NJEN RAD PREVAZILAZI PRIČU O VERI: Katarina pravi kolače od sastojaka IZ MANASTIRA, njen motiv je plemenit (FOTO)
Porodična radionica za izradu kolača je posebena, jer kad majka i ćerka usmere energiju na isti cilj, onda je uspeh zagarantovan, Foto: Printscreen/facebook, Printscreen Instagram

KOLAČI SA PRIČOM

NJEN RAD PREVAZILAZI PRIČU O VERI: Katarina pravi kolače od sastojaka IZ MANASTIRA, njen motiv je plemenit (FOTO)

Njeni kolači danas lete zajedno sa našim ljudima za Španiju i Ameriku što joj je posebno drago.

Objavljeno: 21:31h
Jelena Čabović

Katarina Pešić iz Beograda je devojka koja pravi kolače sa pričom.

Njeni kolači napravljeni su od sastojaka iz srpskih manastira, a njeno delo prevazilazi svaku priču o veri. Otkrivamo vam njenu tajnu.

Porodična radionica za izradu kolača je posebna, jer kad majka i ćerka usmere energiju na isti cilj - uspeh je zagarantovan.

Kolače koje one prave posebni su iz više razloga. Pre svega, napravljene su od sastojaka iz srpskih manastira, imaju priču koja ih prati i neodoljivo ime - mironosice.

Katarina je za Espreso ispričala kako je došla na ideju da pravi baš kolače od sastojaka iz manastira i otkud baš to ime.

- Na ideju sam došla u jednoj poslastičarnici u Barseloni u kojoj sam videla ikonu Belog Anđela. Inače, u toj poslatičarnici prave kolače isključivo od marcipana koje proizvode njihove mohahinje. Ikona Belog Anđela na mene ima lično vrlo jak uticaj kad god je vidim, a ikonu im je poklonio Srbin po imenu Milan. Bukvalno u tom trenutku sam se odmah zapitala šta to naši manastiri proizvode, a da to nije uobličeno u jedan brend - započinje Katrina priču za Espreso.

Sastojke za kolače dobavlja iz sprkih manastira
Sastojke za kolače dobavlja iz sprkih manastira foto: Printscreen Instagram

Kako bi sve bilo po pravilima odmah je otišla u Zavod za zaštitu intelektualne svojine da se raspita u vezi sa imenom i idejom koju na njenu sreću niko nije imao na teritoriji cele Srbije i Evope. Ta informacija je za nju bila zeleno svetlo da nastavi dalje. Odmah se raspitala i uvidela da srpski manastiri imaju zapravo mnogo proizvoda koje proizvode naši monasi.

Celu priču o kolačima je odmah na početku razgraničila:

- Htela sam eneregetski više, a to prevazilazi svu onu priču o verama kao i našem brendu, pravoslavnim kolačima, kalorijama i slično. Htela sam nešto što ima i energetski jaku poruku i dejstvo - objašnjava Katarina i naglašava da svaki sastojak iz naših manastira kupuje.

- Želeli smo da sarađujemo sa monasima iz naših manastira i nismo želeli da nam bilo šta poklanjaju iako su oni hteli da nam poklone. Za početak smo birali manastir Fenek jer on ima pšenicu koju proizvode u okviru manastira, svoj silos i svoje brašno. Zatim, integralno brašno nabavljamo iz manastira Tumane. Džem, lešnike i med uzimamo takođe iz naših manastira ima ih zaista puno da ih ne nabrajam sada. Tajna jeste u tome što su svi sastojci uzeti iz srpskih manastira - otkriva nam Katarina koja je dobila blagoslov za svoj rad, a recepturu i brend je kaže, s pravom zaštitila u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Katrinine Mironosice
Katrinine Mironosice foto: Printscreen Instagram

Katarina je želela da u eri potrošačkog društva ponudi nešto što je hand-made i sa posebnom pričom, a pri tom neverovatnog ukusa. Njeni kolači danas lete zajedno sa našim ljudima za Španiju i Ameriku što joj je posebno drago.

- Cilj mi je da se moji kolači nađu i u poslastičarnici u Barseloni gde mi se i rodila ova ideja, a po svemu sudeći to će se dogoditi uskoro. Ideja je da oni koji su daleko od svoje domovine pojedu kolač iz Srbije koji ima priču i poruku i još jednom naglašava da prevazilazi priču o veri.

Tri vrste kolača za tri svete žene Mironosice
Tri vrste kolača za tri svete žene Mironosice foto: Printscreen Instagram

Njena namera je da promoviše nešto što je plemenito, jer smatra da je utkano puno ljubavi u sve što naši monasi naprave i objašnjava zašto baš svete žene Mironosice za ime brenda.

- Kao što rekoh inspiracija je ikona belog Anđela koju sam ugledala u poslatičarnici, Beli anđeo je deo kompozicije Mironosice na Hristovom grobu iz crkve Vaznesenja Hristovog manastira Mileševe. Anđeo je obučen u beo hiton koji sedi na kamenu i mironosicama, kojih je tri, rukom pokazuje mesto Hristovog vaskrsnuća. Otud i ideja da napravim tri vrste kolača. Odatle naziv brenda "mironosice". Sve se lepo ukopilo - radosno objašnjava Katarina Pešić koja kolače sa pričom pravi zajedno sa svojom majkom koja iza sebe ima 20 godina iskustva u pravljenu sitnih kolača.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.