ISTEKAO MU UGOVOR PA GA PREBILI: Radnik dobio BATINE zbog JEDNOG PITANJA, a oglasila se i FIRMA! (FOTO)
Novak Milošević je jedan od radnika koji je proglašen tehnološkim viškom, Foto: Novak Milošević

ŠTA RADITE BRE?!

ISTEKAO MU UGOVOR PA GA PREBILI: Radnik dobio BATINE zbog JEDNOG PITANJA, a oglasila se i FIRMA! (FOTO)

U preduzeću Srbija Kargo 744 radnika je proglašeno tehnološkim viškom, a ova priča je dobila svoj epilog!

Objavljeno: 23:06h
Jovana Jovanović

U preduzeću Srbija Kargo koje se bavi železničkim prevozom robe 744 radnika je proglašeno tehnološkim viškom bez ikakvog objašnjenja po kojim kriterijumima je izvršena selekcija otpuštanja radnika.

Kako je Espreso.co.rs pisao, radnici su obavešteni posredstvom oglasne table da su tehnološki višak, a radnik Novak Milošević je kako kaže prilikom odlaska da potpiše otkaz dobio batine jer je upitao zbog čega je otpušten, a potom završio u Hitnoj pomoći gde su mu konstatovane povrede glave i nagnječenje, a pretpeo je i stres.

Otpušteni radnik Novak Milošević
Otpušteni radnik Novak Milošević foto: Privatna arhiva

Otpušteni radnik, Novak Milošević je za Espreso.co.rs objasnio kako je došlo do batinjanja.

Ja sam u ovoj firmi 36 godina i kada sam došao da potpišem otkaz otišao sam do šefa da pitam zašto sam otpušten. Kada sam se popeo na deveti sprat hotela u kojem se nalazio moj šef Mileta Nikolić, zatekao sam ga u prostoriji sa još dva radnika Z.G. i D.L. kako slave uz vino i pečenje. Upitao sam, kako vas nije sramota? U tom trenutku je radnik D.L. u vidno alkoholisanom stanju nasrnuo na mene i udario me flašom po glavi, tako da sam završio u Hitnoj pomoći", priseća se Novak Milošević.

Nakon ove bahatosti i bezobrazluka, kontaktirali smo kabinet generalnog direktora preduzeća Srbija Kargo kako bismo čuli i drugu stranu priče, a potom smo zahtevali odgovore na pitanja u vezi sa batinjanjem i otpuštanjem radnika posredstvom oglasne table.

Kada smo kontaktirali kabinet, prvobitno nam je rečeno da nisu obavešteni o incidentu koji se dogodio između otpuštenog radnika Novaka Miloševića i šefa Kargo sekcije Milete Nikolića.

Međutim, sutradan smo dobili pisano obrazloženje u kojem se navodi da je reč o radniku kojem je istekao Ugovor o radu i da je fizički nasrnuo na šefa pred svedocima.

U toku radnog vremena u službenu prostoriju za saobraćajne poslove u Makišu, ušlo je lice kome je otkazan Ugovor o radu i fizički, pred svedocima, nasrnulo na zamenika šefa Кargo sekcije Beograd. Odmah su preduzete sve neophodne mere, pozvana hitna pomoć i policija. Centar za Unutrašnju kontrolu „Srbija Кarga“, u okviru svoje ingerencije, radi na celokupnom događaju, a slučaj je predat organima MUP -a, koji su po pozivu intervenisali na licu mesta, te im je prosleđeno na dalju nadležnost", poručuje Tanja Čvorović savetnica za saradnju sa medijima preduzeća Srbija Kargo.

Nakon obrazloženja kontaktirali smo radnika Novaka Miloševića koji je negirao svaku rečenicu iz obrazloženja.

Nije bilo nikakvih svedoka, u prostoriji je bio moj šef Mileta Nikolić, i još dva radnika Z.G. i D.L. a njih dvojica su saučesnici i učesnici mog prebijanja, kaže Milošević.

Na pitanje po kom kriterijumu je izvršena selekcija otpuštanja radnika i zašto su za otkaz saznali samo na oglasnoj tabli iz preduzeća Srbija Kargo su nam rekli da je reč o Reformi železničkog sektora u kojem je predviđena da se izvrši optimizacija zaposlenih.

Reformom železničkog sektora iz 2015. godine, predviđeno je da se u periodu 2016 – 2020. godine izvrši optimizacija broja zaposlenih u svim novoformiranim društvima. Optimizacija broja zaposlenih u „Srbija Кargo“a.d se vrši u cilju ekonomsko-finansijske konsolidacije i povećanja efikasnosti i konkurentnosti, posebno imajući u vidu da se „Srbija Кargo“ a.d. finansira isključivo iz sopstvenih sredstava, kao i da se iz godine u godinu povećava konkurencija i broj novih operatera u železničkom robnom saobraćaju".

Iz kompanije su poručili da je otpušteno 744 radnika, pri čemu se više od 85% odnosi na lica koja su prijavila i potpisala izjavu za odlazak iz preduzeća uz odgovarajući paket otpremnina.Takođe su nam rekli da je bilo omogućeno i da određeni broj zaposlenih zasnuje radni odnos kod drugog poslodavca, a opet u okviru železničkog sektora, kako bi nesmetano mogli da nastave bavljenje svojim zanimanjima.

Kako je portalu Espreso.co.rs saopšteno iz kabineta, zaposleni su obavešteni trećeg decembra na oglasnim tablama poslodavca kao i u svim kargo sekcijama za predlog liste viška zaposlenih gde su zaposleni imali pravo na prigovor.

Odlukom Odbora direktora donet je Pravilnik o sistematizaciji, koji je objavljen u Službenom glasniku i istovremeno prosleđen putem mejla, svim šefovima Кargo sekcija, na osnovu kojeg su svi zaposleni mogli da se upoznaju sa sadržajem istog. 03. decembra na oglasnim tablama Poslodavca, kao i u svim organizacionim jedinicama (Кargo sekcijama), objavljen je predlog liste viška zaposlenih, na osnovu koje su zaposleni imali pravo ulaganja prigovora u roku od osam dana. 20. decembra objavljena je Odluka Odbora direktora o utvrđivanju konačne liste, a ispod koje je objavljena i pravna pouka",poručuju iz kompanije.

Spisak otpuštenih radnika
Spisak otpuštenih radnika foto: Privatna arhiva
Spisak otpuštenih radnika
Spisak otpuštenih radnika foto: Privatna arhiva
Spisak otpuštenih radnika
Spisak otpuštenih radnika foto: Privatna arhiva

Međutim, otpušteni radnik Novak Milošević tvrdi da je reč o velikoj prevari i nepravdi i zbog toga je poslao prigovor na predlog liste viška zaposlenih pod nazivom SRAM VAS BILO!

Prigovor na predlog liste viška zaposlenih
Prigovor na predlog liste viška zaposlenihfoto: Privatna arhiva

Radnici se žale pre svega na krađu za smenski dodatak, topli obrok i regres, a naš izvor tvrdi da te tužbe nisu procesuirane jer su zastarele.

Milošević kaže da ga je firma krala od dela plate i da mu duguju novac te je zato bio primoran da posegne za pravnim merama pa je se obratio Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

U dvanaestogodišnjem sudskom sporu krađe od dela plata pravosnažno-izvršnim rešenjem naplate odštete duguju mi više od pet miliona što je za moju platu od par stotina evra veliki iznos", kaže Milošević.

Milošević se obratio Prvom osnovnom sudu u Beogradu
Milošević se obratio Prvom osnovnom sudu u Beogradu foto: Privatna arhiva

Osim toga, zahtevali smo odgovor na pitanje, da li je tačno da je šef odseka preduzeća Srbija Kargo, Mileta Nikolić ranije pretio i tukao radnike i da li je bilo sličnih incidenata sa Nikolićem.

Iz kompanije su nam poručili da nisu imali pritužbe na njegov rad.

Кolega Mileta Nikolić, koji obavlja poslove zamenika šefa Кargo sekcije Beograd, u svom okruženju je poznat kao veliki profesionalac, kolegijalan i odgovoran i nikada nismo imali bilo kakve pritužbe na njegov rad", poručuju iz kabineta.

Međutim, radnici kažu da ipak nije sve tako sjajno i bajno!

Podsećamo, Milošević tvrdi da je njihov šef Mileta Nikolić poznat po tome kako se bavi mutnim radnjama poput švercovanja duvana, a nije strano da preti i tuče radnike i da je bio suspendovan pre godinu dana.

Kako nam je rečeno, radnici će posegnuti za pravnim merama kako bi istina ugledala svetlost dana!

Bonus video


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.