ČULI STE ZA PRIČU O PORODILJI KOJA PRIMA 280 DINARA MESEČNE NADOKNADE? Ovo je PRAVA ISTINA O TOME!
Naš sagovornik ističe da ukoliko je majka radila mesec dana, ne može da dobije nadoknadu kao da je radila dve godine, Foto: Stefan Kojić

saznajemo

ČULI STE ZA PRIČU O PORODILJI KOJA PRIMA 280 DINARA MESEČNE NADOKNADE? Ovo je PRAVA ISTINA O TOME!

Informacija da je mama primila oko 280 dinara mesečne nadoknade je tačna, međutim postoji i drugi deo priče

Objavljeno: 10:00h

Na društvenim mrežama pojavila se priča o porodilji koja prima samo 280 dinara mesečne nadoknade. Naš izvor blizak nadležnom ministarstvu objasnio nam je pravu pozadinu ove priče.

- Pored oko 280 dinara mesečne naknade za porodilje, mama koja je radila samo mesec dana dobija i podsticaj za prvo dete u iznosu od 100.000 dinara. Svesno lažući javnost traže vraćanje starog zakona po kome bi ta ista porodilja dobila samo 39.000 dinara, a neke možda i ništa, jer po starom zakonu one koje su radile na privremeno povremenim poslovima, ugovoru o delu i sl. ne bi dobile ništa - rekao nam je izvor.

Po njegovom mišljenju, "natpisi u pojedinim medijima, da su ministri iz Nemanjine 11 još jednom obmanuli porodilje, samo su loš spin opozicije, koja pokušava da skrene pažnju sa prostaka koji vređaju žene i uperi prst u one koji su im dali više, branili ih i čiji se uspesi ne mogu osporiti".

Kako on kaže, "opozicija i inicijativa "Mame su zakon" za obmanu javnosti iskorišćava mame i porodilje, manipulišući natpisima i informacijama o navodno niskim davanjima države i ponovo lažno udara na Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom".

Informacija da je mama primila oko 280 dinara mesečne nadoknade je tačna, međutim postoji i drugi deo priče.

Кako nezvanično saznajemo, ovde se radi o ženi koja je zasnovala radni odnos u toku januara 2018. godine, a od 23.02.2018. godine je na „trudničkom bolovanju“, porodila se 10.09.2018. godine.

"U posmatranom periodu od 18 meseci pre otpočinjanja „trudničkog bolovanja“ ima evidentiranu samo jednu osnovicu za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje čija je visina srazmerna vremenu provedenom na radu u januaru 2018. godine. Pored toga, ukoliko je majka rodila prvo dete dobila je od države 100.000 dinara jednokratke pomoći, umesto 39.000 koliko bi dobila pre promene zakona - objašnjava naš izvor.

Prema rečima našeg sagovornika, u slučaju da je porodica u lošoj finansijskoj situaciji, država je predvidela određena socijalna davanja.

"Naknada za porodilje nije socijalna pomoć. Bez obzira da li je građanin majka, dete, odrasla ili starija osoba, država je predvidela pomoć ukoliko je ona potrebna. Porodiljska naknada je ono što država daje majkama nakon porođaja na osnovu poreza i doprinosa, to je novac koje su one zaradile, niko im to ne poklanja. Podsticaj rađanja takođe nije socijalna pomoć, već vid podsticaja, dok su socijalna davanja predviđena za sve na rubu egzistencije bez obzira da li su radili, rađali i slično", ističe naš sagovornik.

Кako je ranije objašnjavao ministar Zoran Đorđević, za prvo dete majke dobijaju jednokratno 100.000 dinara. Za drugo dete 10.000 mesečno, i to 24 meseca. Majka koja rodi treće dete imaće 12.000 mesečno u toku deset godina, a za četvrto dete za taj period ukupna pomoć će iznositi 18.000 evra.

Naš sagovornik ističe da, ukoliko je majka radila mesec dana, ne može da dobije nadoknadu kao da je radila dve godine, jer je to ono što je ona zaradila, a ukoliko joj je potrebna pomoć država je predvidela i to.

Da je situacija jasna potvrđuje i mama Biljana Stojanović koja ističe da je vređa što neko misli da su mame glupe.

- Užasno me nervira što se ova inicijativa ponaša kao da smo glupe zato što smo mame, pa ne znamo da razlikujemo socijalnu pomoć od onoga što smo zaradile. To je isto kao kada biste računali da su penzioneri dementni i misle da je penzija socijalna pomoć i da su zaboravili da su penziju zaradili. To što vlast i opozicija rade između sebe me ne interesuje, ali me pogađa što koriste mame kao sredstvo u toj borbi - ističe ona.

Кako saznajemo, ova priča o mami koja prima oko 280 dinara nadoknade tokom prošle nedelje je "procurela" do Andrićevog venca, međutim nije zadobila očekivanu pažnju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.