SVE JE GORE: Do sada su izvršitelji izbacivali na ulicu, pogledajte šta će vam ubuduće raditi!
Javni izvršitelji, Foto: Dragan Kadić

NEMA DALJE

SVE JE GORE: Do sada su izvršitelji izbacivali na ulicu, pogledajte šta će vam ubuduće raditi!

Zakon o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) biće promenjen, kako najavljuje ministarka Nela Kuburović, u prvoj polovini naredne godine!

Objavljeno:

Iseljavanje iz stana i izbacivanje na ulicu, neretko u cik zore, koje u svom radu praktikuju izvršitelji zbog duga za struju ili komunalije uskoro bi moglo da postane prošlost, jer će u prvoj polovini 2019. godine biti promenjen Zakon o izvršenju i obezbeđenju (ZIO).

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je juče da radna grupa tog ministarstva radi na izmenama ZIO zakona, kojima bi trebalo da se ujednači praksa sudova i javnih izvršitelja, ali i da se uvede e-aukcija.

Prema njenim rečima, zakon se menja jer su uočene nepravilnosti u radu izvršitelja na različitim područjima. Stoga će biti razmotreni cenovnici, odnosno naknade po kojima oni posluju, kao i pitanje koje tišti mnoge dužnike - da li će izvršitelj moći da vas liši krova nad glavom ukoliko je nekretnina u kojoj živite jedini dom koji posedujete. Potpunu novinu u Zakonu predstavljaće uvođenje e-aukcije.

- Radimo na ujednačavanju sudske prakse zato što smo ustanovili da izvršitelji na područjima različitih apelacija različito postupaju, kao i da sudovi različito postupaju - rekla je Kuburovićeva i dodala:

- Upravo se ustanovilo da kod prodaje nekretnina imamo najviše nepravilnosti, tako da kroz uvođenje e-aukcije, kakva praksa postoji i u EU, imaćemo transparentan proces, omogućićemo svim zainteresovanima da učestvuju, a informacije će biti zaštićene.

Na pitanje da li postoji mogućnost da zakon onemogući oduzimanje nekretnine zbog duga, posebno ako je to jedini krov nad glavom, ministarka je odgovorila da se i ta inicijativa razmatra.

- Radna grupa to ima u vidu, verujem da će se naći neko kompromisno rešenje da li dom može biti u potpunosti izuzet ili ne - objasnila je ona.

Svakako će izmene i dopune Zakona i pravilnik o tarifama pretrpeti izmene, dodaje ministarka, kako bi izvršni poverilac i izvršni dužnik imali manje troškove postupka.

Muke koje građani Srbije imaju sa izvršiteljima su mnogobrojne, čemu svedoči podatak da se Udruženju „Efektiva“ javi u proseku pet osoba dnevno.

Dejan Gavrilović, predsednik pomenutog udruženja, smatra da novi zakon pre svega treba da se pozabavi postupkom izvršenja nad nekretninama, jer su tu, kako kaže, najveće mahinacije, kao i da treba da spreči prodaju kuće ili stana, ukoliko je jedini dom dužnika. On je za naš list ispričao sa kojim problemima su građani najčešće suočeni.

-Ljudi su u čudu, nije im jasna ta nesrazmera između osnovnog duga i onoga što plate izvršitelju, odnosno, ako duguju 2.500 dinara za komunalije, zašto izvršitelju plate 15.000. Mnogi sumnjaju da izvršitelji pumpaju troškove i imaju probleme jer im se nekretnina uglavnom proda ispod svake cene. Na primer, stan koji vredi 100.000 evra bude procenjen na 80.000, a onda bude prodat za 30 odsto od te vrednosti, odnosno za 24.000 evra - kaže on i dodaje:

- Imali smo slučajeve drastičnog kršenja zakona, gde izvršitelj odbija celokupna primanja, iako se radi o alimentaciji. Takođe, česte su žalbe da izvršitelj ne odbija dužniku 2/3 od penzije, kako zakon predviđa, već zaobiđe PIO fond, zatim da nalog banci, a onda ona kompletno blokira račun dužniku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.