TESLA JE UMRO NA BOŽIĆ PRE 75 GODINA: Na sahrani su mu svirali NAJVEĆU SRPSKU PESMU!
Tesla je umro na današnji dan, Foto: Profimedia

76 godina od smrti

TESLA JE UMRO NA BOŽIĆ PRE 75 GODINA: Na sahrani su mu svirali NAJVEĆU SRPSKU PESMU!

U arhivi Njujorka pronađen je zvučni snimak sa sahrane Nikole Tesle

Objavljeno:

Na pravoslavni Božić 7. januara 1943. godine u pola jedanaest noću, umro je genije Nikola Tesla, u hotelskom apartmanu broj 3327 na 33. spatu Njujorker hotela u Njujorku. Tim povodom, tadašnji gradonačelnik Njujorka, Lagvardija je rekao: "Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji je ikada živeo. Ono što je stvorio, veliko je i kako vreme prolazi, postaje još veće.“

U arhivi Njujorka pronađen je zvučni snimak sa sahrane Nikole Tesle, koji je 60 godina stajao u potpunosti zaboravljen. Nad mrtvim Teslom svirao je njegov prijatelj, violinista Zlatko Baloković, tada jedan od najvećih virtouza na svetu, i to po Teslinoj želji - prvo Šubertovu kompoziciju "Ave Maria", a onda srpsku pesmu "Tamo daleko".

Na snimku je takođe oproštajni govor tadašnjeg gradonačelnika Njujorka Fiorela Henrija Lagvardije.

- Mogao je postati najbogatiji čovek u Americi ali jednostavno nije to želeo. Želeo je uspeh koji je namenio drugima. Voleo je ljude, bio je naučnik - genije, pesnik nauke. Novac ga nije zanimao i sve što je učinio, učinio je to u skladu sa svojim prirodnim darom, koji mu je u njegovoj rodnoj zemlji podarila majka - rekao je Lagvardija, 10. januara 1943. u svom govoru na radiju, pred opelo u njujorškoj crkvi svetog Jovana Bogoslova.

Bonus video:

Paljenje Badnjaka u Gračanici (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.