PETAR (1) NE MOŽE DA SEDI, STOJI, PUZI ILI POMERA RUKE! Pomozimo mu da ima normalno detinjstvo!
Malenom Petru potrebna je naša pomoć!, Foto: Budi human

TRAGIČNO!

PETAR (1) NE MOŽE DA SEDI, STOJI, PUZI ILI POMERA RUKE! Pomozimo mu da ima normalno detinjstvo!

Iako je prema rečima roditelja jako veseo, Petar ne može da hoda, da puzi, ne može da sedi i jako teško koristi ruke!

Objavljeno:

Petar se pre godinu dana rodio kao sasvim normalna beba - carskim rezom. Međutim, prvi simptomi teške bolesti pojavili su se nakon samo dva meseca. Roditeljima je rečeno da beba boluje od Tortikolisa - prilično česte pojave "krivog vrata" kod beba koja se može izlečiti vežbama.

Međutim, nakon saveta iz Tiršave, roditelji su se uputili u Sokobanjsku gde je malenom Petru dijagnostifikovana hipotonija!

Mlitavost ili hipotonus je sniženje mišićnog tonusa i kod beba se javlja relativno često, a nekad je udružen i sa slabošću mišića. Može da se prepozna po hiperpokretljivosti zglobova i izostanku otpora pri izvođenju pasivnih pokreta. Bez obzira što ne predstavlja ozbiljan problem, može da bude posledica različitih uzroka, udružena sa brojnim poremećajima.

Javlja se uglavnom kao nasledno oboljenje, ili je uzrokovana faktorima rizika u toku trudnoće i porođaja. Prevremeno rođene bebe, kao i one sa nižom ocenom na rođenju, pod većim su rizikom od pojave mlitavosti. Zato su sve takve bebe obuhvaćene programima praćenja i ranog tretmana smetnji u psihomotornom razvoju.

Posle nekoliko meseci pokušaja lečenja, Petra šalju na dalje analize uInstitutu za majku i dete jer se javila sumnja od tima stručnih ljudi da se radi o promenama na genu HPRT. Nakon potvrdnih rezultata iz inostranstva - Petar je dijagnostifikovan poremećaj mokraćne kiseline - Lesch-Nyhan sindrom koji je izuzetno retka bolest!

Sindrom odlikuje samopovređivanje, hipotonija, mentalna retardacija, oboljenja bubrega, a deca su uglavnom vezana za invalidska kolica.

Iako je prema rečima roditelja jako veseo, Petar ne može da hoda, da puzi, ne može da sedi i jako teško koristi ruke!

Petru je neophodno mnogo vežbi koje iziskuju značajnu sumu novca, zatim lekovi koji mogu da regulišu kiselinu, kao i pomagala za vežbanje. Omogućimo Petru koliko toliko normalno detinjstvo i pokušajmo zajedničkim snagama da ga postavimo na noge!

UPIŠI 592 I POŠALJI SMS NA 3030!

foto: Budi human

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, ministarka pravde Nela Kuburović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.