ZAMISLITE DA SE VAŠE DETE PROBUDI U TUNELU AUTIZMA! Zbog reči ove majke zamisliće se cela Srbija (VIDEO)
Zbog reči ove majke zamisliće se cela Srbija, Foto: Printcsreen/Prva

teška priča

ZAMISLITE DA SE VAŠE DETE PROBUDI U TUNELU AUTIZMA! Zbog reči ove majke zamisliće se cela Srbija (VIDEO)

U Srbiji svakako postoje roditelji dece sa autizmom, koji su prve simptome primetili nakon što su vakcinisali svoje dete

Objavljeno:

Broj mališana koji nisu primili MMR vakcinu, koja štiti od zaušaka, rubeola i malih boginja (morbile), stalno raste. jedan od razloga tome je to što se u medijima često govori o povezanosti vakcine i autizma.

Dok antivakceri propagiraju svoje - a to je da MMR uzrokuje autizam, deca se razboljevaju, i sve smo dalje od stvaranja kolektivnog imuniteta.

Lekari kažu da nevakcinisano dete koje dobije male boginje može izgubiti sluh, dobiti upalu plućа, ali i zapaljenje celog mozga, pa čak i da umre. Ipak, u Srbiji svakako postoje roditelji dece sa autizmom, koji su prve simptome primetili nakon što su vakcinisali svoje dete.

Svedočanstvo Jelene Marković, majke autističnog deteta govori upravo o tome. Ona je u emisiji "Pravo na izbor" na televiziji "Prva" progovorila o svom iskustvu.

- Svakako je tačno to da postoje deca koja se rađaju sa autizmom, jer je postojao genski preduslov da se dete rodi sa autizmom. Postoji taj lomljivi hromozom "X" koji je vezan za dečake. Inače, autizam nije nužno vezan samo za dečake, već postoje i devojčice sa autizmom. Kada se dete rodi sa autizmom, to se vidi na rođenju, dete jednostavno bude drugačije. Dete koje se rodi kao normalno, kao moj dečak, iz zdrave trudnoće, sa jako dobrim ocenama na rođenju, kao dete koje je na vreme prohodao, jeo iz ruke, obožavao prirodu ljude, sve je funkcionisalo - do vakcine. On je moje prvo dete, a imam još dve devojčice - koje nisu vakcinisane - rekla je ona i sa knedlom u grlu nastavila:

- Vraćala sam film unazad, kad je moj prvenac u pitanju. Pošto smo sve snimali, mogla sam stvari da gledam bukvalno unazad. U januaru mesecu on je otvarao novogodišnje poklone, radovao se...21. januara primio je vakcinu, a u februaru mesecu već na snimcima dete nije tu. On tada već ne zna svoje ime, igra se, ne odaziva se, ponaša se čudno...mi smo mislili da je gluv, i to je prva priča - jer ne reaguje.

foto: Printcsreen/Prva

Ova majka iskoristila je priliku da u emisiji "Pravo na izbor" apeluje na ljude da kao roditelji obrate pažnju.

- Znate, dolaze mi ljudi i kažu "ja sam vakcinisao svoje dete i hvala Bogu dobro je". ja se pitam: zašto kažu "hvala Bogu?" To se kaže samo za ono za šta nisi 100 odsto siguran - tvrdi ona, nastavivši potom svoju priču:

- Moj dečak je posle vakcinacije postao senzualno preosetljiv, imao je potrebu da traži dodir, da grli ljude. Ne možemo da ga nahranimo ni kad je gladan jer ima taktilnu preosetljivost, a svaka vrsta hrane kod njega izaziva gađenje. On ne zna svoje ime, iako ga je naučio napamet.

- Volela bih zato roditeljima da kažem da pogledaju svoje zdravo dete i da zamisle da se to dete u jednom trenutku mogu probuditi u tunelu zvanom autizam. Oni su u tunelu jer ne postoji sa strane, postoji samo napred i pozadi. Dete koje je imalo osećaj, koje se radovalo svemu, odjednom ništa ne razume, potpuno je izgubljeno i to je dete kome vi više ne možete pomoći. I to je od sada pa za ceo život. Autizam je stanje koje se ne leči. Možemo pomoći tu i tamo, ali ostaje za ceo život.

Jelena je govorila o osećaju odgovornosti i krivice.

- Šta ja da radim kao roditelj. Ja sam ga odvela na vakcinaciju, ja sam odgovorna za to...Osećam se loše, osećam se da sam izdala nekog ko mi je verovao bez pogovora. Svakog jutra ustaješ i ležeš sa tom pričom da to nisi zaslužio. Apelujem na ljude da se - informišu. Volela bih da svaki lekar pre nego što detetu da vakcinu, otvori kutiju i pokaže je tom roditelju. pravo svakog čoveka je da zna šta daje svom detetu i da odluči da li to želi ili ne - zaključila je ona.

Celu njenu ispovest možete pogledati ovde:

Šta vi mislite o tome?

Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.