ODLIČNA VEST ZA PACIJENTE ŠIROM SRBIJE: Ukidaju se LISTE ČEKANJA, a evo i od KADA
Ipak, najveći gradovi nisu uračunati u ovaj plan!, Foto: Beta / Miloš Miškov

dobre vesti

ODLIČNA VEST ZA PACIJENTE ŠIROM SRBIJE: Ukidaju se LISTE ČEKANJA, a evo i od KADA

Očekuje se da do završetka 2019. ne bude čekanje za ortopedske i operacije katarakte, dok će lista za ostale preglede biti drastično smanjena.

Objavljeno:

Zlatibor Lončar je na skupu u Klubu poslanika u Beogradu rekao da je u sistemu zdravstva, prvi put, urađena najdetaljnija analiza lista čekanja. Mada očekuje se da do kraja godine liste čekanja budu sasvim ukinute.

- Uzeli smo u obzir sve parametre koje utiču na listu čekanja, od kapaciteta bolnice, operacionih sala, intenzivne nege, bolesničkih soba, broja lekara, specijalista koji rade operacije, medicinskih sestara, anesteziologa, materijala - svega što je neophodno da bi dobili jednu pravu analizu - rekao je Lončar.

Zaključak je, naveo je ministar, da u najvećem delu bolnica u unutrašnjosti Srbije ne bi trebalo da postoje liste čekanja, kada je reč o ortopedskim i operacijama katarakte.

Broj tih operacija bi, kako je istakao, u ovoj godini mogao biti povećan najmanje za 80 odsto.

- Na nama je da nabavimo dodatne količine materijala i stvari koje koje su neophodne za te operacije. Uz bolju organizaciju i neke sitnice koje trebamo da nabavimo, mislim da ćemo za 80 odsto povećati broj tih operacija, što bi značilo da u većini bolnica u unutrašnjosti zemlje za te operacije ne bude lista čekanja, a da u većim bolnicama one budu znatno smanjene - rekao je Lončar.

Napomenuo je, međutim, da je nemoguće da ne postoje liste čekanja u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu.

Lončar je pojasnio da je svaka bolnica dobila napismeno šta i koliko operacija mora da uradi u narednom periodu.

- Na nedeljnom nivou ćemo pratiti kako se to odvija i kako teče plan koji smo zamislili da uradimo - istakao je ministar.

BONUS VIDEO:

BAGERISTU NISU PLATILI! Njegova osveta bila je VIŠE NEGO SUROVA!

(Espreso.co.rs / beogradski mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.