GDE SE SAHRANJUJU KINEZI U SRBIJI? Niko nikad nije video sahranu jednog od njih, ZA TO POSTOJI I RAZLOG!
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić / Profimedia

dugogodišnja misterija

GDE SE SAHRANJUJU KINEZI U SRBIJI? Niko nikad nije video sahranu jednog od njih, ZA TO POSTOJI I RAZLOG!

Prvi Kinez u Srbiji i Beogradu bio Kang Juvej

Objavljeno:

Već godinama unazad raspredaju se priče o sahranjivanju najmnogoljudnijjeg naroda u Srbiji. Odnosno - gde se sahranjuju preminuli Kinezi?

Prema podacima MUP iz 2017. godine 1.126 je stalno nastanjenih Kineza u Srbiji, dok 3.260 ima odobren privremeni boravak. Poslednjih 20 godina, počeli su masovno da naseljavaju našu zemlju, a prema mišljenju mnogih, kineska imigracija u Srbiju je podstaknuta nakon što su bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević i njegova supruga Mira Marković posetili Kinu 1997. godine. U avgustu 1998. godine u Srbiji je bilo 30 državljana Kine.

Bilo kako bilo, "bum" zvani Kinezi, u našoj državi odavno je zanemaren, a pojedini često navode da i Kinezi odlaze iz Srbije.

Ipak, kako izgleda kineska sahrana i šta biva sa preminulim kineskim državljanima u Srbiji, niko nije video.

Iz JKP Pogrebne usluge Beograd, za Espreso.co.rs kažu da je u Beogradu sahranjen samo jedan kineski državljanin u julu 2009. godine, polaganjem tela u kovčeg.

- Tradicionalan način sahranjivanja kineskih državljana je putem kremacije posmrtnih ostataka. U periodu od 1987. godine do danas JKP "Pogrebne usluge" Beograd je izvršilo 38 kremacija preminulih lica - Kineskih državljana. Jedini kineski državaljanin koji je sahranjen na klasičan način, polaganjem posmrtnih ostataka sa kovčegom u zemlju je sahranjen na groblju Zbeg, 4. jula 2009. godine.

Nakon kremacije, urne kineskih državljana se transportuju u Kinu, bilo od strane rodbine ili predstavnika Kineske ambasade u Beogradu. Sve urne sa posmrtnim ostacima kineskih državljana su preuzete i prenete u Kinu.

Nije tajna da se Kinezi u Srbiji u svakodnevnom životu uglavnom druže sa zemljacima, a interesantan je i podatak da je 2010. godine u porodilištima u Srbiji rođeno 128 malih Kineza, 2013. godine 98, a 2016. godine samo 37, prema podacima Republičkog zavodu za statistiku Srbije.

Prvi Kinez u Srbiji i Beogradu bio Kang Juvej, veliki reformator koji je u Srbiji došao vozom iz Budimpešte 1908. godine, kada je kao carski savetnik, zbog teških prilika u Kini bio primoran da je napusti begom u inostranstvo.

Iako je sahranjivane KIneza u Srbiji gotovo nemoguće videti, zanimljivo je to što Srbija iz Kine uvodi nadgrobne spomenike! Oni su dosta jeftiniji nego naši, te su Kinezi poljuljali rad domaćih kamenorezaca.

BONUS VIDEO: Ruski poslanik za Espreso otkriva prevaru veka iz TAMNICE HAŠKOG SUDA

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.