VANREDNO U 5 OPŠTINA U SRBIJI! Sneg ne prestaje da PADA već 24 SATA, BOLESNU BEBU JEDVA PREBACILI DO BOLNICE!
VANREDNA SIRUACIJA U 4 OPŠTINE U SRBIJI, Foto: Beta/Saša Đorđević, Printscreen Google maps

katastrofa

VANREDNO U 5 OPŠTINA U SRBIJI! Sneg ne prestaje da PADA već 24 SATA, BOLESNU BEBU JEDVA PREBACILI DO BOLNICE!

Najviše snega palo je u regionima Nove Varoši, Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Ivanjice, zbog čega je na ovim putevima odvijanje saobraćaja i najteže

Objavljeno: 11.01.2019. 09:41h
  • 7

Zbog snega koji je neprekidno padao dva dana, vanredna situacija na snazi je u Novoj Varoši, Lučanima, Raški i Ivanjici. Iz "Puteva Srbije" saopštavaju da se saobraćaj na državnim putevima u zemlji odvija otežano i da je 1.800 putara sa svim raspoloživim mašinama i kamionima za posipanje i čišćenje snega, na terenu 24 časa. Apeluju da se bez preke potrebe ne kreće na put.

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva
unutrašnjih poslova Predrag Marić izjavio je danas da je zbog velikih snežnih
padavina vanredna situacija trenutno proglašena u pet opština i da je u
ugroženim područjima evakuisano deset osoba.

- Zbog neprohodnosti puteva uglavnom u planinskim područjima i teškoća u snabdevanju električnom energijom na teritoriji pet opština proglašena je vanredna situacija. U ovom momentu to su opštine Nova Varoš, Ivanjica, Arilje, Lučani i Raška - rekao je Marić i dodao:

- Do sada smo imali jedanaest intervencija, a deset ljudi je evakusiano. Takođe, pet teških bolesnika, kao i jedna beba koja je imala visoku temperaturu na teritoriji Bora, u toku noći su prebačeni do bolnice. U narednih 48 sati očekuje se smanjenje padavina, ali dok se situacija u svim ugroženim područjima ne stabilizuje, pripadnici Sektora za vanredne situacije biće na terenu - izjavio je Marić.

On je poručio da su sve raspoložive službe na terenu, kao i da će pripadnici
Sektora za vanredne situacije biti na terenu dok se situacija u ugroženim
područjima ne stabilizuje.

Najviše snega palo je u regionima Nove Varoši, Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Ivanjice, zbog čega je na ovim putevima odvijanje saobraćaja i najteže.

Obilne snežne padavine, praćene olujnim snežnim nanosima, koje su prethodnih par dana zahvatile opštinu Raška, dovele su do otežanog saobraćaja, uz česte prekide i zastoje na čitavoj teritoriji opštine.

Više od desetak sela je potpuno ili delimično odsečeno od ostatka opštine, a u većini seoskih škola je potpuno obustavljena nastava, dok je u matičnim školama zabeleženo povećano odsustvo učenika. Naročito su pogođena sela Gnjilica, Plešin, Crna Glava.

Visina snežnog pokrivača iznosi od 50 do 100 centimetara a probleme prave i smetovi koji na obroncima Golije i Kopaonika prelaze dva metra, navedeno je na sajtu opštine. Hitna služba je na nekolicinu intervencija morala u pratnji vatrogasaca ili spasilaca terenskim vozilom.

U Lučanima sneg pada neprekidno već četiri dana. Iako je sva raspoloživa mehanizacija na terenu, to nije dovoljno da se priđe svim udaljenim selima na planinskim krajevima, kaže načelnik Štaba za vanredne situacije Zoran Vučićević.

Putevi prvog i drugog prioriteta su pročišćeni. Međutim, kada su u pitanju nekategorisani putevi, naročito u mesnim zajednicama u planinskim krajevima, stanje je veoma teško. Sneg je viši od 60 centimetara, a vetar je stvorio nanose od jednog do jednog i po metra. Opština se obratila Vladi Srbije za pomoć od 10 tona naftnih derivata.

RTS-u je potvrđeno da je vanredna situacija proglašena i u opštini Ivanjica.

Na sajtu opštine stoji da je Jedinica za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Ivanjica svakodnevno na terenu. 

U toku jučerašnjeg dana je pomoć dopremljena do šest domaćinstava. U seoskom području usled niskih temperatura u pojedinim domaćinstvima došlo je do zaleđivanja vodovodnih cevi, dok neka samohrana staračka domaćinstava nisu u mogućnosti da dođu do ogreva pa su im članovi tima Crvenog krsta pomogli da se očiste prilazi do drva.

U Novom Pazaru je danas situaicja povoljnija nego prethodnih dana. Kako javlja reporter RTS-a, gradska čistoća je angažovala mehanizaciju i ljudstvo za čišćenje vozila prvog prioriteta a problem su ulice drugog prioriteta. Padavine su otežavale čišćenje.

Nadležni kažu da imaju dovoljnu količinu soli i pozivaju građane da pomognu tkao što će očistiti prilaze u trotoare ispred svojih objekata.

Putevi ka Sjenici, Tutinu i Kraljevu su prohodni a na prilazima Kopaoniku obavezna je upotreba lanaca

Sneg je juče padao i na teritoriji Beograda. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da sve gradske službe rade danonoćno, da javni prevoz u Beogradu normalno funkcioniše, a da se, ako se i pojavi neki problem, on rešava u hodu.

Vesić je to rekao sinoć prilikom obilaska saobraćajnica u Beogradu i dodao da su takve stvari uobičajene kada pada sneg. Dodao je i da beogradske elektrane isporučuju grejanje 24 sata dnevno i da nema većih problema kada su i grejanje i rad vodovoda u pitanju.

U većem delu Srbije, sem na krajnjem severu Vojvodine, snežne padavine dodatno su otežale već zimske uslove vožnje, saopštio je AMSS.

U nižim predelima na putevima koji spadaju u prvi prioritet čišćenja kolovoza, ima snega u rastresitom, ili ugaženom stanju do pet centimetara, na teritoriji Bačke, Novog Sada, Rume, Zrenjanina, Pančeva, Valjeva, Mačve, Kolubare, Beograda, Požarevca, Kragujevca, Kruševca, Užica, Požege, Čačka, Zaječara, Niša i Vranja.

AMSS vozačima savetuje da zbog lošeg vremena ne kreću na put ako ne moraju, a preporučuje se period od devet do 17 sati. Takođe treba koristiti puteve prvog prioriteta i pored toga što su oni možda duži.

Na put treba ići isključivo sa dobrim zimskim gumama i kompletnom zimskom opremom, i prilagoditi brzinu predviđenu za zimske uslove vožnje. 

Republički Hidrometeorološki zavod saopštio je da se danas posle podne u većem delu zemlje (osim na severu), posle velikih snežnih padavina, očekuje postepeni prestanak padavina, a tokom noći i delimično razvedravanje.

Vetar slab i umeren severozapadni. Jutarnja temperatura od minus šest do minus jedan, najviša dnevna od minus dva do dva stepena.

U Beogradu oblačno, ujutru i pre podne povremeno sa slabim snegom, tokom noći delimično razvedravanje.

Bonus video:

(Espreso.rs / Rts.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media