ZNATE LI ZAŠTO SRBI DANAS SLAVE 7528. godinu? Najstariji zapisani i sačuvani kalendari govore o tome!
Najstariji zapisani i sačuvani kalendari počinju da računaju vreme od stvaranja sveta, za koje se smatra d a je bilo 5508. godine pre Hrista, Foto: Beta/Milan Obradović

O SRPSKOM KALENDARU

ZNATE LI ZAŠTO SRBI DANAS SLAVE 7528. godinu? Najstariji zapisani i sačuvani kalendari govore o tome!

To je bio jedini kalendar na snazi u vreme kada su Đurađ i žena Jerina završili gradnju dvora

Objavljeno: 14.01.2019. 15:14h
  • 50

Smederevska tvrđava i danas čuva jedan od retkih dokaza o starom srpskom kalendaru  koji je  važio do 19 . veka, a datira od nastanka sveta.

Ako se oslonimo na računucu po ovom kalendaru sa Donžon kule, smederevska tvrđava je sada u 7527. godini od postanka sveta, a tek u aprilu bismo ušli u 7528. godinu!

Dvor despota Đurđa, Kula i Mali grad, kako se navodi ,  sagrađeni su u leto 6938. godine po kalendaru koji je u nas poznat kao srpski, mada ga u ostatku sveta zovu vizantijski.

- Najstariji zapisani i sačuvani kalendari počinju da računaju vreme od stvaranja sveta, za koje se smatra da je bilo 5508. godine pre Hrista. Na našim prostorima začetak zemljoradničke, starčevačke kulture odgovara tom vremenu. Obično se kaže da smo godinu stvaranja sveta preuzeli od Vizantije, ali zagolica čoveka sumnja i nedoumica kad se seti da su vizantijski carevi rođeni na ovim prostorima i da su mogli ovu godinu preuzeti od balkanskih starosedelaca - objasnila je Dunja Matić Stanišić, autorka dela o „Srpskom kalendaru“ u knjizi „Sunce - starešina slovenskog naroda“.

To je bio jedini kalendar na snazi u vreme kada su Đurađ i žena Jerina završili gradnju dvora.

I da nije te godine, natpis je zanimljiv, počev od toga kako je urađen. Nije, kako bi se moglo pomisliti, uzidan naknadno, dodavanjem kamenja u drugoj boji, kada je sve završeno. Neimari su ga radili kako je kula rasla, on je integralni deo zida - objašnjavaju u Tvrđavi za medije.

 

Turistima je od svega najzanimljivija cifra na kraju. Zapanje se i kada čuju da godina po srpskom kalendaru počinje u aprilu, baš kao i na činjenicu da se delila samo na leto i zimu. Leto je od Đurđevdana 6. maja, a zima od Mitrovdana 8. novembra.

Ispod velikog krsta na kuli ispisan je sledeći tekst (u prevodu):

"Hristu Bogu blagoverni despot Đurađ gospodar Srblja i pomorja zetskog po naredbi (volji) njegovoj sagradi se ovaj grad u leto 6938. Iznad krsta je ispisan tekst 'Car slave' i znaci 'Isus Hristos pobeđuje'."

Kada je reč o pravilima za upotrebu srpskog kalendara, prvo se navodi godina pa mesec i dan, za razliku od drugih koji prikazuju prvo dan, pa mesec i godinu ili anglosaksonskog gde je mesec pre dana.

U kompjuterskoj  obradi se što je opšte poznato, primenjuje protokol o redosledu brojki kao u srpskom kalendaru u  što je i  potvrđeno uvođenjem sistema standarda ISO 8601.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media