one sede i puše marihuanu šokirao je javnost. Na snimku se vide eksplicitne scene seksa na kauču, a dok je jedna od njih "u akciji", druga komentariše drogu koju konzumira.

Ubrzo ista devojka postavlja pitanje devojci koja i dalje ima seks: "Zbog čega ne uzdiše?".

"Kako bre ne ispuštaš nikakve zvukove?".

Druga tinejdžerka ne reaguje na pitanje koje ili ne čuje ili zaista ne želi da odgovori.

U jednom trenutku ona koja snima okreće kameru ka sebi, pući se i pozira, a u pozadini se čuje konstatacija one koja sve vreme posmatra i prati seks svoje "drugarice i druga".

foto: Print Screen Youtube

Ali, ni to nije sve...

Tri učenice Ekonomsko-trgovinske škole (ETŠ) u Boru, potukle su se tokom nastave zbog objave statusa na jednoj od društvenih mreža, a zbog incidenta reagovala je i policija.

- Jednoj se nije svideo post na društvenoj mreži, pa je usledila tuča u kojoj se umešala i treća devojčica - rekli su očevici.

Verovatno je za očekivati da se na ove priče da neki "moralizatorski" komentar, ali zar mislite da je potreban?

Ko je mogao da predvidi bilo koji od ovih zločina i prestupa?

Niko, realno.

Ovo je svet u kojem živimo i jedino što možemo je da kao roditelji dobro obratimo pažnju na svoju decu - ko su, s kim su i u kakve ljude rastu. To je jedina prevencija.

Sve ostalo je prazna priča.

BONUS VIDEO:

ŠOK NA SASLUŠANJU: Badžin sin osumnjičen da je iz vile direktora Granda odneo satove u vrednosti 100.000 € sad tvrdi nešto NEVEROVTNO! Evo šta je sa njegovim DNK (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.