DAJ MEDICINSKOJ SESTRI PARE I NEKA STAVI VAKCINU U DŽEP! Strašan TRAČ se širi srpskim internetom!
Foto: Pixabay, Ilustracija

odliv mozgova

DAJ MEDICINSKOJ SESTRI PARE I NEKA STAVI VAKCINU U DŽEP! Strašan TRAČ se širi srpskim internetom!

Bura i žestoki obračuni vakcinaša i antivakcinaša u Srbiji se ne stišavaju

Objavljeno:
Milica Božinović

Kada je reč o vakcinaciji, javnost u Srbiji podeljena je na one koji zagovaraju vakcinisanje dece i na one koji od vakcina "beže". Važno je naglasiti da je u pitanju bitan problem javnog zdravlja.

Svetska zdravstvena organizacija objavila popis najvećih pretnji za ljudsko zdravlje u 2019. godini, a osim Ebole, Denge i drugih opasnih zaraznih i nezaraznih bolesti, na listi su se našli i protivnici vakcinisanja.

Jedno od najvažnijih dostignuća u medicini svakako je vakcinisanje. Na ovaj način skoro potpuno su eliminisane zarazne bolesti, kako kod starijih osoba, tako i kod onih najmlađih. Ipak, i dalje ima onih koji se bore protiv vakcinacije i smatraju da je vakcinisanje u stvari zavera farmaceutskih kompanija.

Bura i žestoki obračuni vakcinaša i antivakcinaša u Srbiji se ne stišavaju, pa sve više roditelja odbija da vakciniše svoju decu i uprkos brojnim apelima lekara da na ovaj način zaštite svoje mališane.

Čak ni kazna za odbijanje vakcine koja iznosi od 30 do 150 hiljada dinara, ne "omekšava" roditelje, koji su ubeđeni da su vakcine štetne.

Da je situacija otišla predaleko, govori i objava koja kruži društvenim mrežama, a zbog koje su mnogi građani iskazali zabrinutost. Naime, na Tviteru se pojavila prepiska nekoliko osoba, a u kojima piše da navodno postoji mogućnost da se, kada se dete odvede da primi vakcinu, medicinskoj sestri ponudi novac, te da će ona vakcinu "staviti u džep".

Na ove reči nadovezao se još jedan korisnik popularne društvene mreže, koji je napisao da je "pokušao s tim pristupom, ali da je medicinska sestra to odbila".

Dalje se navodi da je navodno jedna žena u privatnoj klinici "izmuvala" pečat da je njeno dete navodno primilo vakcinu.

Pogledajte prepisku:

Mnogi su u komentarima na spornu objavau iskazali svoju zabrinutost, te nagasili da one koji su protiv vakcine, neće pokolebati ni visoka novčana kazna.

Dok su drugi mišljenja da nije problem visina kazne za nevakcinisanje, već neprimenjivanje iste.

Podsetimo, deca koja nisu primila vakcinu, ne mogu da borave u vrtićima. Naime, roditelji moraju da donesu potvrdu izabranog lekara da je dete vakcinisano, a predškolske ustanove su takav nalog dobile od Ministarstva zdravlja. Zato se roditelji vakcinisane dece plaše, jer nevakcinisana deca ne predstavljaju samo rizik za sebe, već i za sve u njihovoj okolini.

Takođe, iz ministarstva su naglasili da kontrolišu i da li predškolske ustanove bez potvrde o vakciniciji upisuju decu, što zakon ne dozvoljava.

Redakciji Espresa javio se zabrinuti otac, koji želi da njegovo dete primi vakcinu, ali kako kaže, ostao je u čudu kada su ga pozvali iz Zdravstvene ustanove na Zvezdari.

- Dete (2) mi je sklono alergijama, a želim da primi MMR vakciju. Njegov pedijatar je napisao i u kartonu da se sačeka još malo sa vakcinom. Međutim jedan dan iz Zdravstvene ustanove na Zvezdari su me zvali i zapretili da ukoliko ne dovedem dete na vakcinaciju biće primorani da me prijave, a kazna za to je 150.000 dinara. Tek pošto sam im rekao da pročitaju šta u kartonu piše su spustili gard i rekli samo: "Izvinite!" - kaže za naš portal D. O. (33) sa Zvezdare.

Iako su mnogo puta opovrgnute trvdnje da vakcine izazivaju autizam, neke roditelje i zagovornike antivakcinacije nemoguće je ubediti u suprotno. Čini se da mnogi od njih nisu svesni šta zapravo znače zarazne bolesti, jer godinama živimo bez njih.

Povodom svega navedenog, uputili smo pitanja Ministarstvu zdravlja, ali objavljivanaj pvog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: ANDRIJA JE NAJMLAĐI UČESNIK PLIVANJA ZA ČASNI KRST: Za portal Espreso je otkrio zbog čega pliva!

(M. Božinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.