AKO HERA NANJUŠI DUVAN, KRIJUMČARI ODMAH PADAJU: Ona radi u UPRAVI CARINE, a Rade Knežević nam predstavio CEO TIM
Vodič Dejan sa psom Herom izvodi "akciju", Foto: Sonja Spasić

RAVNOPRAVNE KOLEGE

AKO HERA NANJUŠI DUVAN, KRIJUMČARI ODMAH PADAJU: Ona radi u UPRAVI CARINE, a Rade Knežević nam predstavio CEO TIM

Ova "službena lica" su i ravnopravne kolege, a njihovi rezultati su na zavidnom nivou

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Uprava carina pored redovnih carinika, ima i svoje ravnopravne kolege, pse koji su specijalno obučeni za otkrivanje švercovanih cigareta skrivenih na najrazličitijim mestima.

Vodič Dejan sa psom Herom izvodi 'akciju'
Vodič Dejan sa psom Herom izvodi "akciju" foto: Sonja Spasić

Rezultati ovih službenih lica su na zavidnom nivou, a kako i ne bi bili kada su u potpunosti posevećeni svom poslu i krajnje disciplinovani.

Hera je ravnopravni član tima
Hera je ravnopravni član tima foto: Sonja Spasić

Pogledajte video:

Reč je o belgijskim ovčarima Heri i Neru koje je kompanija Japan Tobacco International (JTI) donirala Upravi carina u cilju zajedničkog rada na sprečavanju uvoza nelegalnih duvanskih proizvoda.

Zahvaljujući izuzetnim sposobnostima ovih pasa, carinicima će posao biti znatno olakšan.

Vodič Dejan sa psom Herom izvodi 'akciju'
Vodič Dejan sa psom Herom izvodi "akciju" foto: Sonja Spasić

Naime, kako nam je pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa, Rade Knežević rekao, ovim projektom, Srbija se ugleda na najrazvijenije zemlje Evrope, među kojima su Nemačka i Francuska, ali i susedna Rumunija, koja je na ovom polju postigla značajne rezultate zahvaljujući svojoj carini koja važi za jednu od razvijenijih kada su u pitanju službeni psi.

Pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa, Rade Knežević
Pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa, Rade Kneževićfoto: Sonja Spasić

Oni ih u svom sastavu imaju više od pedeset. Carinska služba Nemačke ima oko 400 pasa među kojima dominiraju nemački ovčari, a ovaj broj ne obuhvata pse koje koriste vojska i policija. Nemački ovčari su njihova autohtona rasa, a u ovoj zemlji rade i specijalizovane odgajivačnice iz kojih se psi kasnije regrutuju za službene svrhe. Carinici iz Francuske imaju oko 300 obučenih pasa, objasio je pomoćnik direktora.

Hera čeka znak za pokret!
Hera čeka znak za pokret! foto: Sonja Spasić

On je dodao kako je razmena ključnih informacija i njihovo uključivanje u domaće strategije praksa razvijenih, internacionalnih kompanija, što značajno pomaže u obuci domaćih stručnjaka i jačanju njihovih kapaciteta.

Pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa, Rade Knežević
Pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa, Rade Kneževićfoto: Sonja Spasić

- Ova donacija će ojačati naše kapacitete uvodeći još jedan način kontrole ulaska nelegalnog duvana na graničnim prelazima širom zemlje. Psi su mobilni, a cilj je da se spreči šverc na svim nivoima, napominje on.

Dodaje kako Uprava Carina trenutno ima šest pomoćnika i kako je u pitanju novoformirani Odsek za carinsku kontrolu uz upotrebu službenih pasa.

Ti psi su naše kolege koji rade zajedno sa nama u zaštiti naših granica i našeg budžeta. Hera je dama među momcima, to je ženka belgijskog ovčara, tip "malinoa". Ona je dar duvanske kompanije Japan Tobacco International (JTI) i tim je obučena za detekciju duvana i duvanskih proizvoda.

Dodao je kako su Heri obezbeđeni svi uslovi kako bi imala dug i lagodan život, dok ona zauzvrat pomaže svojim kolegama da otkriju carinske prekršaje.

Vodič Dejan sa psom Herom izvodi 'akciju'
Vodič Dejan sa psom Herom izvodi "akciju" foto: Sonja Spasić

U carinskoj administraciji Srbije imamo pse koji su obučeni samo za detekciju duvana, duvanskih proizvoda i narkotika. Imamo želju i sigurno ćemo u narednom periodu nastojati da poradimo na proširenju kapaciteta, kako što se tiče ljudi, tako i što se tiče pasa. Pas je takođe živo biće, može da se razboli ili povredi, a na nama je da im omogućemo da ukoliko budu u formi osam, devet godina, da dožive zasluženu penziju, u kojoj će uživati.

Naglasio je da je ovaj posao za pse jedna velika igra, i oni upravo tako doživljavaju obuku.

- Psi uče da rade kroz sistem igre. Heru navikavaju na miris duvana ili narkotika, i ona se trudi kako bi na taj način zadovoljila svog vodiča, u ovom slučaju Dejana koji brine o Heri, a ona ga zauzvrat obožava. Po izvršenju zadatka dobija nagradu, u njenom slučaju to je igračkica loptica koja kod nje izaziva oduševljenje.

1 / 11 Foto: Sonja Spasić

Cilj je, kako ističe, da se dođe do cifre od oko petnestak ili dvadesetak pasa koji bi se bavili i drugim stvarima pored narkotika i cigareta, kao na primer, novca u kešu.

Kada bi uspeli da dođemo do određenog broja pasa, oni bi se bavili i otkrivanjem lakog naoružanja, municije, keš novca, i svega ostalog što je bitno za ovo naše podneblje. Sada, sa ovim psima, spremamo se za razna takmičenja koja se održavaju što na evropskom što na svetskom nivou, kao i za obuke u inostranstvu, objasnio je.

Na kraju, pomoćnik direktora, Rade Knežević je rekao da se Uprava carina trudi da u svim oblastima ide u korak sa razvijenim carinskim administracijama. Uz širok osmeh je dodao da će i, Odeljenje koje se bavi otkrivanjem carinskih prekršaja uz upotrebu službenih pasa ka tom cilju ići, zajedno sa svojim ljubimcima.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.