ŠKOLSKA SLAVA SVETI SAVA, NAJVEĆA BOLEŠTINA SRPRSKOG OBRAZOVANJA?! Ovaj tvit izazvao je ŽESTOKU raspravu
Sveti Sava, srpski prosvetitelj - ali ne po svačijem mišljenju, Foto: Wikipedia

SRAMOTA!

ŠKOLSKA SLAVA SVETI SAVA, NAJVEĆA BOLEŠTINA SRPRSKOG OBRAZOVANJA?! Ovaj tvit izazvao je ŽESTOKU raspravu

Da li škole treba da slave Svetog Savu kao školsku slavu?

Objavljeno:

Škole širom Srbije, juče, 27. januara, svečano su obeležile školsku slavu, Svetog Save. Godinama unazad, ovim danom se obeležava njegov lik i životna dela, kao srpskog prosvetitelja, utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog arhiepiskopa.

Učenici i prosvetni radnici ovim danom školskim priredbama proslavljaju i izražavaju svoju zahvalnost Svetom Savi - ali izgleda da tu zahvalnost ne dele baš svi.

Na Tviteru je osvanula slika koja je podstakla žustru raspravu o tome koliki je uticaj Sveti Sava u stvari imao na prosvetiteljstvo u Srbiji i da li škole zaista treba da praznik proslavljaju ovim intenzitetom.

Autor slike nije poznat, a korisnik koji je fotografiju objavio nazvao je školsku slavu "najvećom boleštinom našeg obrazovnog sistema"!

Polemika se vodi oko uticaja Rastka Nemanjića na prosvetu i obrazovanje na našim prostorima, koje se poredi sa uticajem drugih ličnosti kao što su Rene Dekart, Bendžamin Frenklin - a najviše se raspravlja o poređenju Svetog Save sa našim Dositejem Obradovićem.

Naime, autor slike u "vrednosti" Rastka Nemanjića ubraja i "slepo praćenje tradicija", "sujeverje" i "istrebljivanje pripadnika druge vere"!

Među nekim ateističkim grupama postoji verovanje da je Rastko zajedno sa ocem Stefanom Nemanjom gotovo potpuno istrebio Bogumile, što dokazuje tvrdnju da su pokazivali netoleranciju prema pripadnicima drugih vera - a i kvari opšte usvojenu sliku Svetog Save, dobročinitelja.

Komentari su podeljeni, ali najviše se ljudi oglasilo povodom ogromne vremenske razlike između likova - čak pet vekova - pa su se samim tim pogledi na svet, prosvetu i obrazovanje u Srbiji mahom promenili i unapredili i nema svrhe upoređivati ih:

"Jeste. Samo sto kontekst ranog srednjeg veka i doba prosvetiteljstva nikako nisu ni blizu. Ali daj da opljunemo. Samo da se razumemo, protiv sam furanja i Obradovica kao i mladjahnoga Rastka u 2019. godini. Svaki je u svom dobu uradio jako dobru stvar za srpsku kulturu. Drugi je problem sto bi neki da nas vrate (zadrze?) u 19. odnosno 12. vek", "Pa ti kad nadjes drzavu ili osobu iz 13. veka koja je primenjivala ili se zalagala za sve vrednosti iz plave kolone, evo odmah cu reci u redu u pravu si", neki su od komentara na pomenutu objavu.

Ipak, ima i onih koji ovaj tvit oštro osuđuju:

- Ti si bato preskočio neku vakcinu kad si bio mali... sad ti je kasno da se pelcuješ...bolest je uzela maha... jbg - jedan je od komentara.

Sa druge strane, neki komentatori su podržali autora i doprineli ovakvim slikama:

A koje je vaše mišljenje - da li škole širom zemlje treba da slave Svetog Savu kao najznačajniji školski praznik? Pišite nam u komentarima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.