BRUTALNO ALBANSKO OBIČAJNO PRAVO: Devojka zbog očeve torture pucala sebi u glavu, PROLAZILA JE GOLGOTU
Bujanovac je mesto konflikta kultura, Foto: Filip Plavčić

albanski običaji

BRUTALNO ALBANSKO OBIČAJNO PRAVO: Devojka zbog očeve torture pucala sebi u glavu, PROLAZILA JE GOLGOTU

Pokušala je da se ubije jer je želela da bude zavetovana devojka tobelija ili ostajnica, umesto da se veri i uda za momka kojeg su joj roditelji odredili

Objavljeno:

U izboru bračnih parova u albanskim selima na jugu Srbije presudnu ulogu imaju roditelji, što je nedavno potvrdio umalo tragični slučaj u Lučanu kod Bujanovca.

Udavača A.A. (20) prekršila je albansko običajno pravo i starovremski patrijahralni poredak, jer se nije povinovala želji majke i oca da je prstenuje momak koji joj se ni po čemu ne sviđa.

Posle žučne rasprave u jednoj od soba porodične kuće odjeknuo je pucanj.

Više javno tužilaštvu u Vranju potvrdilo je da je iznervirana i ogorčena A.A. 11. januara oko 15.30 časova pucala sebi u vrat ispod potiljka. Život teško ranjene mlade Albanke srećom je spašen u Kliničkom centru u Nišu.

- Time što nije htela da se okući sa momkom koga ne voli, devojka se ozbiljno zamerila roditeljima i prekršila tradicionalne patrijathalne odnose u albanskim porodicama. Albanska devojka skoro da nema nikakva prava u roditeljskoj kući. Kako rastu, albanske devojke suočavaju se sa zabranama, ukorima. Od ranog detinjstva uče ih da budu poslušne. O svemu odlučuje otac. U gradu su devojke slobodnije i samostalnije i o veridbi i udaji uglavnom same odlučuju. U albanskim seoskim porodicama kontinuitet patrijarhalnog života nastavlja se neprikosnovenom odlukom roditelja o udaji svoje ćerke. Zna se da je veridba za devojku definitivna i da posle ovog svečanog čina pripada od roditelja nametnutom mladiću - rekao je Skender B. iz Bujanovca.

Boravkom u inostranstvu mlade Albanke su se kultivisale i prihvatile evropske tinejdžerske vrednosti.

U Preševu, Bujanovcu i gradovima na Kosmetu sve je manje mladih Albanki koje odbijaju da im roditelji budu provodadžije. Ozlojeđena A.A. pokušala je da se ubije jer je želela da bude zavetovana devojka tobelija ili ostajnica, umesto da se veri i uda za momka kojeg su joj roditelji odredili.

BONUS VIDEO:

BURGIJAŠ MI NOGU, BUDALO: Bitka za NADEŽDINU kuću je na VRHUNCU! U TOKU JE BORBA GOLIM RUKAMA

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.