SRBI ĆE OD SADA MOĆI DA ŽIVE U NEMAČKOJ DOK TRAŽE POSAO: Novi zakon nemačke vlade ide na ruku onima koji žele van
Ilustracija, Foto: Profimedia

DAT JE NA PREDLOG

SRBI ĆE OD SADA MOĆI DA ŽIVE U NEMAČKOJ DOK TRAŽE POSAO: Novi zakon nemačke vlade ide na ruku onima koji žele van

Novinar Dojče vele-a objašnjava kakve je suštinske promene doneo ovaj zakon

Objavljeno: 07:48h

Nemačka vlada usvojila je u decembru novi zakon o useljavanju stručne radne snage, kojim su ublaženi kriterijumi i pojednostavljene procedure za zapošljavanje u toj zemlji za radnike koji dolaze iz trećih zemalja odnosno koji nisu ni nemački državljani, ni državljani Evropske unije.

Novinar Dojče vele-a, Nemanja Rujević, objašnjava kakve je suštinske promene doneo ovaj zakon.

- U nemačkoj vladi se očekuje velika debata povodom ovog predloga zakona, jer jednima nije dovoljno to koliko će tržište rada biti liberalizovano, dok je drugima to previše i smatra se uvozom stranaca na veliko u Nemačku, pa i legalizacijom ilegalne migracije. Ako se to usvoji, a usvojiće se vrlo verovatno, počinje da važi od 1. januara iduće godine, dakle 2020. godine - počeo je Vujević, pa nastavio:

foto: Printscreen

- Glavna promena je u tome što danas kada neko hoće da se zaposli u Nemačkoj, a nije državljanin Evropske unije, njegov budući poslodavac mora dokazati da je njemu neophodan taj radnik iz neke treće zemlje, tj. da ne može da nađe ovde na tržištu rada ljude kvalifikovane za taj posao. Osim toga, postoje deficitarna zanimanja. Kod njih je poprilično lakše zaposliti radnika koji nije državljanin Evropske unije, ali velika novina je u tome što državljani Evropske unije više neće biti ni na koji način povlašćeni u odnosu na radnike i zaposlene iz bilo kog dela sveta.

- Druga velika novina je da će ljudi iz trećih zemalja, između ostalog i iz Srbije, moći da dođu čak i kada nemaju nikakav posao ili još nisu našli poslodavca, moći će da dođu na šest meseci da traže posao. Izdavaće se posebna viza za šest meseci boravka tokom kojih se traži posao.Naravno, tokom tih šest meseci svako mora da se stara o sebi i mora da ima dovoljno novca na računu ili određeno garantno pismo da će imati od čega da živi tokom tih šest meseci u Nemačkoj. Ne može da očekuje nikakvu socijalnu pomoć.

Čitavo izlaganje i analizu novog nemačkog zakona novinara Nemanje Vujevića možete pogledati u video-prilogu:

Bonus video

Paljenje badnjaka na Dvoru

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.