TAMO JE SELO MOJE, TAMO JE SRBIJA: Nikad viđeni snimak sahrane najvećeg Srbina koji je ikad živeo (VIDEO)
Prizori sa sahrane Nikole Tesle, Foto: Youtube printscreen

UMRO JE U BEDI

TAMO JE SELO MOJE, TAMO JE SRBIJA: Nikad viđeni snimak sahrane najvećeg Srbina koji je ikad živeo (VIDEO)

Njegova sahrana izgledala je baš kao što dolikuje tolikoj veličini od čoveka

Objavljeno:

Na Božić daleke 1943. godine, potpuno sam i siromašan, u jednom njujorškom hotelu preminuo je najveći srpski naučnik Nikola Tesla.

Iako je bio jedan od najvećih umova čovečanstva, koji je "izmislio 20. vek" i iza sebe ostavio pronalaske nesagledive vrednosti, Tesla se od svog rada nije obogatio.

Živeo je povučenim životom, družeći se samo sa golubovima koje je hranio, dok nije izdahnuo na veliki hrišćanski praznik, u 22:30 časova.

Iako je umro u bedi, njegova sahrana izgledala je baš kao što dolikuje tolikoj veličini od čoveka, a dogodila se na današnji dan, 10. januara 1943.

U povorci koja se slivala ka pogrebnoj sali na Medison aveniji bilo je 20 000 ljudi, među kojima je bilo državnika, javnih ličnosti, nobelovaca, ali građana koji su se divili geniju čiji su im pronalasci olakšali život. Komemoraciju je prenosio Radio Njujork, a u svim značajnijim medijima udarna vest je bila o odlasku genija.

Tesla je za života poželeo da sahrane uz muziku, i to dve specifične kompozicije: Šubertovu kompoziciju "Ave Marija" i dirljivu pesmu srpskih vojnika sa Krfa - "Tamo daleko".

Poslednja počast velikom geniju odana je upravo uz zvuke ove srpske patriotske pesme, koju je za tu priliku odsvirao je njegov veliki prijatelj, violinista Zlatko Balaković u pratnji hora "Slovan".

U arhivi i dalje postoji audio snimak oproštajnog govora tadašnjeg gradonačelnika Njujorka, Fiorela La Guardije, 10. januara 1943. godine:

- Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli. Ono što je stvorio veliko je i, kako vreme prolazi, postaje još veće!

Pogledajte jedini snimak sa Tesline sahrane koji je dostupan na internetu:

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.