OKO NAS SAMO IZDAJNICI, PLAĆENICI, ŠPIJUNI, KOMUNJARE...Predsednik SANU je postavio dijagnozu Srbiji i TOKSIČNA JE
Vladimir Kostić o toksičnoj budućnosti Srbije, Foto: Beta/Miloš Miškov

ne piše nam se dobro

OKO NAS SAMO IZDAJNICI, PLAĆENICI, ŠPIJUNI, KOMUNJARE...Predsednik SANU je postavio dijagnozu Srbiji i TOKSIČNA JE

""Mi i oni, naši i njihovi, prva i druga Srbija - oko nas samo izdajice..."

Objavljeno:

Srbija je po mnogim linijama podeljeno društvo, u kojem bi netrpeljivost i agresija mogli da prerastu u međusobni obračun, smatra predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić.

"Srbija živi u paralelnim svetovima koji se ne dodiruju, ne poznaju i što je najgore ne komuniciraju. Netrpeljivost i agresija, ako se ventil društvene komunikacije ubrzo ne uspostavi, mogu prerasti u međusobni obračun", napisao je Kostić u svom autorskom tekstu u najnovijem broju NIN-a.

Navodi da delom i zahvaljujući podelama Srbija je postala nepokretno društvo, bez mnogo ideja u pogledu budućnosti, ali sa mnogo agresivnosti izmedju pojedinaca i različitih društvenih grupa.

"Mi i oni, naši i njihovi, prva i druga Srbija - oko nas samo izdajice, plaćenici, nacionalistički nastrojeni zločinci, soroševci, špijuni, klerofašisti, prodane duše, komunjare, ljotićevci...", navodi predsednik SANU.

Ocenjuje da podelama u društvu doprinosi i tabloidizacija medija u zemlji i to kreiranjem grotesknih tvrdnji, poluistina i laži, besprizornih osuda sa crtanjem meta na ledjima pojedinaca, prljavština za jednokratnu upotrebu.

"Celoj atmosferi izvesnu toksičnost dodaju i reakcije na društvenim mrežama -spontane ili naručene, svojim neretko nasilnim i malicioznim jezikom", dodaje Kostić.

Smatra da problem naših podela i omraza može rešavati samo odgovorna javnost u stabilnom društvu.

Dodaje da pod stabilnošću podrazumeva prevashodno stabilnost demokratskih institucija društva, koje su u stanju da prihvate neslaganje, pa i potpuno suprotno mišljenje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.