SRBI SU GA VOLELI ZBOG ONOGA ŠTO JE REKAO O  HRVATIMA! Vojvodu su svi poštovali jer je priznao DA JE STVAR PROPALA
Vojvoda Živojin Mišić, Foto: Wikipedia Commons

IZVEŠTAJ KRALJU ALEKSANDRU

SRBI SU GA VOLELI ZBOG ONOGA ŠTO JE REKAO O HRVATIMA! Vojvodu su svi poštovali jer je priznao DA JE STVAR PROPALA

Vojvoda Živojin Mišić umro je 20. januara 1921. godine u Beogradu

Objavljeno:

Jedan od najpoznatijih srpskih vojskovođa vojvoda Živojin Mišić, ostao je poznat po tome što je predvodio vojsku u proboju Solunskog fronta, a Srbi ga posebno vole i poštuju zbog izveštaja koji je poslao kralju Aleksandru, a tiče se njegovog mišljenja o Hrvatima. Vojvoda Živojin Mišić umro je 20. januara 1921. godine u Beogradu.

Na današnji dan obeležava se godišnjica smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića, i armijskog generala Pavla Jurišića-Šturma, a ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti na Novom groblju u Beogradu će predvoditi državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković.

U tom izveštaju piše:

"Iz svega sto sam čuo i video ja sam duboko zažalio što smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojaviš….. stvar je propala….

Ništa se ne može zajaziti, ničim što bi joj se ponudilo.

Ja sam sa tim načisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im državu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih političkih uticaja. Ako to ne može, onda se otcepiti, dati im njihovu državu.

Granice će biti gde ih mi povučemo, a mi ćemo ih povući ne onde gde naše ambicije izbijaju na površinu, nego onde gde istorija i etnografija kažu; gde kaže jezik i običaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa će biti i pravo i Bogu drago.

A Italijani? Neka im je sa srećom. Neka se oni Hrvatima usreće. Ja sam duboko uveren da se mi njima nećemo usrećiti... Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao časa, nezajažljivi i u toliko meri lažni i dvolični da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima većih podlaca, prevaranata i samoživih ljudi.

Ne zaboravite Visočanstvo, moje reči. Ako ovako ne postupite siguran sam da ćete se ljuto kajati."

BONUS VIDEO: Jovana Leposavić je pobedila rak, a sada je izvukla časni krst u Zemunu

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.