SRBIJA JE NA PETOM MESTU U EVROPI PO OBOLEVANJU OD RAKA GRLIĆA MATERICE: Ova vrsta KARCINOM je IZLEČIVA!
Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa (HPV), Foto: Profimedia

PREVENCIJA SPAŠAVA ŽIVOT

SRBIJA JE NA PETOM MESTU U EVROPI PO OBOLEVANJU OD RAKA GRLIĆA MATERICE: Ova vrsta KARCINOM je IZLEČIVA!

Iako u Srbiji postoji nacionalni skrining program za rano otkrivanje promena na grliću materice, na preventivne preglede u najboljem slučaju odaziva se tek svaka druga ili treća žena

Objavljeno: 22.01.2019. 11:15h

Rak grlića materice duže od decenije je ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji, jer smo u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice, iako ova vrsta karcinoma lako može da se otkrije već u predmalignoj fazi. Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", pred Evropsku nedelju prevencije karcinoma grlića materice, koja se obeležava od 21. do 27. januara, objavio je podatak da je 2015. godine registrovano 1.095 novih slučajeva oboljenja, od kojeg godišnje u našoj zemlji umru 424 žene.

Po obolevanju od raka grlića materice Srbija je na petom mestu u Evropi, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Iako u Srbiji postoji nacionalni skrining program za rano otkrivanje promena na grliću materice, na preventivne preglede u najboljem slučaju odaziva se tek svaka druga ili treća žena.

 

- Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) - kažu u Institutu "Batut". - Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda, budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi.

ZELENA SVETLA

U Beogradu će u znak podrške tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, zelenom bojom biti osvetljena kupola Narodne skupštine Republike Srbije, Palata "Albanija", Most na Adi.

BONUIS VIDEO: PAŠI JE VUČIĆ DAO IME, VUČE GENE SA KOSOVA, A DEDA MU JE ŠAMPION: Upoznali smo porodicu Putinovog ljubimca

(Espreso.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media