'TONČEV GRADNJA' PROSLAVILA 30 GODINA: Radnici nagrađeni sa 4 miliona dinara za veliki jubilej kompanije!
Tončev gradnja proslavila 30 godina, Foto: Espreso

Proslavili na pravi način

'TONČEV GRADNJA' PROSLAVILA 30 GODINA: Radnici nagrađeni sa 4 miliona dinara za veliki jubilej kompanije!

Pored decembarske plate posebne novčane bonuse su dobili radnici sa ostvarenih 30, 27, 25 i 20 godina staža

Objavljeno:

Na prigodnoj svečanosti koja je održana u petak veče u Nišu građevinska kompanija "Tončev Gradnja" iz Surdulice, proslavila je jubilej 30 godina poslovanja od kako je firmu od svog oca Stojana nasledio Novica Tončev, visoki funkcioner SPS i predsednik SO Surdulica.

Tončev ni ovog puta nije štedeo pa je zbog ostvarenih dobrih poslovnih rezultata svoje kompanije doneo odluku da nagradi sve zaposlene sa 4 miliona dinara!

Pored decembarske plate posebne novčane bonuse su dobili radnici sa ostvarenih 30, 27, 25 i 20 godina staža, ali i svi ostali koji su vredno radili ove godine.

Ovaj surdulički neimar, koji se pored građevinske operative bavi i ugostiteljstvom, nije krio zadovoljstvo ostvarenim poslovnim rezultatima u protekle tri decenije. Posebno je, kako kaže, ponosan na činjenicu da nekoliko radnika koji 30 godina u kontinuitetu rade kod nega u firmi, ali ne zaboravlja ni one majstore koje je ispratio u penziju.

Novica Tončev
Novica Tončev foto: Espreso

- Preduzeća Tončev gradnja i Tončev grupa, koja upravlja hotelom New City, danas broje oko 200 zaposlenih i po mojim kriterijumima posluju veoma uspešno. Po meni merilo dobrog poslovanja je da radnici na vreme prime platu, da im pomognemo oko letovanja, školovanja dece, da isplaćujemo regrese za odmor, odnosno da imaju sve beneficije ovoga sveta - kaže Novica Tončev i dodaje da ga često pitaju „kako se on kao sacijalista bori za prava radnika ako je kapitalista“, na šta on uvek ima spreman odgovor:

- Svuda u svetu socijalisti se bore za prava radnika, a ako je neko 30 godina zaposlen kod mene i nije promenio vlasnika, nije hteo da ide u neko javnom preduzeće, onda to znači da sam ja dobar poslodavac.

Na pitanje šta u proteklih 30 godina smatra najvećim uspehom svoje firme Tončev kaže da su to ljudski resursi kompanije, pa tek onda izgrađeni objekti. Kako objašnjava, davne 1988. godine, kada je biznis građevine nasledio svoga oca, počeo je da radi sa desetak radnika, a da je ipak danas taj broj uvećao dvadeset puta.

Novica Tončev sa zaposlenima u Tončev gradnji
Novica Tončev sa zaposlenima u Tončev gradnji foto: Espreso

- Za mene je najveći uspeh to kada radnici iz moje firme odu u penziju zdravi orni i veseli. A od većih objekata koje je moja kompanija gradila tu su podzemne garaže Vukov spomenik u Beogradu, baza Cepotina, Narodno pozorište u Nišu - nabraja Novica Tončev i dodaje da je na spisku puno škola, sportskih hala, kao i sportskih objekata i stanova za tržište. On perspektivu vidi u mladima, smatra da je Srbija prepoznatljiva po građevini i naglašava da ne bi voleo da srpsko tržište preuzmu kompanije iz Azerbejdžana i Turske, za koje smo mi bili „profesori i doktori“ u građevini.

- U Surdulici, Crnoj travi, Vlasotincu, ima još mladih majstora i sve više dece koja hoće da uče taj zanat. Sve ih je teže zadržati jer su male plate. Ako hoćemo da zadržimo dobre majstore i dobre zidare moramo da im damo dobru platu, inače odoše nam ljudi u Nemačku, Svajcarsku, Svedsku“, poručuje Tončev i podvlači da građevinci ne smeju da budu jeftina radna snaga. Na pitanje šta su dalji planovi „Tončev gradnje - vlasnik istoimene kompanije naglašava da nema nikakvu dilemu da će u privatnom sektoru nastaviti porodičnu tradiciju i preneti je na sinove Stanislava, koji je arhitekta i Vladislava građevinskog inženjera.

Proslava 30 godina Tončev gradnje
Proslava 30 godina Tončev gradnje foto: Espreso

- Moj otac je otišao u penziju iz porodične firme, i od kada pamtim dedu i pradedu, svi su se bavili građevinom. Kod nas niko nikada nije radio u društvenom ili javnom preduzeću. Pradeda je imao firmu u Kraljevini Jugoslaviji, deda i otac u Titovoj Jugoslaviji, supruga, deca i ja, sada smo nastavili tu tradiciju - zaključuje Novica Tončev i dodaje da „ni za vreme sankcija i bombardovanja nije prekidao sa radom i da su njegovi radnici uvek primali plate“.

U kompaniji Tončev gradnja bila sam 15 godina sve do penzije. Dosta smo napredovali od tada jer sam bila jedini inženjer, a danas ih je više od 10. Zadovoljna sam svojim neimarima i poslodavcem. Ponosna sam na sve ono što smo zajedno postigli, jer sam i ja tome dala doprinos pa sam srećna što me nisu zaboravili sada kada slave jubilej - rekla je Milka Stanojev, inženjer u penziji.

- U penziji sam od 2015. godine, a u Tončev gradnji sam počeo da radim 13.02.1991. godine. Kada sam počinjao bilo nas je najviše 30 do 40 radnika. Nikada nisam menjao poslodavaca, niti sam mogao da ga promenim zato što je navika da ako dobro poznajete gazdu onda posao ne treba menjati - rekao je Vlada Petrakijev, penzioner TG.

Tončev gradnja proslavila 30 godina od kada je Novica Tončev preuzeo kompaniju
Tončev gradnja proslavila 30 godina od kada je Novica Tončev preuzeo kompaniju foto: Espreso

- Radim u firmi već 15 godina, keramičar i moler sam, a po potrebi i fasader. Moj otac je radio u firmi od osnivanja 25 godina, a ja sledim njegove stope. Nisam tražio posao u drugim firmama ili državnim preduzećima. Zadovoljan sam platom i poštovanjem. Nisam zainteresovan za odlazak u inostranstvo, jer je Srbija naš dom - rekao je Srđan Aleksov, radnik TG.

U početku je bilo teško, ali je firma kasnije krenula da se razvija. Uvek su me pitali za savet i Novica je umeo da kaže „ajde deda Savo da ovi novi radnici malo dođu na obuku" - ispričao je Sava Mitov, penzioner TG.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.