ŽESTOKA RASPRAVA O DOŽIVOTNOJ KAZNI: Jurić traži ukidanje mogućnosti ranijeg izlaska iz zatvora, advokati PROTIV
Zora Dobričanin i Igor Jurić, Foto: Printscreen / TV Prva

rasprava

ŽESTOKA RASPRAVA O DOŽIVOTNOJ KAZNI: Jurić traži ukidanje mogućnosti ranijeg izlaska iz zatvora, advokati PROTIV

Niko ne može da me ubedi da najgore ubice posle 40 godina zatvora neće ponovo ubiti i sa 65 godina, kaže Jurić

Objavljeno:

Najava uvođenja doživotne kazne za počinioce najtežih krivičnih dela, posebno ubistava i silovanja dece, izazvala je veliku buru u javnosti. Dok većina građana podržava ovu ideju, stručna javnost smatra da to nije najbolji način rešavanja ovog problema, a ovaj polaritet vidljiv je i u burnoj raspravi Igora Jurića sa jedne i advokata Borivoja Borovića i Zore Dobričanin sa druge strane.

U emisiji TV Prva "Jutro sa Jovanom i Srđanom", ova tema izazvala je žestoku polemiku.

Jurić je rekao da je njega vest o uvođenju doživotne kazne ohrabrila i obradovala.

- Mislim da je ovo važno jer je 160.000 građa pokrenulo nešto i država želi to i da usvoji. Ono što smo mi inicirali je da se smanji broj povratnika. Ja i danas ne mogu da tvrdim da će stopa kriminaliteta biti manja, ali podaci pokazuju da su neke ubice dece bili trostruki povratnici, da su tri puta dobijali novu šansu - kaže Jurić.

Advokat Borivoje Borović smatra da doživotna kazna neće rešiti nijedan problem.

- Doživotna kazna i kazna od 40 godina su u istoj ravni. Siguran sam da ona neće biti često izricana. S druge strane, na 20 godina se stiču uslovi da okrivljeni dobije pravo na uslovni otpust. Takođe, uskoro će biti obavezan uslovni otpust nakon dve trećine kazne, a to je za oko 25 godina - kaže Borović.

Iako se Jurić nada da pravo na uslovni otpust uopšte neće postojati, advokat Zora Dobričanin kaže da će se advokatura boriti protiv ukidanja ove mogućnosti.

- Kada se ne dozvoli uslovni otpust krši se Evropska konvencija, jer se nemogućnost dobijanja uslovnog otpusta Evropskom konvencijom o ljudskim pravima smatra posebnim mučenjem i nehumanim ponašanjem. To nije u skladu sa Ustavom i ako ikada želimo da uđemo u EU, takvu kaznu ne smemo da propišemo - kaže Dobričanin.

I Dobričanin i Borović naveli su da u više situacija nisu prihvatali da brane ubice dece.

- Smatram da je vraćanje doživotne kazne vraćanje tačka unazad - kaže Dobričanin.

Jurić joj odgovara da zna da u Evopskoj konvenciji piše da svaki zatvorenik ima pravo na nadu.

- Mi to pravo ne želimo da im uskratimo, to će moći da im izreknu drugi organi države - kaže Jurić.

U tom trenutku prekinula ga je Dobričanin.

- Vi ste pravnik ili niste? Vi sada sa mnom polemišete o Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima? Ja ne mogu da verujem šta čujem sada. Imam potpuni pijetet prema vašem gubitku. Ja sam pravnik i kažem vam da nije dozvoljeno nemati uslovni otpust - kaže Dobričanin.

Jurić je kao primer uzeo slučaj Vladice Rajkovića.

- On je sa 26 godina ubio ženu, pa silovao i ubio devojčicu od tri godine. Osuđen je na 40 godina zatvora, a uz mogućnost uslovnog otpusta može da izađe za 26 godina, a ako ne bude pomilovan, izaći će sa 66 godina. Sa 69 godina Đurić iz Zaječara ubio je devojčicu sipajući joj kiselinu u usta. Ne može niko da me ubedi da takvi ljudi neće ponovo ubiti - kaže Jurić.

Jedan gledalac podsetio je na Malčanskom berberina koji je po izlasku iz zatvora ponovo silovao ženu, a Dobričanin kaže da to pokazuje da nam sistem prevaspitavanja nije dovoljno dobar.

- Ako želimo da uđemo u EU, mi moramo da poštujemo evropske propise, a oni ne dozvoljavaju doživotnu kaznu bez prava na pomilovanje, na žalost, što znači da će se ova doživotna kazna svesti na već postojeću - zaključuje Borović.

BONUS VIDEO: Espreso je okitio jelku sa poslanicama Skupštine Srbije

(Espreso.co.rs / Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.