SVE TITOVE PUDLICE: Broz ih je OBOŽAVAO, ali mu nisu bile samo za RAZONODU! IMALE SU SPECIJALAN ZADATAK (FOTO)
Bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito, Foto: Facebook printscreen

OTKRIVENA TAJNA

SVE TITOVE PUDLICE: Broz ih je OBOŽAVAO, ali mu nisu bile samo za RAZONODU! IMALE SU SPECIJALAN ZADATAK (FOTO)

Zašto nije registrovao i svoje pudle - ostaće tajna!

Objavljeno:

Bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito godinama je imao nemačke ovčare, ali priča o njegovim belim pudlicama potpuno je drugačija.

Tito se nikada nije razdvajao od njih, a čak je jednom sa Bajkalskog jezera poslao na Brione privatni avion po svog omiljenog belog pudla Džimija da bi ga "samo razveselio". Međutim, mnogi su sumnjali u tu priču, a postoji i nepotvrđena priča da su to, zapravo, bili policijski psi. I to ne obični, već obučeni za otkrivanje eksploziva!

Prema priči, psi su doneti iz Sovjetskog Saveza da bi bi Tita "zaštitile od unutrašnjih i spoljašnijih neprijatelja". Međutim, zvanični podaci su malo drugačiji. Naime, prvi par toj pudli Tito je dobio od grčke kraljice Frederike, pisao je hrvatski Jutarnji list. Šta je bilo sa mužjakom nije poznato, ali ženka je doživela 11 godina.

Drugi par pudli bile su ženka koju je Broz kupio u Francuskoj i mužjak kog je dobio od UN, a koji se zvao Džimi. Džimija se seća i Titova unuka, Saša Broz, a iza njega su ostale Olja i Linda.

Brozovi su pokušali da ih pare, ali nisu uspeli tako da nisu imali potomaka. Poslednje dve pudlice nadživele su Tita. Priču da su pudlice čuvale Tita potvrdio je i profesor veterine Aleksandar Mitrović, koji se brinuo za njih.

“Posebno je zabavan bio čuvarski nastrojen Džimi. Titu se niko nije smeo naglo približiti jer bi hrabri mali pas odmah zario zube u nogu nepoznatog došljaka. A takve situacije nisu bile zabavne. Tokom jednog prijema u Kumrovcu ruska delegacija je morala da pretrpi nekoliko ugriza, ali do diplomatskog incidenta ipak nije došlo. Niko se nije ozbiljno mogao naljutiti na čupavog psa koji je bio težak samo pet kilograma, a Titu se ionako niko nije usudio da prigovara”, navodi profesor Mitrović u svom sećanju.

Koliko se zna Tito nikada nije registrovao svoja legla pri ondašnjem Jugoslovenskom kinološkom savezu mada je tamo dolazio zbog svojih lovačkih pasa i nemačkih ovčara.

Zašto nije registrovao i svoje pudle - ostaće tajna.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.