OVO JE POBEDA GRAĐANA I VELIKO OHRABRENJE! Igor Jurić za Espreso o odluci DA UBICE DECE IDU NA DOŽIVOTNU!
Foto: Nebojša Mandić, Profimedia

nakon duge borbe!

OVO JE POBEDA GRAĐANA I VELIKO OHRABRENJE! Igor Jurić za Espreso o odluci DA UBICE DECE IDU NA DOŽIVOTNU!

Jurićevu ćerku Tijanu, mesar Dragan Đurić (38) iz Surčina, oteo je i ubio, nakon čega je njeno telo zakopao na deponiji u Bajmoku

Objavljeno: 15:10h
Milica Božinović

Duga bobra Igora Jurića za izmenu krivičnog zakona kako bi se uvela doživotna robija za pedofile i ubice dece, konačno je dobila epilog.

Nakon godinu i po dana doživotna kazna zatvora će ući u krivično zakonodavstvo Srbije.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, najavio je da će Srbija uvesti institut doživotnog zatvora, čime će ubice dece zauvek ostati iza rešetaka.

Jurić je u razgovoru za naš portal prokomentarisao izjavu predsednika Srbije i naglasio da je uvođenje doživotnog zatvora pobeda građana Srbije.

Igor Jurić
Igor Jurić foto: Nebojša Mandić

- Sada je najvažnije ono što je i predsednik sam najavio, da se sve oko doživotne kazne zatvora brzo završi, zato što nema razloga da se sada kasni sa tim. Činjenica je da je ovo veliki posao i da se sem ovog, menjaju i drugi zakoni i sama doživotna kazna povlači mnoge zakone. Ali, sam predsednik je rekao da će to u roku od dva meseca, na neki način biti završeno - objašnjava naš sagovornik.

- Ovo je veliko ohrabrenje. Nisam se nadao tome, nisam imao nagoveštaja da će se desiti. Samu konferenciju sam jako emotivno doživeo, jer prošli smo kroz mnogo toga zadnjih godinu i po dana. Osim što će se uvesti doživtna kazna zatvora, ovo je poruka i za nas građane da, svojim delovanjem, svojom aktivnošću, svojom društvenom odgovornošću, možemo uraditi zajedno mnogo. Kada želimo nešto da menjamo, kada se udružimo, podnesesemo po zakonu neke amandmane, mi možemo na kraju krajeva da utičemo na naš život - kaže Juruć i dodaje:

- Ovo je jedna velika pobeda građana.

foto: Nemanja Pančić

Jurićevu ćerku Tijanu, mesar Dragan Đurić (38) iz Surčina, oteo je i ubio, nakon čega je njeno telo zakopao na deponiji u Bajmoku. Osuđen je na 40 godina zatvora.

Podsetimo, Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, najpre je predao predlog izmena Krivičnog zakonika predsednici Skupštine Maji Gojković, međutim, nadležni su dugo bili nemi. Nakon toga, Jurić je oktobra 2017. godine počao sa prikupljanjem potpisa za ovu inicijativu. Umesto dovoljnih 30.000, prikupljeno je oko 160.000 potpisa građana Srbije. Ni nakon toga nije bilo naznaka da će se ovako važnom problemu konačno dati na značaju od strane nadležnih. Međutim, ministarka pravde Nela Kuburović 31. decembra 2018. godine formirala je radnu grupu za izmene i dopune Krivičnog zakonika koja će se baviti razmatranjem inicijative Fondacije "Tijana Jurić".

BONUS VIDEO: Intervju sa Aleksandrom Vučićem drugi deo


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.