VAMPIRI OKUPIRALI CENTAR BEOGRADA: Jure ih LOVCI, a zajedno ZARAĐUJU! KRALJ KRVOPIJA ŠETA MEĐU VAMA!
VAMPIRI OKUPIRALI CENTAR BEOGRADA, Foto: Espreso.co.rs

LUDILO!

VAMPIRI OKUPIRALI CENTAR BEOGRADA: Jure ih LOVCI, a zajedno ZARAĐUJU! KRALJ KRVOPIJA ŠETA MEĐU VAMA!

Pazite se!

Objavljeno: 13:40h

Ukoliko se nalazite u blizini Doma omladine, možda ste videli jedan pomalo neuobičajan prizor. Čoveka obučenog u kostim, popularnije nazvano, pravog kospleja. Zapravo, više njih.

Naime, danas se upravo u Domu omladine održava drugi dan festivala epske naučne fantastike, a učesnici su za kraj odlučili da se kostimiraju po slobodnom izboru. Tema su vampiri, ali kako to obično i biva, i "lovci na vampire".

Konvencija obuhvata niz tribina i predavanja na temu epske fantastike, kao i održavanje nekoliko turnira društvenih igara koje su uglavnom vezane za epsku fantastiku.

foto: Espreso.co.rs

Kako su nam rekli, većina njih se već dugo godina bavi ovim poslom, solidno zarađuje, a mnogi osvajaju razne nagrade po svetu. Prednost posla je činjenica da se dosta putuje.

Događaju prisustvuje i najveća zvezda! U pitanju je Borivoje Naumovski, poznatiji kao Ori. Jedan od srpskih pionira supkulturnog pokreta uz sebe ima i ekipu saradnika Ori cosplay Team, sa kojim čini sve kako bi njegove reinkarnacije brojnih likova delovale što verodostojnije i upečatljivije.

foto: Espreso.co.rs

On je stava da "cosplay" treba da bude igralište za kreativu na kome nema mesta za decu koja žele da uspostavljaju i nameću pravila, nemaju konstruktivne predloge ili komentare ili se bave samo poređenjem sa namerom da ikome kažu kako može ili ne može da bude deo zajednice.

foto: Espreso.co.rs

Naime, "kosplej" je karakterističan i sve popularniji hobi, koji se može okarakteristisati kao nešto između pozorišta i kostimiranja.

foto: Espreso.co.rs

Poenta je da se dočara lik koji se prikazuje glumačkim veštinama, tako da se kod onih koji vas sretnu javi iluzija da razgovaraju sa likom koji je oživeo, a ne sa čovekom u kostimu. Kosplejeri biraju svoja kosplej imena.

Damjan Silbaski, organizator festivala epske naučne fantastike kaže za Espreso kako je "cosplay" baziran u dva dela. Tema cosplaya su vampiri i lovci na vampire.

Festival epske fantastike se održava od 26 do 27 januara u Domu Omladine. Festval je organizovan kao tribinska debata što znači da imamo određene tribine o kojima se raspravlja o raznim temama. Trenutno je završena tribina o elementima "heavy metala" u epskoj fantastici. Mi hoćemo da ljudi budu kreativniji u kostimima pa smo orgazovali i temu original character odnosno "kreiraj sam svog lika", kaže Damjan za Espreso.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.