IGRAČICE, MAĐIONIČARI, KOBASIČARI: Pravi se nova lista PRAVIH ZANIMANJA! SPISAK JE DUGAČAK
Igračica u klubu je od sada zanimanje, Foto: Profimedia

OD 1. JANUARA

IGRAČICE, MAĐIONIČARI, KOBASIČARI: Pravi se nova lista PRAVIH ZANIMANJA! SPISAK JE DUGAČAK

Do usvajanja nove liste šifara polovinom prošle godine, u Srbiji je bila u upotrebi lista zanimanja iz 1990. godine!

Objavljeno:

Već decenijama vrti rulet i deli karte, ali ga zvanično tržište rada tek sad prepoznaje kao krupijea. I igračima u noćnom klubu, bebi-siterkama ili mađioničarima u radnoj knjižici će konačno biti upisano pravo zanimanje. Od 1. januara u Srbiji je na snazi novi šifrarnik, na kome se našlo 3.641 zanimanje.

Na novoj listi nisu samo zanimanja koja su i ranije postojala ali za njih nije postojala šifra, već i ona koja je donelo savremeno doba. Tako će se u novom šifrarniku naći disk-džokej, kućne negovateljice - pomoćnice, bebi-siterke, žongleri, klovnovi, mađioničari, zvonari, krupijei, kobasičari... A od ove godine tržište prepoznaje i programere kompjuterskih igara, estradne imitatore, izvršitelje, javne beležnike....

Do usvajanja nove liste šifara polovinom prošle godine, u Srbiji je bila u upotrebi lista zanimanja iz 1990. godine. Taj spisak su odavno progutali vreme i promene na tržištu rada.

Tako, programeri na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nisu bili prijavljeni kao programeri, jer šifre za ovo zanimanje nije bilo.

Do novog zakona za programere nije postojala šifra
Do novog zakona za programere nije postojala šifra foto: Profimedia, Fonet

- Novi šifrarnik je dobar za statistiku, jer ćemo moći jasnije da izbrojimo koliko programera radi u Srbiji. Do sada to nije bilo lako, pa smo radili sa pretpostavkama - kaže Zoja Kukić, iz "Startita".

Stara klasifikacija objedinjavala je nekadašnje stručne spreme i zanimanje u jedno, a sada je to razdvojeno, jer se radi o dva različita obeležja radno aktivnog stanovništva.

Profesor sociologije rada dr Darko Marinković objašnjava da je u poslednjih desetak godina sa tržišta rada nestalo više od 10.000 zanimanja. Korenite tehnološke i ekonomske promene, po njemu su uslovile novi stil života i sistem vrednosti, pa je samim tim došlo i do pojave novih profesija.

Primera radi, krupijei su postojali i do sada, ali su u šifrarnik upisivani kao radnici obezbeđenja ili kontrolori. Sada su se stekli uslovi da i oni dobiju svoje mesto. Profesor Marinković naglašava da je pre nekoliko decenija, recimo, u bivšoj SFRJ kocka bila zabranjena, pa samim tim nije ni bilo potrebe za ovakvim profesijama.

- Uvođenjem bolonjskog sistema obrazovanja ukinuto je stepenovanje studija, pa tako polako nestaju pravnici koji su diplomu sticali na višim školama i diplomirani pravnici sa završenim fakultetom - kaže naš sagovornik. - Uvedena je fleksibilnost studija, a čitav proces je postojanjem izbornih predmeta postao kreativniji. Profesor objašnjava da i prve generacije koje su završile studije po "Bolonji" šifrarnik nije prepoznao, te je sada nepravda ispravljena.

PO MERI PRIVREDE

Novi šifrarnik je usklađen sa potrebama privrede i tržišta rada u Srbiji, kao i sa međunarodnim standardom - kaže Bojana Stanić, državna sekretarka u Ministarstvu rada. - Ova lista koristiće svim nadležnim službama i ministarstvima, naročito Ministarstvu prosvete, jer će moći da edukuje obrazovne profile za nedostajuća zanimanja. Važan je i zbog prepoznavanja zanimanja na tržištu, što će doprineti tome da građani lakše dođu do posla.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.