OD KUSTE DO RASTE, DŽALA BRATA I BUBE KORELIJA! Otkrivamo JEZIVE PORUKE muzike uz koju ODRASTAJU naša DECA
Šta nam poručuje današnja pop muzka?, Foto: Marina Lopičić, Printscreen Instagram

istražujemo!

OD KUSTE DO RASTE, DŽALA BRATA I BUBE KORELIJA! Otkrivamo JEZIVE PORUKE muzike uz koju ODRASTAJU naša DECA

Pitali smo psihologe: šta poručuju tekstovi pesama popularnih izvođača

Objavljeno:

Posle skandaloznog pisma koje je popularni reper Stefan Đurić Rasta uputio čuvenom reditelju Emiru Kusturici, javnost je imala dosta osuda. Većina ljudi misli da je nedopustivo ponašanje repera da se tako obraća jednom od najpoznatijih i najčuvenijih režisera našeg doba, Emiru Kusturici, mada ima i onih koji tvrde suprotno, da je Rasta upravu. Mnogi su ovo obraćanje reditelju okarakterisali kao "sramno", "pretenciozno" i "arogantno bez pokrića".

Podsetimo, Kusturica je gostujući u jednoj emisliji za televiziju N1 izjavio

- U narodnoj muzici nije bilo tako prostih, zato što je bila Marina Tucaković koja je pesnik, za razliku od ovih. Govorim o ovoj dvojici repera koji su zapravo postali užasno popularni zahvaljujući prostakluku koji se širi neviđenom brzinom, a on otprilike glasi: "Ona voli "bmw", ona voli "audi", ona voli dolare, ona voli evre, ona voli separee.

Reper je na to odgovorio: - Čujem da Kusturicu brine zapadni uticaj kroz muziku i moju pesmu 'Mala voli audi, mala voli bmw', kako je to dno, a da je taj Kusturica zaista zabrinut, pa makar bi u analizi svega poslušao pesmu do kraja i čuo da ima zaključak, a to je da osoba koja lako prihvata materijalno, zaista i ne može iskreno da voli, to kaže kraj stiha 'nemoj biti siguran da mala voli tebe'. On nije poslušao čak ni do kraja ono što kritikuje, dolazim samo do jednog zaključka, a to je da ovog čoveka samo boli što je moja pesma aktuelna", rekao je Rasta i nazvao Kusturicu "sponzorušom" i da se "u silnom grebanju da preživi izgubio".

Ekipa portala espreso.rs istražila je tekstove pesama ovih popularnih izvođača, a ispod vam prenosimo delove najpopularnijih pesama koje današnja deca slušaju.

"To sto radis nastavi i nikada nemoj prestat i kad oznoje se tijela i opet to budes htjela ti samo pritisni restart"

"Zna, zna da sija u Pradi, ali vise me radi golo tijelo u kadi, svo u pina coladi s njom je vrelina u hladu, gori k'o hiljadu gradi a to me radi, to me to me radi"

"Svega je svjesna, ubija ubila bi se, ubila ne staje pjesma, uvija ljubila bi se, ljubila"

"Sto ispod ledja imas je k'o gepek fantoma, bona sijas, ubijas oblinama ispod pantola igras, uvijas, razbijas do zadnjeg atoma a ja bi tu da ga zabijem kao Eric Cantona"

"U, voli da kokain radi je u, voli rolije i rarije u, tijelo polije kamparijem oko vrata zlatan Cartier"

"Ne zanima je veza, malo bi se zezala malo je kontraverzna, pogledom me svezala izaziva, ne preza, lozi, ne bi prestala pijana kao zvijezda, cijelu noc bi plesala"

foto: Printscreen / Instagram

"Voli kada smo goli Ko li kući je ceka dok meni je na izvoli mozda mame je kola ili voli moj novi Rollie mozda radi je konjak, al' moli, voli da boli"

"I pijana mortus, mirise na lotus inspirise miris njenih usana, okus magija, hokus pokus, ma ne trebam konkurs uvijek si prva na listi, palim te k'o tompus"

"Na visoke pete ta je guza parkirana od glave do pete maskirana, markirana s drugaricama u VIP-u gori crna matirana kuci vodim je u dzipu, na prvu me matirala"

"Zivot u kavezu, nije navikla na to Ne bi dugu vezu, nije navikla na to Ponasa se arogantno, odvratno htjela bi da je po njenom, ne obratno tim tijelom sve mi zagorca, dodatno htjela bi to 0-24, konstantno"

... samo su neki od pesama bosanskih repera Jala Brata i Bube Korelija koji su veoma popularni i u Srbiji. Gotovo da nema tinejdžera koji ne zna za njih i njihove pesme. I mi smatramo da je njihov izraz veoma upečatljiv i prepoznatljiv, najviše zbog tog "zaraznog" ritma koji se pojavljuje u skoro svim pomenutim pesmama. Ali neki smatraju da je to zapravo smišljeni začarani krug koji "tera" omladinu da, kao hipnotisana, sluša i gleda spotove ovih numera.

Nekada su tekstovi pesama glasili ovako:

"Ja ljubim drugog jer tebe ne mogu srce mi place volim te sve jace i dok mu ljubav priznajem u dusi tvoja ostajem, golube"

"Zato ne placi, tvoje suze ce padati na zemlju koja samo sumnju radja zato ne placi, bit ce tesko kada pocne rasti rijeka suza i na njoj ladja"

"Oj, djevojko, selen velen ne uzvijaj obrvama ne zadaji jad momcima i meni si jad zadala oj, djevojko, selen velen Konja vodim, pjehe odim cizme nosim, a bos hodim hljeba nosim, a gladan sam vodu gazim, a zedan sam oj, djevojko, selen velen Obraza mi mog, ociju mi, znaj zbog tebe cu mlad otici u raj obraza mi mog, e, neka sam klet ili cu se tvojim zvati, il' mi valja mrijet"

"Ako treba da je kraj neka se odmah desi ako treba da je bol skupi ga i podnesi Ako treba da je zivot samo duboka tuga ako ovo bude kraj znacu da nije ljubav"

foto: Sonja Spasić

"Ti si usla u moj pogled u moj pogled k'o u zagrljaj pa me nateras da pricam nemam obicaj Leptiri u mom stomaku uvek me na tebe podsete ja ih uspavam na foru al' te osete"

foto: Print Screen Youtube

"Jagode je brala, brala ljepotica mala, mala jagode, jagode, rumene, rumene dala je drugome Kako moze srce tvoje ostaviti srce moje sta ti je, sta ti je pricaj mi, sta ti je

Zelene su bile oci te zelene su bile marame zelene su bile oci te zeleno volim te"

U tekstovima se vidi bitna razlika u rečima i načinu po kojem se pristupa omladini. Mi smo pitali psihologe šta misle o ovim izvođačima i koliko je opasno slušati pesme popularnih repera koje većinom pozivaju na blud.

Šta nam one poručuju i kakav je sveukupni utisak, sve to su nam rekli psiholozi.

foto: Filip Plavčić

Psiholog Aleksandra Janković je bila veoma izričita u svom stavu:

- Ovo je Kineska smrt! Ponavljanje jednog ritma u nedogled! Bez melodije, bez duše.. ovo je jedan elektronski sistem rušenja svega što je plemenito u nama i stvaranje jedne mašine od ljudi. Muzikolozi tvrde da u jednoj pesmi pre svega mora da postoji melodija, a ne ritam koji je zarazan. Zna se šta je melodija... to nije ovo. Rep treba da bude otpor jednom društvu, kao što su to u Americi reperi koji žive jedan način života, koji je otpor sistemu i nametnutim normama, ali ne na ovaj gnusan način kao kod nas. Kakav to stil života žive oni? Kakvi su to reperi? Zna se ko su reperi kod nas.. to su Gru, Beogradski sindikat i njima slični, to je muzika koja ima smisla i koja mi se sviđa, a ne ovaj začarani krug zaraznih ritmova bez duše.

foto: Espreso

Još jedan naš poznati psiholog, Jovan Marić, je bio izričit u stavu da ovakva muzika ne donosi dobru poruku mladima:

- Tu nema melodije koja je adekvatna i koja odgovara uhu jednog tinejdžera. Upotrebaljava se narkotizacija muzike, koja služi tome da se ta vrsta muzike pretvori u opsesiju, da se ponavlja, da "uđe u uši" i bude kao opsesija deci i tinejdžerima, adolescentima, svima koji su u razvojnoj fazi života a ne znaju šta da slušaju ili nemaju određeni muzički ukus i pravac. To znači isključivanje iz stvarnosti i narkotizaciju zvukom.

Da li je muzika nove generacije zaista toliko opasna jer sadrži uglavnom neprimerene tekstove pesama ili je to ipak jedan deo stvarnosti koju žive neki od nas, ostaje da prosudite sami... nadajmo se da mladima neće pokazati pogrešan put i da će odrasti u ipak, samostalne, svoje ličnosti kojima "flaša šampanjca" neće biti jedina satisfakcija u životu...

Bonus video:

(I. Damnjanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.