Patrijarh u Jasenovcu: Hrvatima treba oprostiti, mi Srbi nemamo bliže od njih!

Kužiš, ne?

Patrijarh u Jasenovcu: Hrvatima treba oprostiti, mi Srbi nemamo bliže od njih!

- Srbi su u ovim krajevima doživeli strašnu tragediju, njihovu žrtvu ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti, rekao je patrijarh Irinej za vreme posete Jasenovcu i Pakracu
Objavljeno: 12:46h

Poruke pomirenja usred zloglasnog Jasenovca! Crkvena sramota: Pope, pope, zašto si tako bahat?! (VIDEO) Patrijarh Irinej boravi u Hrvatskoj sa ostalim episkopima, gde je u Manastiru Jasenovac po prvi put u istoriji održana je sednica Svetog Arhijerejskog Sinoda.

- Mnogi su hrišćani izgubili svest i pamet u sebi i svi oni koji imaju teret zločina moraju potražiti oproštenje od Boga. Svi smo mi ikona Božja, svi smo mi deca Božja. Srbi su u ovim krajevima doživeli strašnu tragediju, njihovu žrtvu ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti, da sve ono što se ovde događalo, više nikada ne dogodi, rekao je patrijah Irinej. Patrijah Irinej obratio se i vernicima u Jasenovcu gde je podsetio na ubijene žrtve. On se založio za povratak Srba u ove krajeve. Kako je rečeno, u parohiji Jasenovac ima tek 11 pravoslavnih vernika. Patrijarh Irinej je komentarisao i slučajeve fizičkih napada na pripadnike srpske manjine u Hrvatskoj poslednjih dana. - Mi smo mislili da ono što se desilo ovde, da je to iza nas. Na žalost, kvasac onih zbivanja izgleda da je ostao i danas u nekoj meri, naveo je patrijarh. Hrvatski ministar kulture je patrijarha Irineja i ostale članove Svetog sinoda pozdravio u svoje ime, ali i u ime predsednice Grabar Kitarović i naglasio kako uprkos mnogim nedaćama u istoriji, hrišćanstvo nastoji da širi mir i promoviše poverenje.
- Istinski mir i pomirenje nije pasivno tolerisanje, nego rad na zajedničkoj budućnosti saradnjom i prijateljstvom zarad budućnosti i zajedništva. To nam nameće prioritet jer zajednički nam je zadatak i cilj sačuvati ljude i obnoviti život u ovim krajevima što moje ministarstvo radi i na simboličan način obnavljajući sedište Slavonske eparhije, crkvu i dvor u Pakracu, rekao je Hasanbegović i dodao kako se, iako musliman, veoma radovao susretu papa Franje i moskovskog patrijaha Kirila, što je "znak nade i obnove naših sveukupnih odnosa". Patrijah Irinej zahvalio mu je na dolasku rečima kako "mi, Srbi, nemamo bliže nego vas Hrvate", kako "ono što se dogodilo među narodima mora biti opomena", i pozvao na "saradnju za bolju budućnost". (Espreso.co.rs / Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.