IMALA JE 15 MESECI KAD JE UZELA ČETKICU I BOJE U RUKE! Vera (4) živi svet boja i preti da postane NAJBOLJA SLIKARKA
Vera Jovančević (4) je počeka da slika ulje na platnu sa samo 15 meseci, Foto: Filip Plavčić

misli, oseća i nacrta

IMALA JE 15 MESECI KAD JE UZELA ČETKICU I BOJE U RUKE! Vera (4) živi svet boja i preti da postane NAJBOLJA SLIKARKA

Prve Verine umetničke izražaje prepoznala je njena vaspitačica u vrtiću

Objavljeno: 21:12h
Jelena Čabović

Vera Jovančević (4) devojčica je iz Mirijeva koja je počela da slika uljem na platnu maltene kao beba.

Četkicu u ruke uzela je sa samo 15 meseci, a vrlo brzo je počela i da osvaja i prve nagrade.

Ova malena devojčica u svoje crteže unosi svoje emocije, misli i želje, a to crtež čini jednim od najiskrenijih načina njenog izražavanja.

Vera je dete koje kada sedne za štafelj, ćuti, slika, pažljivo birajući boje, četkice pravi pravu magiju.

Prve Verine umetničke izražaje prepoznala je njena vaspitačica u vrtiću, započinje priču Ljiljana Verina majka i ushićeno objašnjava kako je sve počelo:

- Jednog dana sam otvorila časopis koji mi je dala Verina vaspitačica, a u njemu sve ono što su mališani crtali, kao i priča o nagradama u kojima je svako dete predstavljeno u najboljem svetlu. Imala sam strpljenja da pročitam sve do kraja. Kada sam naletela na ime Vera Jovančević i pročitala da je moje dete nagrađeno za sliku ulje na platnu, pa više i o tehnici koju primenjuje, da je osvojila prvo mesto, a da ja pojma nisam imala da to ume - nisam mogla da verujem svojim očima.

Kod kuće smo bojili voštanim bojicama i nije mi padalo na pamet da joj kupujem specijalne boje, platno i drugu opremu za profesionalno bavljenje slikanjem.

Vera ispred svog prvog rada
Vera ispred svog prvog rada foto: Filip Plavčić

Ljiljana je odmah sve to pokazala Verinom krštenom kumu Rubenu Papianu, svetski poznatom bioenergetičaru, ekstrasensu koji je bio zatečen te je rekao da će onda biti svetski poznata slikarka do svoje 20 godine, a majci je dao dobronameran savet da kupuje što veća platna za malenu Veru.

Vera sa roditeljima
Vera sa roditeljima foto: Filip Plavčić

U kući porodice Jovančević nalaze se samo Verine slike, a Verini roditelji smatraju da je za njeno stvaralaštvo veoma važno njihovo razumevanje njene potrebe za umetnošću kao i da je stav roditelja je od velike važnosti da razvoj deteta.

1 / 6 Foto: Filip Plavčić

- I te kako pratim sve što radi, kupujem joj četkice i veća platna. Poslušala sam Rubena i kupila joj najveće platno i štafelaj. Zadovoljstvo mi je da, kada je dovedem iz vrtića gde takođe ima priliku da slika, sednem u fotelju i pratim kako stvara – priča majka ove malene umetnice.

Verino ulje na platnu
Verino ulje na platnu foto: Filip Plavčić

- Dobro je to što smo mi prepoznali Verin dar u tom trenutku i otvorili joj put, podržali je, dali vetar u leđa. Drugi bi, možda rekli "ma, kakve su ovo škrabotine, idi igraj se". Razumem i to. Ljudi su drugačijeg mentalnog sklopa, obrazovanja, žive u drugačijoj sredini, nemaju uslova za usavršavanje deteta - iskrena je Verina mama.

Vera ne slika samo četkicom, već i rukama i nogama, a u stanju je da slika bez prekida po ceo dan - kaže Ljiljana dok pokazuje platno, drvo, medijapan, staklo, papire, platna, tanjire na kojima njena ćerka slika.

1 / 7 Foto: Filip Plavčić

Centar Verinog sveta nisu samo slike. Ona obožava da gleda crtaće, da se druži sa drugarima iz vrtića koji je obožavaju, vozi tronitet, igra balet, omiljena je i u komšiluku, na maminom poslu, među rodbinom i prijateljima.

- U našoj kući tablet ne postoji. Za Veru nismo obezbedili ni pametni telefon, ni tablet, ni laptop. Znam da postoje roditelji koji svojoj nemirnoj deci daju tablet u ruke da bi ih smirili, a roditeljima je to najlakše. Vera u ruke umesto tableta uzima četkice i boje - iskrena je majka.

Nakon nagrada koje je Vera osvojila, mnogih osoba koje su se interesovali da kupe Verine radove, dobili su i savet umetnika koji smatraju da Vera dobro vlada veštinom, da je od 15 meseci do 4 godine prošla faze šaranja, simbolizma, realizma, kompozicije boja bez ičije asistencije - objašnjava majka i kaže da kada Vera jednom naslika nešto, nema vraćanja na sliku, nema prepravke i više nikada ne naslika istu sliku.

Vera je za ekipu Espreso naslikala ono što oseća u tom trenutku i onako kako vidi nas
Vera je za ekipu Espreso naslikala ono što oseća u tom trenutku i onako kako vidi nas foto: Filip Plavčić

Za ovaj "dar od Boga" majka Ljiljana kaže da veruje da ima veze sa tim što je ona mnogo slikala pre i u toku trudnoće, kao i da je silno verovala da će u svojoj 43. godini dobiti devojčicu, što je bio jedna od razloga da ćerki da ime Vera, pored toga što se njena prabaka zvala Vera.

Malena Vera je gotovo svakog dana za štafelajem, a do danas je naslikala 70 fascinantnih radova, od kojih čak 20 na velikim platnima.

Vera sa jednim od njenih radova
Vera sa jednim od njenih radova foto: Filip Plavčić

- Za svoj 3. rođendan Vera je imala prvu samostalnu izložbu u svojoj kuću, a za 4. rođendan planiramo izložbu u galeriji u centru grada.

Verine radove su mnogi hteli da kupe, ali mi za sada samo poklanjamo slike. Kupite platno, pa ćete dobiti na poklon Verine slike - kroz smeh zaključuje devojčicina majka Ljilja.

Mala slikarka i nas je pustila u svoj svet boja. Strpljivo nam je pokazala kako bira boje, kako slika i jednostavno - kako magija počinje.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.