ŠTA SA UGINULIM KUĆNIM LJUBIMCIMA U SRBIJI? Beograd konačno dobija GROBLJE KUĆNIH LJUBIMACA, evo i gde (FOTO)
Groblje kućnih ljubimaca nalaziće se u novobeogradskom bloku 51, Foto: Profimedia

šta kada ljubimac ugine?

ŠTA SA UGINULIM KUĆNIM LJUBIMCIMA U SRBIJI? Beograd konačno dobija GROBLJE KUĆNIH LJUBIMACA, evo i gde (FOTO)

Preminuli ljubimci spadaju u tzv. I kategoriju leševa, koja se prema članu 12. uništava kao otpad spaljivanjem u kafilerijama

Objavljeno:

Ljudi se sve više udaljavaju jedni od drugih, dok su im životinje sve bliže.

Psi i mačke postali su čovekov najbolji prijatelj, a ljubav koja ih povezuje neraskidiva. Ali, šta kada ljubimac ugine?

Psa ili mačku ne možete baciti u vc šolju poput ribica iz akvarijuama, a ne možete ih ni sahraniti u porodičnoj grobnici. Priča o groblju kućnih ljubimca je problem o kojem se dosta pričalo poslednjih godina, ali plan da ga i Beograd dobije nikad nije realizovan do kraja.

Naime, kod nas nikada nije ni postojalo groblje za životinje, već je pravilo da se smrtni slučaj prijavi Veterini Beograd, a šta se dalje čini s lešom za mnoge je misterija. Preminuli ljubimci spadaju u tzv. I kategoriju leševa, koja se prema članu 12. uništava kao otpad spaljivanjem u kafilerijama. Zvanično, telo se spaljuje i meša sa prahom drugih kućnih ljubimaca.

Nije tajna da u Beogradu postoji i tajno, ilegalno groblje za životinje, a vlasnici kućne ljubimace često sahranjuju i u dvorištima kuća, parkovima, šumama ili leševe bacaju u reku.

Otvaranje groblja za kućne ljubimce najavljeno je za prošlu godinu, ali, tek u decembru usvojen je urbanistički projekat. Naime, kako je najavljeno, groblje kućnih ljubimaca nalaziće se u novobeogradskom bloku 51. Prostor na kome će se buduće groblje nalaziti je parcela od 1.5 hektara na Bežanijskoj kosi, između Autoputa i Ulice Marka Čelebonovića, a prilaz sa parkingom biće omogućen iz Ulice Surčinski put. Projekat je izradio institut CIP i prema njemu je planirana izgradnja šumsko-parkovskog groblja sa uređenim grobnim mestima, internim saobraćajnicama i svim pratećim objektima.

Kako navodi beobuild.rs, pripreme za izgradnju prvog groblja za kućne ljubimce u prestonici nalaze se u poodmakloj fazi. U stvari, još uvek nije sigurno kada će krenuti gradnja ovog komunalnog objekta, ali kako navode, usvojena dokumentacija je važan preduslov.

Kako će izgledati groblje kućnih ljubimaca?

Kompleks groblja funkcionalno biće podeljen u tri celine, prednju ili administrativnu zonu, srednju zonu za sahranjivanje i zadnju zonu gde će biti smešten objekat za upraljvljanje životinjskim leševima.

Mapa na kojoj se vidi gde će se nalaziti groblje kućnih ljubimaca
Mapa na kojoj se vidi gde će se nalaziti groblje kućnih ljubimaca foto: Printscreen / beobild.rs

Administrativna zona predpostavlja i administrativni objekat koji će služiti korisnicima usluga groblja za završavanje procedura oko preuzimanja životinjskih ostataka, organizovanja sahrana i ispraćaja za svoje ljubimce.

U srednjoj zoni nalaziće se samo groblje, ali i mogućnost izgradnje objekata kompatibilne namene poput komemorativnog centra, kapele i verskog objekta, kao i objekta sa lokalima u funkciji groblja, dok će se u zadnjoj zoni nalaziti objekat sa tehničkim prostorijama, hladnjačama i krematorijumom. Groblje za kućne ljubimce takođe je organizovano u celine sa mogućnošću različitih tipova sahranjivanja. Najveći deo biće sa klasičnim grobnim mestima u nizu, neposredno okruženim pešačkim stazama i uređenim parterom, ali će postojati i veliki broj mesta za urne sa pepelom životinja.

Ukupan kapacitet groblja biće preko 2.300 mesta, od čega više od 1.500 grobnih mesta i skoro 800 mesta za urne. Pored uređenog partera, groblje kućnih ljubimaca opasavaće zeleni zaštitini pojas širine 16 metara. Uz široku centralnu aleju sa grobnim mestima u nizu planiran je i ružičnjak “vrt sećanja”, gde će postojati slobodan prostor za posipanje pepela, zatim kasete za čuvanje urni na zemlji (rozarijumi) i na zidu (kolumbarijumi), kao i površine za zajedničko sahranjivanje.

Zajedničko sahranjivanje podrazumeva otvoren travnati prostor za sahranjivanje bez posebnih obeležija, a nalaziće se u zadnjem delu groblja. Korisnici groblja moći će i da biraju tri tipa grobnih mesta za svoje ljubimce u zavisnosti od veličine životinje.

Kako je navedeno, ako ne bude odlaganja, tokom ove godine možemo očekivati tender za izbor izvođača i početak radova.

BONUS VIDEO: Espreso poezija: Vanja Bulić recituje Prevera

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.