ODLUKOM REM-a, OVI KANALI VIŠE NISU OBAVEZNI: Kablovski operateri ne moraju da prenose Prvu, O2, Hepi i Pink
Odlukom Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ukinuta je obaveza kablovskih operatera, Foto: Profimedia

saopštenje

ODLUKOM REM-a, OVI KANALI VIŠE NISU OBAVEZNI: Kablovski operateri ne moraju da prenose Prvu, O2, Hepi i Pink

U saopštenju stoji i da "ukoliko pružalac medijskih usluga zahteva naknadu za distribuciju od kablovskih operatera, to će biti legitimni zahtev"

Objavljeno: 20:20h

Odlukom Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ukinuta je obaveza kablovskih operatera da prenose programe televizija sa nacionalnom frekvencijom - Prva, O2, Hepi i Pink, navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije.

Kako je preneo UNS, pozivajući se na saopštenje REM-a, ta obaveza je ukinuta "zbog negativnog efekta na tržišni položaj pojedinih učesnika i uopšte na interes javnog poretka za postojanjem ravnopravnosti svih učesnika na tržištu".

"Odnos između operatera elektronskih komunikacionih mreža i kanala sa nacionalnom terestrijalnom pokrivenošću definisaće isključivo ugovor između strana, bez mešanja javne vlasti u slobodnu volju obe ugovorne strane na koji način će regulisati svoje odnose", navodi Savet REM-a.

U saopštenju stoji i da "ukoliko pružalac medijskih usluga zahteva naknadu za distribuciju od kablovskih operatera, to će biti legitimni zahtev", dok će se "distrubicija bez saglasnosti nosioca prava nad sadržajima smatrati nedozvoljenom radnjom sa svim svojim zakonskim konsekvencama".

Iz UNS-a podsećaju da je Regulatorna agencija za elektronske komunikacije (RATEL) u oktobru 2017. godine donela rešenje, na osnovu zahteva Saveta REM-a, kojim je obavezala kablovske operatere da prenose ove programe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.