SCENE SA PLIVANJA ZA ČASNI KRST KOJE DIRAJU PRAVO U DUŠU: Na Kosovu se orila SRPSKA PESMA među takmičarima! (VIDEO)
Plivanje za časni krst, Foto: Prinskrin/facebook

Oj, Kosovo, Kosovo!

SCENE SA PLIVANJA ZA ČASNI KRST KOJE DIRAJU PRAVO U DUŠU: Na Kosovu se orila SRPSKA PESMA među takmičarima! (VIDEO)

Oko 90 učesnika plivalo je na temperaturi malo iznad nule, i pred velikim brojem građana iz severnih opština

Objavljeno:

Plivanje za časni krst, običaj koji u srpskom narodu ima dugogodišnju tradiciju, i ovog 19. januara obeleženo je na jezeru Gazivode, prenosi „Kossev“.

Oko 90 učesnika plivalo je na temperaturi malo iznad nule, i pred velikim brojem građana iz severnih opština. Plivali su 33 metra, čime se simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Mileta Pitulić iz Zvečana i ove godine je prvi doplivao do časnog krsta, što mu je uspelo već treći put.

„Od malena sam trenirao plivanje, možda je to tajna i prednost u odnosu na druge učesnike“, rekao je Pitulić u izjavi za novinare nakon izlaska iz vode.

Ujedno je zahvalio i ostalim učesnicima, jer, kako kaže „svi moraju da imaju jako srce i veliku želju da na današnji dan i današnji praznik dođu i uđu u ovu hladnu vodu“.

Mileta je jedan od 90 prijavljenih plivača koji su danas učestvovali u ovom događaju. Među njima su bile i dve devojke, Milica Ristić iz Grabovca i Milica Đurić iz Kosovske Mitrovice.

Organizatori ovogodišnjeg plivanja za časni krst su crkvena opština Dubokopotočka, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, opština Zubin Potok i Dom kulture Stari Kolašin, rekla je direktorka ovog Doma kulture Andrijana Živanović za „Kossev“.

Živanovićeva je dodala da je broj plivača ove godine neznatno manji nego prethodne i naglasila da su učesnici uglavnom sa teritorije Kosova i Metohije.

Za pobednika i sve prijavljene plivače, obezbeđene su nagrade.

„Svaki plivač dobiće bocu dečanskog vina — dar vladike raško-prizrenskog Teodosija. Pobedniku će vladika Teodosije uručiti zlatni novčić koji je iskovan u Pančevu. Dobiće i krst u duborezu, venac i biće ogrnut plaštom koji obezbeđuje crkvena opština Dubokopotočačka, a od opštine Zubin Potok dobiće i novčanu nagradu.“

Ovogodišnja manifestacija je bila dobro organizovana. Bila je prisutna policija, dok su ekipe hitne pomoći bile raspoređene u čamcu i na kopnu.

Manifestaciji su prisustvovali i bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, kao i predsednik Privremenog organa Opštine Zubin Potok, Srđan Vulović, koji je zahvalio učesnicima.

Sve učesnike je blagoslovio vladika raško-prizrenski Teodosije, koji je i držao Bogojavljensku litiju.

Milica Đurić iz Kosovske Mitrovice jedna je od dve devojke koje su se prijavile da plivaju za časni krst ove godine, a ujedno i jedna od retkih koja je prva doplivala do Časnog krsta pre dve godine. Danas, međutim, u tome nije uspela, ali se nada da će „svake godine uspeti da poštuje običaje i tradiciju“.

„Pobeda jeste lepa, ali lepša je od toga sama vera i to što mi poštujemo srpske običaje,“ poručila je ona.

Ova godina je njoj „posebna“ jer je, kako kaže, „svoje plivanje posvetila roditeljima“.

Kaže da je godinama pozivala sve devojke da se prijave i nada se da će ih sledeće godine biti u većem broju.

Danas je prvi put plivao Filip Marković iz Kosovske Mitrovice. On kaže da je već duže vreme hteo da se priključi manifestaciji i dodaje da mu je čast da bude deo ovog „velikog običaja“.

Među učesnicima je bilo i onih sa juga Kosova i Metohije.

Žarko Jović iz Crkvene Vodice kod Obilića već četiri godine zaredom pliva za časni krst. Nada se da će jedne godine uspeti da prvi do njega dođe, a motivaciju vidi u veri.

„Još uvek ga nisam osvojio, ali nadam se da ću jedne godine. Motivacija mi je vera i verujem da sam svakim svojim učešćem ovde sve zdraviji i zdraviji“.

Veliki broj ljudi okupio se da bi podržao hrabre momke i devojke koji su pre plivanja zapevali „Oj, Kosovo, Kosovo“.

Bonus video

Emisija Kratki espreso- novogodišnji specijal (Premotavanje 2018. godine)

(Espreso.co.rs/Sputnik news.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.