ZAVRŠNA FAZA: Realizacija UJEDNAČAVANJA KVALITETA UGLJA U EPS-ovom ogranku RB Kolubara! (FOTO) (VIDEO)
Ovaj projekat kao deo intenzivnog investicionog ciklusa u EPS-u, predstavlja nabavku nove opreme koje će obezbediti sigurno snabdevanje termoelektrana lignitom i poštovanja propisa u oblasti zaštite životne sredine, Foto: Filip Plavčić

modernizaciju RB "Kolubara"

ZAVRŠNA FAZA: Realizacija UJEDNAČAVANJA KVALITETA UGLJA U EPS-ovom ogranku RB Kolubara! (FOTO) (VIDEO)

U toku je realizacija prvog „zelenog” projekta u EPS-u - „Zaštita i unapređenje životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu”

Objavljeno: 14:24h

Projekat ujednačavanja kvaliteta uglja u EPS-ovom ogranku RB "Kolubara", koji će omogućiti značajne uštede, ulazi u završnu fazu i trebalo bi da bude završen u drugom kvartalu 2019. godine.

U toku je realizacija prvog „zelenog” projekta u EPS-u - „Zaštita i unapređenje životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu”. Ceo projekat vredan je 181 milion evra, finansira se kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD (80 miliona evra), nemačke Razvojne banke -KfW (65 miliona evra), uz pomoć Vlade Nemačke (9 miliona evra) i uz učešće „Elektroprivrede Srbije” (27 miliona evra).

Ovaj projekat kao deo intenzivnog investicionog ciklusa u EPS-u, predstavlja nabavku nove opreme koje će obezbediti sigurno snabdevanje termoelektrana lignitom i poštovanja propisa u oblasti zaštite životne sredine.

Realizuje se kroz tri međusobno povezana i zavisna dela.

1 / 9 Foto: Filip Plavčić

„Zelenim” projektom biće unapređena tehnologija otkopavanja uglja, obezbeđen ujednačen kvalitet lignita koji se otkopava u RB „Kolubara” čije će korišćenje omogućiti povećanje efikasnosti rada termoelektrana. Velike godišnje uštede koje donosi ovaj projekat nalaze se i na strani površinskih kopova i na strani termoelektrane. Sve ovo će dovesti i do smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu.

Brojne su koristi koje će realizacija projekta doneti, a pre svega, RB „Kolubara” će eksploatisati ugalj, svoj prirodni resurs, efikasnije i ekološki opravdanije. Takođe, iz „Kolubare” će termokapacitetima, biti isporučivan ugalj ujednačenog kvaliteta, što će omogućiti termoelektranama da proizvodnja električne energije bude u skladu sa projektovanim parametrima.

1 / 10 Foto: Filip Plavčić

Sve ove aktivnosti imaće za posledicu stabilniji i efikasniji rad pogona i kontrolisane ujednačene emisije. Krajnji cilj je i smanjenje štetnih emisija i zagađujućih materija, kao i smanjenje habanja opreme i troškova održavanja.

U okviru „zelenog“ projekta je i realizacija projekta „Energetska efikasnost primenom ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja u RB „Kolubara”, koji se finansira iz kreditnih sredstava i zajma KfW banke, a predviđa nabavku odlagača za međuslojnujalovinu za PK „Tamnava-Zapadno polje” i sistema za upravljanje i kontrolu kvalitetauglja na ovom kopu. Najpre je kupljen odlagač za međuslojnu jalovinu kapaciteta 12.000 metara kubnih na sat.

- Poenta je da sada može da se isporučuje ugalj za koji znamo kog je kvaliteta. Ugalj lošijeg kvaliteta i ugalj boljeg kvaliteta se mešaju i šalju se za termoelektranu Obrenovac. Uvođenje sistema upravljanja kvalitetom uglja podrazumeva sistem koji će omogućiti da se ugalj koji se iskopava, a različitog je kvaliteta i toplotne moći meša i na taj način se dobija proizvod homegenog kvaliteta u okviru potrebnih parametara i vrednosti - rekaoo je Daničić.

Reč je o najvećem odlagaču na našim prostorima i mašini koja ima čak 40 procenata veći kapacitet od prethodnih koji je nabavljen za rad na kolubarskim kopovima.

1 / 10 Foto: Filip Plavčić

Uvođenje sistema upravljanja kvalitetom uglja podrazumeva sistem koji će omogućiti da se ugalj koji se iskopava, a različitog je kvaliteta i toplotne moći meša i na taj način se dobija proizvod homegenog kvaliteta u okviru potrebnih parametara i vrednosti.

- Na jednoj deponiji postoje dva dela, levi i desni deo deponije, teoretski može da se napravi od 20 različitih do 90 slojeva različitih kvalitet uglja. Zato radi odlagač (mašina) koji odlaže ugalj na dve strane ugalj...tj Istovremeno možemo i da odlažemo i da uzimamo ugalj jer su sistemi nezavisni. Do sada to nije moglo. Ako ste uzimali ugalj , na odlaganje ste morali da čekate nekih 45 minuta. To sada nije slučaj, na sreću već je sve mnogo brže- objašnjava Darko Daničić projekt menadžer na realizaciji projekta.

Uz pogon Drobilane, gde se vrši prerada uglja pravi se nova deponija, čiji kapacitet će biti dva puta veći od sadašnje i iznosiće 400.000 tona sitnog uglja.

1 / 10 Foto: Filip Plavčić

Na postojećoj deponiji ne može se vršiti homogenizacija pošto nije predviđena za ovu vrstu procesa.

Zato se sada radi još jedno kompletno postrojenje uz ovo postojeće, koje će biti savremeno i omogućavaće homogenizaciju uglja i novi sistem će omogućiti mnogo fleksibilniji rad.

- Čitav proces će pratiti tim stručnjaka u najsavremenijem dispečerskom centru gde će, zahvaljujući najmodernijem softveru, dobijati sve potrebne informacije za odlučivanje: šta se kopa, koliko se kopa, a zahvaljujući on-line analizatorima i kakav je kvalitet uglja u realnom vremenu. Celokupan sistem homogenacizacije osmislili su stručnjaci EPS-a zajedno sa Rudarskim fakultetom u Beogradu primenjujući najsavremenije koncepte i uređaje u ovoj oblasti danas. Može se reći da smo pokupili najbolja iskustva iz svih evopskih kopova i napravili ono najbolje- završava priču Darko Daničić projekt menadžer na realizaciji projekta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.