POZNATO JE ZAŠTO SE PRSTI SMEŽURAJU KADA SU DUGO U VODI: Da li vas iznenađuje istina?
Evo odgovora na smežuranje prstiju!, Foto: Shutterstock

INTERESANTNO

POZNATO JE ZAŠTO SE PRSTI SMEŽURAJU KADA SU DUGO U VODI: Da li vas iznenađuje istina?

Prsti na rukama i nogama nakon boravka u vodi izgledaju kao suva šljiva, ne zato što koža upija vodu pa nabubre, već se ponašaju kao gume na mokrom asfaltu

Objavljeno:

Godinama su naučnici bili uvereni da se prsti na rukama i nogama u vodi smežuraju zato što vanjski sloj kože upija vodu i nabubri, ali nije tako. Naime, vanjski sloj kože čvrsto je vezan za sloj ispod i ne može se samo tako širiti.

Podlogu tom verovanju stvorili su naučnici još 1935. godine jer su primetili kako se prsti na nogama ili rukama neće smežurati nezavisno koliko dugo stoje u vodi ako im je određeni živac oštećen. Tada su došli do zaključka kako se to događa zbog reakcije autonomnog nervnog sistema u telu koji je zadužen i za kucanje srca, disanje itd.

S naboranim prstima dobrovoljci su bili puno brži u sakupljanju mokrih predmeta

Neurolozi su sad skloni uverenju kako to ima evolucijsku pozadinu, odnosno prsti se smežuraju jer tako bolje prijanjaju uz mokru površinu - lakše uhvate ribu, stabilniji su na vlažnim površinama itd.

U 2013. godini proveli su niz istraživanja na tu temu. U jednom istraživanju zamolili su dobrovoljce da hvataju mokre i suve predmete u dva slučaja - ako su im prsti naborani od vode i ako su suvi. Sa naboranim prstima bili su puno brži u sakupljanju mokrih predmeta i to za otprilike 12 odsto, prenosi Bright Side.

Uporedili su to sa gumama na automobilu. Ako su šare dovoljno duboke, guma će dobro prijanjati uz površinu. Svi znamo kakav je slučaj s 'ćelavim gumama'.

Jednako je i sa prstima. Ako imaju dublje šare, voda će proći kroz njih i bolje će prijanjati mokroj površini. Zaključak naučnika je taj da prsti u vodi ne nabubre već se smanje zbog krvnih žila koje se u njima stežu pa se koža zbog toga nabora.

BONUS VIDEO:

OPSADNO STANJE NA ZVEZDARI, JAKE POLICIJSKE SNAGE U ULICI DIMITRIJA TUCOVIĆA: Mladić izboden nožem u hodniku zgrade posle vike i galame jutros u 6! UBICA BIO U BELOJ JAKNI? (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.