STANOM PLAĆA TUĐI DUG: Marina Stanković je nova ŽRTVA IZVRŠITELJA! STAN JE DOBILA OD POKOJNOG OCA, A SADA JE TERAJU
Marina Stanković, Foto: Privatna arhiva

DOKLE?

STANOM PLAĆA TUĐI DUG: Marina Stanković je nova ŽRTVA IZVRŠITELJA! STAN JE DOBILA OD POKOJNOG OCA, A SADA JE TERAJU

Marina i njene komšije, kao treća lica, nisu imali informacije o toku ovog spora u kome se odlučivala sudbina njihove imovine!

Objavljeno: 21:07h
Jelena Jovanović

Marina Stanković živi u stanu koji je kupila 2010. godine. Stan je uredno platila, ali ga nije uknjižila. Njen komšija, direktor fabrike oružja “Prvi partizan” Slobodan Stanić, dobio je sudski spor protiv investitora koji je izgradio zgradu, preduzeća “Teming” iz Požege.

Pošto je “Teming” otišao pod stečaj, i svu imovinu prebacio na druge adrese (osnovano je i novo preduzeće “Teming Plus” 2012.), Stanić je zbog potraživanja prema investitoru pokrenuo izvršenje na stanovima četvoro svojih komšija koje svoju imovinu nisu uknjižile u katastar.

Marina i njene komšije, kao treća lica, nisu imali informacije o toku ovog spora u kome se odlučivala sudbina njihove imovine.

Nakon suđenja i dobijenog spora protiv Teminga, izvršitelj stavlja zabeležbu o postojanju duga na nepokretnosti u katastar.

Marina Stanković
Marina Stanković foto: Privatna arhiva

Moja jedina greška je što se nisam uknjižila u katastar. Nakon što sam čula za slučaj porodice Ćitić, jako sam se uplašila. Dobila sam mnoge zdravstvene probleme od stresa, i ne sećam se kada sam poslednji put spavala na miru, priča Marina za Espreso.

Dodaje da dane i noći provodi u strahu jer nema tačnog datuma za njeno izbacivanje. To se može desiti u svakom trenutku.

Ako me izbace, ja ne znam gde ću. Zima je, i meni preti ulica. Nisam zaposlena, i jedva spajam kraj sa krajem, a ovo me je sada dotuklo, iskrena je Marina.

Najteže joj pada što je ovaj stan, koji toliko voli nasledila od pokojnog oca.

Niko neće da odreaguje od nadležnih institucija i to me najviše boli. Ovo je mali stan od 40 kvadrata, i meni je sve što imam, a sada hoće i to da mi uzmu. Srce mi se cepa, i ne mogu da verujem šta doživljavam, objašnjava Stanković.

Kaže kako je Stanić u neformalnim kontaktima pokušavao da joj iznudi 18.000 evra koje mu duguje investitor, kao i troškove sudskih troškova, da bi odustao od izvršenja nad njenim stanom.

Izvršitelj unajmljen od strane Stanića slučaju je Đorđe Dogandžić, isti čovek koji je 6.12.2018. prodao kuću porodice Ćitić za trećinu realne vrednosti uz brojne neregularnosti tokom postupka izvršenja, tvrdi ona.

Marina Stanković
Marina Stanković foto: Privatna arhiva

Marina je zajedno sa dvoje svojih komšija na Osnovnom sudu u Požegi dobila tužbu kojom je proglašeno da je nedozvoljeno izvršenje nad njihovim stanovima.

Ipak, Apelacioni sud krajem 2018. u Kragujevcu poništava presudu i vraća predmet prvostepenom sudu na ponovno razmatranje. Isti Apelacioni sud je pre nedavno na osnovu istog činjeničnog stanja i istog pravnog pitanja postupio u interesu Marininih komšija i zaštitio kupca.

1 / 5 Foto: Privatna arhiva

Izvršitelj je tokom trajanja sudskog postupka u dva navrata oglasio javno nadmetanje za Marinin stan.

Iako je Marina uspela da upiše vlasništvo nad stanom u katastar, izvršitelj nastavlja sa postupkom izvršenja i preti novim pokušajem prodaje.

foto: Filip Plavčić

- Marinina situacija je karakteristična za sistemski koji proizvodi važeći Zakon o izvršnom postupku. Koliko god da izvršitelji pokušavaju ubede narod da je smisao njihovog postojanja uvođenje finansijske discipline i unapređenje valdavine prava, stvarnost ih svakodnevno demantuje, tvrde iz organizacije, "Krov nad glavom".

Dodaju kako privatne izvršitelje ne zanima ko je dužnik, već da naplate dug od prve osobe koja nema zaštitu moćnika i veze u institucijama. Da je drugačije, ljudi ne bi svojim telima stajali ispred policijskih kordona i štitili ono što im pripada, kažu iz ove organizacije.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.